ΑρχικήsecurityΤο δωρεάν εργαλείο ανίχνευσης stalkerware smartphone αποκτά ειδικό κέντρο

Το δωρεάν εργαλείο ανίχνευσης stalkerware smartphone αποκτά ειδικό κέντρο

Η Kaspersky κυκλοφόρησε ένα νέο κέντρο πληροφοριών για το εργαλείο ανίχνευσης stalkerware ανοιχτού κώδικα, γνωστό ως TinyCheck. Το εργαλείο δημιουργήθηκε το 2019, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εντοπίσουν εάν οι συσκευές τους παρακολουθούνται.

Δείτε επίσης: Η Qualcomm ξέχασε να ενημερώσει το smartphone $1,500 για Snapdragon Insiders

stalkerware

Το Stalkerware είναι λογισμικό που δημιουργήθηκε για να κατασκοπεύει άτομα μέσω των smartphone τους, παρακολουθώντας που βρίσκονται, τις επικοινωνίες, τις φωτογραφίες, το ιστορικό περιήγησής τους και πολλά άλλα.

Αυτά τα εργαλεία εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία στην ασφάλεια των σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, για να τρέχουν κρυφά στο παρασκήνιο χωρίς να προκαλούν υποψίες στο θύμα.

Το TinyCheck της Kaspersky είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να εντοπίσει τη δραστηριότητα των stalkerware, εκτελώντας μια εξωτερική συσκευή (Raspberry Pi) και παρακολουθώντας την εξερχόμενη κυκλοφορία του μέσω WiFi.

Το εργαλείο δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί στη συσκευή, δεν παρεμβαίνει σε τίποτα στο λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας και ως εκ τούτου δεν εγκυμονεί κίνδυνο ο απομακρυσμένος καταχραστής να συνειδητοποιήσει ότι έχει γίνει έλεγχος.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του θύματος, καθώς εάν ο θύτης εντοπίσει οποιαδήποτε παρέμβαση, θα μπορούσε να κλιμακώσει την επίθεσή του.

Επίσης, δεδομένου ότι το TinyCheck δεν χρειάζεται να εκτελείται στην ίδια τη συσκευή, μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία stalkerware σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα για κινητά, συμπεριλαμβανομένων Android και iOS.

Το TinyCheck θα εξετάσει μόνο τα σημάδια κατάχρησης, όπως το ποιοι διακομιστές λαμβάνουν επικοινωνία από τη συσκευή και δεν θα διαβάζουν τα περιεχόμενα των επικοινωνιών του θύματος, όπως SMS και email.

Επίσης, όπως εξηγείται στην πολιτική απορρήτου του εργαλείου, τα καταγεγραμμένα πακέτα, τα αρχεία καταγραφής και όλα τα αποτελέσματα της ανάλυσης διατηρούνται τοπικά στη συσκευή που εκτελεί το TinyCheck, έτσι ώστε τίποτα να μην φτάνει στη Kaspersky ή σε οποιονδήποτε άλλο απομακρυσμένο διακομιστή.

Δείτε ακόμα: Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή smartphone; 7 προειδοποιητικά σημάδια

Επειδή το εργαλείο είναι ανοιχτού κώδικα, ο κώδικάς του μπορεί να ελεγχθεί και να βελτιωθεί από οποιονδήποτε, επομένως δεν μπορεί να κρύψει ύποπτες λειτουργίες.

εργαλείο ανίχνευσης

Καθώς το stalkerware έχει σχεδιαστεί για να παραμένει κρυφό από τον κάτοχο μιας συσκευής, ο εντοπισμός αυτού του τύπου κακόβουλου λογισμικού μπορεί να είναι δύσκολος χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να προκληθούν από stalkerware και κακόβουλο λογισμικό για αυτό το θέμα, τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

  • Μπαταρίες που αποφορτίζονται γρήγορα, επηρεάζονται πιθανώς από stalkerware, που λειτουργούν 24/7 στο παρασκήνιο.
  • Αυξημένη κίνηση δεδομένων χωρίς αλλαγές στη χρήση του τηλεφώνου σας, που προκαλούνται από το stalkerware που μεταδίδει δεδομένα σε απομακρυσμένους διακομιστές.
  • Ενδείξεις ενεργοποίησης GPS ή μικροφώνου που εμφανίζονται τυχαία.
  • Άνθρωποι γνωρίζουν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο στο τηλέφωνό σας, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων από το ημερολόγιό σας, τις φωτογραφίες και την τοποθεσία σας.
  • Άγνωστες προσπάθειες σύνδεσης για διαδικτυακούς λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε στο τηλέφωνό σας.
  • Η συσκευή υπερθερμαίνεται ενώ δεν τη χρησιμοποιείται.

Εάν εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, θα πρέπει να εκτελέσετε έναν έλεγχο για stalkerware, να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο AV στη συσκευή, να χρησιμοποιείτε ένα VPN ή ακόμα και να αντικαταστήσετε τη συσκευή σας.

Δείτε επίσης: Η Nothing θα κυκλοφορήσει το πρώτο της smartphone στις 12 Ιουλίου

Η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων συνιστάται επίσης ιδιαίτερα για την προστασία των λογαριασμών σας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, εάν η συσκευή σας έχει μολυνθεί με stalkerware, μπορεί να επιτρέψει στον καταχραστή να έχει πρόσβαση και στους κωδικούς 2FA.

Τέλος, είναι ζωτικής σημασίας να μην αφήνετε ποτέ τη συσκευή σας χωρίς επίβλεψη, καθώς αυτά τα εργαλεία spyware εγκαθίστανται συνήθως με μη αυτόματο τρόπο από τους δράστες που έχουν φυσική πρόσβαση στα smartphone του στόχου.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS