ΑρχικήUpdatesGoogle Chrome 100 released: Έρχεται με νέο εικονίδιο και άλλες βελτιώσεις

Google Chrome 100 released: Έρχεται με νέο εικονίδιο και άλλες βελτιώσεις

Η Google κυκλοφόρησε το Chrome 100 στο Stable desktop channel και, μεταξύ άλλων, φέρνει ένα νέο λογότυπο (logo), νέες δυνατότητες και βελτιώσεις ασφάλειας.

Chrome 100

Αν είστε χρήστης υπολογιστή Windows, Mac ή Linux μπορείτε να κάνετε την αναβάθμιση στο Chrome 100 πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις -> Βοήθεια -> Σχετικά με το Google Chrome. Το πρόγραμμα περιήγησης θα ελέγξει αυτόματα για τη νέα ενημέρωση και θα την εγκαταστήσει όταν είναι διαθέσιμη.

Ένα σημαντικό στοιχείο της νέας έκδοσης Chrome 100 είναι η διόρθωση 28 ευπαθειών ασφαλείας. Εννέα από αυτές τις ευπάθειες θεωρούνται πολύ σοβαρές. Επομένως, αυτή η αναβάθμιση φαίνεται να είναι απαραίτητη για όλους τους χρήστες.

Δείτε επίσης: H Google διορθώνει Chrome zero-day bug που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις

Ας δούμε, όμως, τις πιο σημαντικές αλλαγές/βελτιώσεις που φέρνει η Google με το Chrome 100.

Νέο εικονίδιο για τον Google Chome browser

Για πρώτη φορά από το 2014, ο browser αποκτά νέο εικονίδιο. Το νέο logo του Google Chrome 100 έρχεται με κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές στο χρώμα, αφαίρεση σκιών και έναν ελαφρώς μεγαλύτερο εσωτερικό μπλε κύκλο. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη σε σχέση με το προηγούμενο λογότυπο, ωστόσο αν τα δείτε μαζί, φαίνονται τα πιο σκούρα χρώματα και οι καλύτερες αντιθέσεις.

Το νέο εικονίδιο θα κυκλοφορήσει σε όλες τις πλατφόρμες, αλλά η Google έχει φροντίσει να ταιριάζει με την εμφάνιση κάθε πλατφόρμας. Για παράδειγμα, το εικονίδιο του Chrome στα Windows έχει λίγο μεγαλύτερη διαβάθμιση χρώματος, ενώ η έκδοση macOS είναι πιο 3D.

Το User agent χρησιμοποιεί τριψήφιο αριθμό έκδοσης

Με το Google Chrome 100, το user agent string του προγράμματος περιήγησης χρησιμοποιεί πλέον έναν τριψήφιο αριθμό έκδοσης (πριν ήταν διψήφιος).

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Google εξέταζε εάν η αλλαγή αυτή θα δημιουργούσε προβλήματα στα sites και τη σωστή λειτουργία τους. Πράγματι, ορισμένα sites είχαν προβλήματα με το νέο user agent string. Ωστόσο, αυτά τα θέματα διορθώθηκαν γρήγορα από τους developers για να υποστηρίξουν την τριψήφια έκδοση.

Ωστόσο, εάν δείτε sites που δεν λειτουργούν καλά μετά την αναβάθμιση στο Chrome 100, θα πρέπει να το αναφέρετε στη Google.

Δείτε επίσης: Νέο phishing toolkit επιτρέπει τη δημιουργία ψεύτικων παραθύρων Chrome

Νέες δυνατότητες για developers

Η Google φέρνει νέα και βελτιωμένα APIs στο Chrome 100, επιτρέποντας στους developers να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα των web apps τους.

Με αυτήν την έκδοση, η Google πρόσθεσε το Digital Goods API, ώστε οι web εφαρμογές να μπορούν να πραγματοποιούν αγορές εντός εφαρμογής χρησιμοποιώντας το Google Play Store. "Ένα API για αναζήτηση και διαχείριση ψηφιακών προϊόντων για τη διευκόλυνση αγορών εντός εφαρμογής από web applications, σε συνδυασμό με το Payment Request API (το οποίο χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των πραγματικών αγορών)", εξηγεί το feature page για το νέο API.

Το Google Chrome 100 περιλαμβάνει επίσης ένα νέο Multi-Screen Window Placement API που επιτρέπει στα web applications να προσφέρουν εμπειρίες multi-screen.

Η Google έχει προσθέσει επίσης νέες δυνατότητες στα Chrome DevTools. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτά μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση της Google.

Δείτε επίσης: Google Maps: Αποκλείστηκαν 100 εκατομμύρια abusive edits

Σίγαση καρτέλας με ένα κλικ

Το 2018, η Google αφαίρεσε τη δυνατότητα σίγασης μιας καρτέλας κάνοντας απλά κλικ στο εικονίδιο του ηχείου. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει σε άλλα προγράμματα περιήγησης, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Edge.

Ευτυχώς, η Google το επαναφέρει, αλλά η δυνατότητα δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία σίγασης με Chrome flag chrome://flags/#enable-tab-audio-muting.

Αυτές ήταν μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις που φέρνει η Google με το Chrome 100.

Πηγή: Bleeping Computer

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS