ΑρχικήsecurityΒανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος

Βανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος

Ένα έθνος του Ειρηνικού, το Βανουάτου, δέχθηκε μια κυβερνοεπίθεση που αχρήστευσε την ψηφιακή υποδομή της νεοεκλεγμένης κυβέρνησής του.

Ενώ η κυβέρνηση εργάζεται για την αποκατάσταση των συστημάτων της που δεν λειτουργούν περίπου 1 μήνα τώρα, οι υπάλληλοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στα βασικά – χαρτί και στυλό – προκειμένου να διατηρήσουν τη λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κακόβουλο λογισμικό εισέβαλε σε κυβερνητικούς διακομιστές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα διαδικτυακά συστήματα στο αρχιπελαγικό κράτος του Ειρηνικού με περίπου 315.000 κατοίκους. Η επίθεση αυτή διέκοψε την επικοινωνία και τη συνεργασία εντός της χώρας.

Οι ιστότοποι του κοινοβουλίου, της αστυνομίας και του γραφείου του πρωθυπουργού του Βανουάτου βγήκαν εκτός λειτουργίας από την κυβερνοεπίθεση, το οποίο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να διορθώσουν.

Η κυβερνοεπίθεση στο Βανουάτου έθεσε επίσης εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις υπηρεσίες νοσοκομείων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, το intranet και τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των σχολείων, αφήνοντας το έθνος να αγωνίζεται να διεκπεραιώσει καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πληρωμή φόρων ή λογαριασμών στο διαδίκτυο.

Βανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος
Βανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες της κυβέρνησης “παραβιάστηκαν” είτε στις 6 Νοεμβρίου είτε μια εβδομάδα πριν από αυτήν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε την επομένη της ορκωμοσίας του πρωθυπουργού Alatoi Ishmael Kalsakau.

Μια εβδομάδα μετά την αρχική παραβίαση του δικτύου, οι επιτιθέμενοι απαίτησαν λύτρα από την κυβέρνηση, αν και το αίτημά τους τελικά απορρίφθηκε.

“Μέσα σε 24 ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής μας, αυτή η κυβερνοεπίθεση έριξε όλο το σύστημα – και εξακολουθεί να είναι εκτός λειτουργίας, οπότε επηρεάζει το έργο μας”, δήλωσε ο νέος υπουργός κλιματικής αλλαγής του Βανουάτου κ. Regenvanu στο ABC News.

Συνέχισε λέγοντας: “και η ομάδα μας εργάζεται σκληρά γι’ αυτό αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αλλά αυτό παραβιάζει την εθνική μας ασφάλεια, κάτι που είναι απαράδεκτο”

Δείτε επίσης: Meta: Πρόστιμο για παλιά διαρροή δεδομένων χρηστών Facebook

Οι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και hotspot για κυβερνητικές εργασίες στα 80 νησιά της χώρας μετά την πειρατεία πριν από τρεις εβδομάδες. Ορισμένα γραφεία λειτουργούν επίσης από τις σελίδες του Facebook και του Twitter.

“Σχεδόν όλα εδώ βασίζονται στα email, οπότε όταν αυτό δεν λειτουργεί, έχουμε μεγάλα προβλήματα”, δήλωσε στους New York Times ο Glen Craig, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Pacific Advisory.

“Αν έχετε πράγματα σε εξέλιξη, όπως οικοδομικές άδειες ή αιτήσεις παραμονής ή άδειες εργασίας, όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν καθυστερήσει”

Επίσης υπήρξαν αναφορές ότι επηρεάστηκαν οι μισθοί ορισμένων κυβερνητικών υπαλλήλων.

Το κεντρικό νοσοκομείο του Βανουάτου, το Port Vila Central, επλήγη επίσης από την κυβερνοεπίθεση και αναγκάστηκε να μεταβεί σε κατάσταση offline.

Βανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος
Βανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος

Σύμφωνα με τα λόγια του Vincent Atua, αν και η περίθαλψη των ασθενών δεν έχει πληγεί, το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την πληρωμή των προμηθευτών είναι εκτός λειτουργίας και αυτό είναι ένα “μεγάλο, μεγάλο ζήτημα”

Υπήρξαν αναφορές ότι επηρεάστηκαν οι μισθοί ορισμένων κυβερνητικών υπαλλήλων.

Ο Atua δήλωσε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου εξακολουθεί να πληρώνεται, αλλά οι πληρωμές για υπερωρίες και άλλα δικαιώματα έχουν ανασταλεί.

Επίσης ανέφερε ότι το προσωπικό έχει επιστρέψει στη χρήση στυλό και χαρτί αντί για υπολογιστικά συστήματα, και περπατάει μέχρι τα άλλα τμήματα για να ολοκληρώσει τις εργασίες του. “Απλώς επιστρέφουμε στον τρόπο με τον οποίο κάναμε κάποτε τα πράγματα”, είπε, αναφερόμενος στις διαδικασίες πριν από την ψηφιοποίηση.

“Η έγκαιρη απόκτηση των επειγόντως αναγκαίων φαρμάκων συχνά καθυστερεί λόγω του αργού συστήματος χρηματοδότησης”, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η ομάδα διαχείρισης του νοσοκομείου σχεδιάζει να εξετάσει τρόπους για την εγκατάσταση εφεδρικού συστήματος διαδικτύου σε περίπτωση που συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Η πρόσφατη παραβίαση των διακομιστών της κυβέρνησης του Βανουάτου είναι μόνο μία από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που στοχεύουν την Αυστραλία και τις εταιρείες της, όπως η Medibank και η Optus.

Η κυβέρνηση του Βανουάτου ανησυχεί για την επίθεση και τις πιθανές συνέπειές της, δήλωσε ο κ. Regenvanu.

Βανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος

“Ανησυχούμε πολύ για το πώς θα το διορθώσουμε, δεδομένου του τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα, όχι μόνο όσον αφορά την τεχνολογία και τα θέματα του κυβερνοχώρου, αλλά και όσον αφορά τη γεωπολιτική”, συνέχισε.

Η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη. Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής υπεύθυνος πληροφοριών του Βανουάτου, John Jack, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Βανουάτου επιλέχθηκε ως στόχος κυβερνοεπίθεσης λόγω των “δραστηριοτήτων του στη διεθνή σκηνή”.

Η Meg Keen, διευθύντρια του προγράμματος του Ινστιτούτου Lowy για τα νησιά του Ειρηνικού, δήλωσε ότι ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί επιλέχθηκε το Βανουάτου ως στόχος της κυβερνοεπίθεσης, η αιτία θα μπορούσε να είναι είτε οικονομική είτε πολιτική. Συνέχισε λέγοντας ότι το Βανουάτου είναι βασικός παίκτης στην περιοχή.

Δείτε επίσης: TikTok “Invisible challenge”: Πώς το εκμεταλλεύονται οι hackers;

Η Dr. Keen δήλωσε ότι η χώρα έχει πολλούς σημαντικούς ρόλους να διαδραματίσει με τη γεωπολιτική, το ρόλο της στο Pacific Islands Forum και τις σχέσεις με την Αυστραλία και την Κίνα

“Είναι μία από τις ανένταχτες χώρες του Ειρηνικού. Έχει μια ισχυρή πολιτική φιλίας προς όλους και παίρνει αποφασιστική γεωπολιτική θέση σε ορισμένα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η Δυτική Παπούα”

Η Dr. Keen προειδοποίησε ότι και άλλα έθνη κινδυνεύουν από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις.

“Είναι προφανής η ανάγκη να ενισχύσουμε τα συστήματα και τις άμυνές μας στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε.

Βανουάτου: Κυβερνοεπίθεση παραλύει όλο το έθνος

“Πιστεύω ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία – και νομίζω ότι αυτό εξετάζεται τώρα.

“Θα χρειαστεί μια συλλογική προσπάθεια από ολόκληρο τον Ειρηνικό για να αντιμετωπιστεί αυτό, καθώς και δίκτυα υποστήριξης”

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προσφέρθηκε να ανακατασκευάσει πλήρως το δίκτυο πληροφορικής του Βανουάτου μετά την κυβερνοεπίθεση.

“Στείλαμε μια ομάδα για να βοηθήσει με την κυβερνοεπίθεση και εργαζόμαστε με τη διαδικασία επαναφοράς των κυβερνητικών συστημάτων πληροφορικής σε λειτουργία”, δήλωσε ο Pat Conroy, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού της Αυστραλίας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να επιστρέψουν όλες οι υπηρεσίες στο διαδίκτυο, αλλά προς το παρόν η δουλειά (και η ζωή) συνεχίζεται κανονικά για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο Βανουάτου που κάνουν ό,τι μπορούν με χαρτί και στυλό!

Πηγή: independent.co.uk

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS