ΑρχικήHow ToΠώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;

Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;

Θα θέλατε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας και δεν ξέρετε πώς; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε φέτος να χρησιμοποιείτε λιγότερο το κινητό σας!

Από τη στιγμή που σηκώνεστε το πρωί, μέχρι να καθίσετε στην τάξη ή σε μια συνάντηση, ακόμα και όταν συνδέεστε με τους φίλους και την οικογένειά σας – αν δεν μπορείτε παρά να πιάνετε το κινητό σας κάθε φορά που δονείται ή χτυπάει με μια ειδοποίηση- ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε αν αυτή η εξάρτηση από την τεχνολογία έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή σας.

Με μερικά εύκολα βήματα, μπορείτε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας. Τόσο η Google όσο και η Apple έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τους χρήστες σε αυτόν τον στόχο, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία που το καθιστούν απλό. Μπορείτε πλέον να ζήσετε χωρίς να βασίζεστε τόσο πολύ στις ειδοποιήσεις από τη συσκευή σας!

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε μια πιο υγιή σχέση με το smartphone σας το 2023 και να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας, το iOS Screen Time και το Android Digital Wellbeing μπορούν να σας βοηθήσουν. Δείτε πώς λειτουργούν!

Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;
Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;

Τι είναι το iOS Screen Time και το Android Digital Wellbeing;

Αν και οι προσεγγίσεις της Apple και της Google για την προώθηση της υγιεινής χρήσης του τηλεφώνου διαφέρουν, και οι δύο στοχεύουν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε καλύτερες συνήθειες με τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής σας. Χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα σύνολα εργαλείων τους, τα οποία μειώνουν την απόσπαση της προσοχής εξαιτίας των smartphone καθώς και βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, οι χρήστες μπορούν να ενθαρρυνθούν από μια πιο θετική εμπειρία και να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο κινητό τους

Οι χρήστες Android μπορούν να αποκτήσουν την εφαρμογή Digital Wellbeing από το Play Store, δίνοντάς τους πρόσβαση σε μια συλλογή λειτουργιών, όπως η λειτουργία Bedtime και πολλά δεδομένα σχετικά με τη χρήση του κινητού τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις συνήθειές σας όσον αφορά τη χρήση του τηλεφώνου και παρέχει τρόπους για να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά για να σπαταλάτε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας.

Δείτε επίσης: Samsung Maintenance Mode: Προστατεύει τα data σας όταν το κινητό είναι για σέρβις

Αντίθετα, η Apple έχει ενσωματώσει το εργαλείο Screen Time στην εγγενή εφαρμογή Settings για τα iPhone. Αυτή η λειτουργία σας δίνει πρόσβαση στα Focus Modes (τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά της Google) και σε άλλα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου λειτουργικού συστήματος. Σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το μέσο χρόνο που αφιερώνετε στο gadget σας, ενώ παράλληλα σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα ή έστειλαν τον μεγαλύτερο αριθμό ειδοποιήσεων μέσα σε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;
Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα iOS Screen Time και Android’s Digital Wellbeing

Η έναρξη νέων πρακτικών στο κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι μια αργή διαδικασία, οπότε ετοιμαστείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με τις λειτουργίες που είναι διαθέσιμες τόσο για το iOS όσο και για το Android. Και τα δύο είναι απλά και προσφέρουν πληθώρα δεδομένων, αλλά πρέπει να αποκρυπτογραφήσετε αυτές τις πληροφορίες και να τις κάνετε να λειτουργήσουν στη ζωή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ξανά τον έλεγχο του χρόνου που καταλαμβάνει η τεχνολογία κάθε μέρα!

Παρά τις διαφορετικές μεθόδους τους, η βασική ιδέα παραμένει σταθερή. Και οι δύο επιλογές μπορούν να δείξουν πότε διαμορφώνετε συνήθειες, όπως πόσες φορές ανοίγετε μια συγκεκριμένη εφαρμογή.

Για συσκευές Android, πηγαίνετε στο Setting > Digital Wellbeing & parental controls. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε ένα shortcut να φαίνεται στο apps drawer και στην αρχική σας από την ίδια σελίδα. Για τις συσκευές iOS, πηγαίνετε στο Settings > Screen Time.

Καθώς εξετάζετε τα δεδομένα, παρατηρήστε πόσο συχνά εμφανίζονται ειδοποιήσεις από εφαρμογές που εμφανίζονται τακτικά. Ίσως μπορέσετε να μειώσετε τον χρόνο που χαλάτε στο κινητό σας απλώς διαγράφοντας τις ειδοποιήσεις από μια ιδιαίτερα ενοχλητική εφαρμογή ή προσαρμόζοντας τη συχνότητα των ειδοποιήσεων, ώστε να είναι λιγότερο ενοχλητικές και ορατές.

Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;
Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;

Είτε πρόκειται για εσάς είτε για τα παιδιά σας, και οι δύο αυτές επιλογές μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την πρόσβαση σε εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή και να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας. Αν θέλετε να περιορίσετε τη δραστηριότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ορίστε έναν χρονοδιακόπτη ή απαγορεύστε τη χρήση τους κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας. Αυτό είναι ευεργετικό αν προσπαθείτε να αποτρέψετε τα μικρά παιδιά από το να παίζουν παιχνίδια πολύ αργά το βράδυ – απλά δημιουργήστε τα όρια και χαλαρώστε γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν πλέον να μείνουν ξύπνια μετά την ώρα του ύπνου!

Πώς να χτίσετε υγιή σχέση με το smartphone σας;

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο είναι να βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας δεν σας ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ευτυχώς, τόσο το Android όσο και το iOS διαθέτουν λειτουργίες όπως η λειτουργία Bedtime Mode και η λειτουργία Sleep Focus αντίστοιχα- αυτές επιτρέπουν με ευκολία τη μείωση της έντασης των οθονών, τα μονόχρωμα χρώματα στην οθόνη, καθώς και τη σίγαση των ειδοποιήσεων, ώστε οι όποιες ενοχλήσεις να είναι ελάχιστες!

Στα συμβατά τηλέφωνα Android, μπορείτε να αναποδογυρίσετε τη συσκευή σας για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία “Do Not Disturb”. Παρόλο που οι συσκευές της Apple δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κατακτήσουν αυτό το τέχνασμα, είναι δυνατό για τους κατόχους iPhone και άλλων συσκευών της Apple να χαρτογραφήσουν ένα άγγιγμα στο πίσω μέρος του τηλεφώνου τους, προκειμένου να απολαύσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Για να μειώσετε περαιτέρω τον πειρασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, δοκιμάστε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας μακριά από το κρεβάτι σας, ώστε να μην έχετε την τάση να κάνετε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ.

Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;
Πώς να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας το 2023;

Η Apple συνέχισε να βελτιώνει τις λειτουργίες Focus τα τελευταία χρόνια και προσφέρει διάφορες προκαθορισμένες ρυθμίσεις που μπορούν να προσαρμοστούν, καθώς και τη δημιουργία νέων. Είτε θέλετε να δημιουργήσετε μια “Personal” λίστα εφαρμογών για τον ελεύθερο χρόνο σας, είτε να δημιουργήσετε μια πιο μινιμαλιστική λειτουργία Focus “Work” με τις δικές της εφαρμογές ή προσαρμοσμένη αρχική οθόνη, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την απόσπαση της προσοχής σας και να μειώσετε τον χρόνο που χρησιμοποιείτε το κινητό σας- όλα είναι δυνατά!

Δείτε επίσης: Η λειτουργία που τρώει όλη τη μπαταρία από το κινητό σας!

Ο συνδυασμός του Focus mode της Google με τη λειτουργία Work profile θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, παρέχοντας βελτιωμένη παραγωγικότητα και εστίαση.

Αν δεν είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε για να χαλάτε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας, γιατί να μην ξεκινήσετε αφαιρώντας τις εφαρμογές από το τηλέφωνό σας; Μπορείτε πάντα να τις επανεγκαταστήσετε αργότερα, αν χρειαστεί, αλλά μπορεί να σας σοκάρει το πόσο συχνά ελέγχουμε ασυνείδητα τους λογαριασμούς μας. Η αποσυμφόρηση αυτών των περισπασμών θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τον πειρασμό και να απελευθερώσετε περισσότερο χρόνο στην ημέρα σας.

Για να μεγιστοποιήσετε το χρόνο σας με την οικογένεια και τους φίλους σας, δημιουργήστε καθορισμένες “ώρες χωρίς κινητό”, όπου βάζετε τη συσκευή σας στο αθόρυβο ή σε άλλο δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο, σας επιτρέπει να είστε πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών και να τις απολαμβάνετε.

Παρά τα πολλά οφέλη του, το να περνάμε πολύ χρόνο στο κινητό μας μπορεί εύκολα να γίνει αντιπαραγωγικό και ακόμη και επιβλαβές, αν το αφήσουμε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τον χρόνο μας στην οθόνη χωρίς να θυσιάσουμε την παραγωγικότητα ή τη σύνδεση με τους άλλους. Θέτοντας όρια για τον εαυτό μας και απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις από εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή, καθώς και κάνοντας μια προσπάθεια να αφήνουμε το τηλέφωνό μας κάτω όταν είναι δυνατόν, μπορούμε να αρχίσουμε να περνάμε λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό μας το 2023 χωρίς να χάνουμε κάτι σημαντικό!

Πηγή: techradar.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS