ΑρχικήHow ToMicrosoft Excel: Πώς να συγκρίνετε δύο λίστες

Microsoft Excel: Πώς να συγκρίνετε δύο λίστες

Το Microsoft Excel προσφέρει δύο διαφορετικές μεθόδους για να σας βοηθήσει να συγκρίνετε δύο λίστες και να επισημάνετε τα στοιχεία που λείπουν σε καθεμία. Μπορείτε να επιλέξετε να επισημάνετε τα στοιχεία που λείπουν και στις δύο λίστες ή σε μία. Θα σας δείξουμε πώς.

Δείτε επίσης: Πώς να διαιρέσετε αριθμούς στο Microsoft Excel

Excel

Ο γρήγορος τρόπος: Επισημάνετε μοναδικά κελιά για σύγκριση λιστών

Ένας γρήγορος τρόπος για να συγκρίνετε δύο λίστες στο υπολογιστικό φύλλο σας είναι να χρησιμοποιήσετε τη μοναδική δυνατότητα επισήμανσης του Excel. Αυτή η δυνατότητα επισημαίνει τα στοιχεία μιας λίστας που δεν βρίσκονται στην άλλη λίστα. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζετε ακριβώς ποια στοιχεία λείπουν από τις λίστες σας.

Δείτε επίσης: Πώς να εισάγετε δεδομένα από ένα PDF στο Microsoft Excel

Για να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο, πρώτα επιλέξτε τις λίστες που θέλετε να συγκρίνετε στο υπολογιστικό φύλλο σας.

Ενώ οι λίστες σας επισημαίνονται, στο ribbon του Excel στην κορυφή, κάντε κλικ στην καρτέλα “Home”.

Στην καρτέλα “Home, στην ενότητα “Styles”, κάντε κλικ στην επιλογή Conditional Formatting > Highlight Cells Rules > Duplicate Values.

Στο πλαίσιο “Duplicate Values”, κάντε κλικ στο “Duplicate” και επιλέξτε “Unique.” Κάντε κλικ στο δεύτερο αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε πώς θέλετε να επισημάνετε τα στοιχεία που λείπουν. Για να καθορίσετε τη δική σας μορφοποίηση, επιλέξτε “Custom Format” από το μενού.

Δείτε επίσης: Microsoft Excel: Πώς να δημιουργήσετε μια φόρμα εισαγωγής δεδομένων

Στη συνέχεια, εφαρμόστε τις αλλαγές σας στις λίστες σας κάνοντας κλικ στο “OK”.

Το Excel θα επισημάνει τα στοιχεία που λείπουν στις λίστες σας. Για παράδειγμα, στην πρώτη σας λίστα, θα έχετε επισημασμένα εκείνα τα στοιχεία που λείπουν από τη δεύτερη λίστα και ούτω καθεξής.

Και είστε έτοιμοι!

Ο τρόπος με τον τύπο: Χρησιμοποιήστε τη μορφοποίηση υπό όρους για σύγκριση λιστών

Η παραπάνω μέθοδος επισημαίνει στοιχεία και στις δύο λίστες σας. Εάν θέλετε να επισημάνετε μόνο στοιχεία που λείπουν σε μια συγκεκριμένη λίστα, χρησιμοποιήστε έναν τύπο με μορφοποίηση υπό όρους όπως εξηγείται παρακάτω.

Αρχικά, στο υπολογιστικό φύλλο σας, επιλέξτε όλες τις σειρές της πρώτης λίστας σας. Στη συνέχεια, στην επάνω αριστερή γωνία, κάντε κλικ στο πλαίσιο κειμένου, πληκτρολογήστε FirstList και πατήστε Enter. Αυτό εκχωρεί ένα μοναδικό όνομα στο εύρος των κελιών σας, το οποίο σας επιτρέπει να ανατρέχετε σε όλα αυτά τα κελιά χρησιμοποιώντας ένα μόνο όνομα.

Excel

Εκχωρήστε ένα μοναδικό όνομα στη δεύτερη λίστα σας επιλέγοντας πρώτα όλες τις σειρές της λίστας σας. Στη συνέχεια, στην επάνω αριστερή γωνία, κάντε κλικ στο πλαίσιο κειμένου, πληκτρολογήστε SecondList και πατήστε Enter.

Επιλέξτε όλες τις σειρές της πρώτης λίστας σας κάνοντας κλικ στο πλαίσιο κειμένου στην επάνω αριστερή γωνία και επιλέγοντας “FirstList.”

Στο ribbon του Excel στο επάνω μέρος, κάντε κλικ στην καρτέλα “Home” και επιλέξτε Conditional Formatting > New Rule.

Excel

Στο παράθυρο “New Formatting Rule”, θα καθορίσετε πώς θα επισημαίνονται τα στοιχεία που λείπουν. Σε αυτό το παράθυρο, από την ενότητα “Select a Rule Type”, επιλέξτε “Use a Formula to Determine Which Cells to Format.”

Στο πλαίσιο “Format Values Where This Formula is True”, πληκτρολογήστε τα εξής:

Επιλέξτε το κουμπί “Format” και καθορίστε πώς θέλετε να μορφοποιήσετε τα στοιχεία που λείπουν στη λίστα σας. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις αλλαγές σας κάνοντας κλικ στο “OK”.

Πίσω στο υπολογιστικό φύλλο, το Excel έχει επισημάνει τα στοιχεία της πρώτης λίστας που λείπουν από τη δεύτερη λίστα. Και είστε έτοιμοι!

Excel

Και με αυτόν τον τρόπο εκτελείτε γρήγορα μια σύγκριση δύο διαφορετικών λιστών στα υπολογιστικά φύλλα του Excel.

Πηγή πληροφοριών: howtogeek.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS