ΑρχικήsecurityFBI: Νέα απάτη με υποτιθέμενες δωρεές για Ουκρανούς πρόσφυγες

FBI: Νέα απάτη με υποτιθέμενες δωρεές για Ουκρανούς πρόσφυγες

Το FBI εξέδωσε μια προειδοποίηση για μια νέα απάτη, κατά την οποία hackers ισχυρίζονται ότι συγκεντρώνουν δωρεές για να βοηθήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες και θύματα πολέμου, παριστάνοντας νόμιμες ουκρανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

δωρεές Ουκρανία

Πρόκειται για μια απάτη που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα. Ήδη πολλοί ειδικοί ασφαλείας έχουν εντοπίσει και μιλήσει για παρόμοιες απάτες, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης: Ethical hackers: Τα βιομηχανικά συστήματα δεν είναι ασφαλή για το μέλλον

Το FBI προειδοποιεί το κοινό για απατεώνες που αναζητούν δωρεές ή άλλη οικονομική βοήθεια που σχετίζεται με την κρίση στην Ουκρανία“, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την κρίση στην Ουκρανία παριστάνοντας ουκρανικές οντότητες που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια ή αναπτύσσουν προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων χρηματικών δωρεών και δωρεών κρυπτονομισμάτων“.

Λίγες μόνο μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άρχισαν αυτού του είδους οι απάτες. Οι phishing επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί σιγά σιγά, με τους απατεώνες να υποδύονται την ουκρανική κυβέρνηση, το Ταμείο Αρωγής για την Κρίση της Ουκρανίας, τον οργανισμό Act for Peace και τη UNICEF. Οι απάτες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες δεδομένου ότι χρησιμοποιούν ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πολλοί άνθρωποi είναι ευαισθητοποιημένοι και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους Ουκρανούς που πλήττονται από τον πόλεμο.

Δείτε επίσης: Η Ιταλία προειδοποιεί για επιθέσεις DdoS εναντίον οργανισμών της χώρας

FBI απάτη
FBI: Νέα απάτη με υποτιθέμενες δωρεές για Ουκρανούς πρόσφυγες

Το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά δωρεές crypto, μπορεί επίσης να έχει προσφέρει ακούσια κάποια αξιοπιστία σε αυτού του είδους τις απάτες.

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει πράγματι να κάνει κάποια δωρεά, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι επικοινωνεί με επίσημες οργανώσεις και ότι δίνει χρήματα μόνο στις επίσημες διευθύνσεις πορτοφολιών της κυβέρνησης της Ουκρανίας, αγνοώντας ύποπτα emails για δωρεές, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και sites για υποτιθέμενες δωρεές.

FBI: Τρόποι προστασίας

Το FBI συμβουλεύει όσους θέλουν να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ουκρανίας και σε Ουκρανούς πολίτες που επλήγησαν από τον πόλεμο, να ελέγχουν καλά τις πληροφορίες που λαμβάνουν μέσω online επικοινωνιών.

Ένας από τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, είναι η αναζήτηση τυχόν διαδικτυακών αναφορών που συνδέουν την εν λόγω φιλανθρωπική οργάνωση με κάποια απάτη.

Δείτε επίσης: Microsoft Office zero-day: Χρησιμοποιείται σε επιθέσεις εκτέλεσης PowerShell

FBI απάτη δωρεές Ουκρανούς

Πώς να προστατευτείτε και να διασφαλίσετε ότι δεν θα πέσετε θύματα απατεώνων:

  • Να είστε καχύποπτοι με μηνύματα ή emails που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από άτομα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν άμεση οικονομική βοήθεια.
  • Η ουκρανική κυβέρνηση και άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί διατηρούν επίσημους μηχανισμούς δωρεών. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να επαληθεύετε πληροφορίες σχετικά με οντότητες που ισχυρίζονται ότι ζητούν βοήθεια. Να ελέγχετε πάντα προσεκτικά εάν οι διευθύνσεις crypto είναι νόμιμες και να συγκρίνετε τους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες της διεύθυνσης με οποιεσδήποτε γνωστές επίσημες διευθύνσεις.
  • Μην ανοίγετε μηνύματα, email, συνημμένα ή συνδέσμους από άγνωστα άτομα που παρουσιάζονται ως ουκρανικές οντότητες και ζητούν βοήθεια.
  • Μην στέλνετε πληρωμές σε άγνωστα άτομα ή οργανισμούς που ζητούν οικονομική βοήθεια.
  • Ψάξτε στοιχεία για τη φιλανθρωπική οργάνωση για να δείτε αν είναι νόμιμη. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ειδήσεις ή δημοσιεύσεις που συνδέουν την οργάνωση με απάτες.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS