ΑρχικήsecurityΟι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 38% το 2022

Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 38% το 2022

Πριν μερικές ημέρες, υποδεχτήκαμε το 2023 και η Check Point έκανε μια ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς όσον αφορά στις κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με την έκθεσή της, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκαν το 2022 ήταν κατά 38% υψηλότερος σε σχέση με αυτές που παρατηρήθηκαν το 2021.

κυβερνοεπιθέσεις 2022

Η εταιρεία ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια αύξηση των επιθέσεων σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης (ετήσια αύξηση 74%) και στις δραστηριότητες μικρότερων, πιο ευέλικτων ομάδων hacking.

Δείτε επίσης: Ψεύτικος Pokemon NFT game installer επιτρέπει το hijack του PC σας

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 1168 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις ανά οργανισμό. Τα μέσα εβδομαδιαία στοιχεία για το έτος ήταν υψηλότερα για τους οργανισμούς στον τομέα της εκπαίδευσης (2314), για τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τον στρατό (1661) και τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης (1463).

Σύμφωνα με τον Omer Dembinsky, διευθυντή της ομάδας δεδομένων της Check Point, οι hackers εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στην ασφάλεια που έχουν δημιουργηθεί από τη στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση.

Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν ήταν καλά προετοιμασμένα για την απροσδόκητη στροφή προς τη διαδικτυακή μάθηση, δημιουργώντας άφθονες ευκαιρίες στους hackers να διεισδύσουν στα δίκτυα με κάθε απαραίτητο μέσο“, εξήγησε ο Dembinsky.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν, επίσης, τη μοναδική πρόκληση να αντιμετωπίζουν παιδιά ή νέους ενήλικες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν τις δικές τους συσκευές ή εργάζονται από κοινόχρηστες τοποθεσίες“.

Δείτε επίσης: Το Play ransomware υπεύθυνο για την επίθεση στην Rackspace

Το οικοσύστημα ransomware συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται με μικρότερες, πιο ευέλικτες εγκληματικές ομάδες που σχηματίζονται για να αποφύγουν την επιβολή του νόμου“, υποστήριξε.

Δεύτερον, οι hackers διευρύνουν τον στόχο τους για να συμπεριλάβουν business collaboration tools, όπως το Slack, το Teams, το OneDrive και το Google Drive με phishing exploits. Αυτά αποτελούν μια πλούσια πηγή ευαίσθητων δεδομένων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι των οργανισμών συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως“.

Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 38% το 2022

Ο Dembinsky υπογράμμισε, επίσης, ότι AI εργαλεία όπως το ChatGPT πιθανότατα θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της κακόβουλης δραστηριότητας το 2023, αφού βοηθούν τους hackers να δημιουργούν κακόβουλο κώδικα και phishing emails.

Δείτε επίσης: Νέο Linux malware εγκαθιστά cryptominers, DDoS bots

Το 2022, οι κυβερνοεπιθέσεις κατά οργανισμών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 57% σε ετήσια βάση και παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 77% στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτά τα δεδομένα συμπίπτουν με δεδομένα από τον βρετανικό ISP, Beaming, o οποίος διαπίστωσε ότι το 2022 ήταν η πιο “busy” χρονιά όσον αφορά στις κυβερνοεπιθέσεις.

Καταγράφηκαν 687.489 απόπειρες παραβίασης επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 (μια επίθεση κάθε 46 δευτερόλεπτα).

Το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου–Δεκεμβρίου 2022 ήταν το πιο “δύσκολο” τρίμηνο. Οι πελάτες του Beaming υπέστησαν χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα scripts που ψάχνουν στο διαδίκτυο για τους πιο αδύναμους συνδέσμους“, προειδοποίησε η διευθύνουσα σύμβουλος του Beaming, Sonia Blizzard.

Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητά τους στο Διαδίκτυο τον τελευταίο περίπου χρόνο είναι ευάλωτοι στους hackers“.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς και είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των δεδομένων τους από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις. Η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων ασφαλείας και η εκπαίδευση των εργαζομένων σε ορθές πρακτικές κυβερνοασφάλειας, μπορεί να συμβάλει στην προστασία από παραβιάσεις δεδομένων. Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά στις κυβερνοεπιθέσεις, και προβλέπεται ότι και το 2023 θα υπάρχουν πολλές παραβιάσεις.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS