ΑρχικήsecurityTikTok: Θα αφαιρεθεί από Google Play και App Store της Apple;

TikTok: Θα αφαιρεθεί από Google Play και App Store της Apple;

Στα πλαίσια του γενικότερου ελέγχου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ένα μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας καλεί την Apple και την Google να αφαιρέσουν το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών τους, App Store και Google Play, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Κολοράντο, Michael Bennet, έστειλε επιστολή στους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς την Πέμπτη, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για το γεγονός ότι το TikTok ενδέχεται να αποτελεί “απαράδεκτη απειλή” για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ανησυχίες του συνάδουν με εκείνες που οδήγησαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και περισσότερες από τις μισές πολιτείες εντός των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok σε κρατικές συσκευές και δίκτυα.

Δείτε επίσης: Artifact: Το “TikTok για κείμενο” από τους ιδρυτές του Instagram

TikTok ΗΠΑ

Σε επιστολή του προς τον Tim Cook, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple και τον Sundar Pichai, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, ο γερουσιαστής Bennet εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του ότι η Κίνα θα μπορούσε να ζητήσει προσωπικές πληροφορίες χρηστών από το TikTok ή τη μητρική του εταιρεία, ByteDance, μέσω των νόμων περί εθνικής ασφάλειας. Οι εν λόγω νόμοι αναγκάζουν τους οργανισμούς εντός της χώρας να “συνεργάζονται με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών“, καθώς και να επιτρέπουν την πρόσβαση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακούς πόρους. Αυτό γίνεται πιο ανησυχητικό δεδομένου ότι ο ιδρυτής της ByteDance είναι Κινέζος και έχει γραφεία που βρίσκονται επίσης στην Κίνα.

Ο Bennet προειδοποίησε ότι η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να ελέγξει τι βλέπουν οι Αμερικανοί χρήστες στην εφαρμογή, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη δημοκρατία και την εξωτερική πολιτική.

Θα πρέπει να αποδεχτούμε την πολύ πραγματική πιθανότητα [η Κίνα] να αναγκάσει το TikTok, μέσω ByteDance, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προωθήσει τα συμφέροντα της κινεζικής κυβέρνησης“, έγραψε ο Bennet, “για παράδειγμα, τροποποιώντας τον αλγόριθμό του για να παρουσιάζει στους Αμερικανούς περιεχόμενο που να υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ“.

Δείτε επίσης: Πώς να αλλάξετε το username σας στο TikTok

Από τη μεριά του TikTok λέει ότι οι κατηγορίες του κ. Bennet και η πρότασή του για απομάκρυνση του TikTok από τα Google Play και App Store δεν έχουν βάση. Εκπρόσωπος της εταιρείας φέρεται να είπε: “Δυστυχώς, η επιστολή του γερουσιαστή Bennet βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε παραπλανητικές αναφορές σχετικά με το TikTok, τα δεδομένα που συλλέγουμε και τους ελέγχους ασφαλείας δεδομένων μας“.

Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, θα εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για να μιλήσει για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

Παρόλο που δεν έχουν εμφανιστεί αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την παρακολούθηση και τη χειραγώγηση που φοβούνται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι επαγγελματίες της ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνει αυτό.

Το TikTok έχει αρνηθεί πολλές φορές την κατηγορία ότι δίνει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ στην κινεζική κυβέρνηση. Έχει προχωρήσει όλο και περισσότερο για να αποκλείσει τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ από τις υπόλοιπες δραστηριότητές της, τεχνολογικά και οργανωτικά – προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Δείτε επίσης: TikTok: Επιτρέπει τώρα να λαμβάνετε DMs από οποιονδήποτε

TikTok Google Play App Store
TikTok: Θα αφαιρεθεί από Google Play και App Store της Apple;

Στη δήλωσή της, η εκπρόσωπος του TikTok είπε ότι η επιστολή του Bennet “αγνοεί τη σημαντική επένδυση που κάναμε μέσω του Project Texas – ένα σχέδιο που διαπραγματεύθηκε με τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας της χώρας μας – για να παράσχουμε πρόσθετες διαβεβαιώσεις στην κοινότητά μας σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων τους και την ακεραιότητα της πλατφόρμας TikTok“.

Παρά τις προσπάθειές του, το TikTok δεν έχει καταφέρει να πείσει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι δεν συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες, πολλοί νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν προτείνει νομοσχέδια για την απαγόρευση του TikTok από όλες τις συσκευές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών.

Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν, επίσης, από την Apple και την Google να αφαιρέσουν οικειοθελώς το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών τους.

Πέρυσι, ο Brendan Carr, επίτροπος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, έγραψε μια επιστολή στις εταιρείες καλώντας τις να διαγράψουν το TikTok.

Το TikTok έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης σήμερα λόγω της μεγάλης ποικιλίας περιεχομένου και των φιλικών προς τον χρήστη χαρακτηριστικών του. Η δημοτικότητά του ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ήδη από τότε αντιμετωπίζει προβλήματα με την αμερικανική κυβέρνηση, ακόμα και από την περίοδο που Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Donald Trump.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS