Η Europol ανακοίνωσε τη σύλληψη 108 ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε επιχείρηση διεθνούς τηλεφωνικού κέντρου που εξαπάτησε τα θύματα σε επενδυτικές απάτες.
Δείτε επίσης: Η Europol τερματίζει τη λειτουργία της υπηρεσίας VPNLab
Η επιχείρηση διεξήχθη σε συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου από τη Λιθουανία και τη Λετονία, οι οποίες συντόνισαν επιδρομές μεταξύ 24 και 25 Μαρτίου 2022, σε τρεις τοποθεσίες που ανήκουν στην ίδια εγκληματική ομάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europol, η εγκληματική ομάδα διεύθυνε έναν στρατό 200 «εμπόρων» που μιλούσαν αγγλικά, ρωσικά, πολωνικά και χίντι, καλώντας τα υποψήφια θύματα να παρουσιάσουν ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες σε κρυπτονομίσματα, εμπορεύματα και ξένα νομίσματα.
Καταιγίδες μεγαλύτερες από τη Γη εντοπίστηκαν στον Δία
Black Basta ransomware: Όλες οι νέες τακτικές
Αποκαλύψεις για τον Μεγαλύτερο Κρατήρα του Φεγγαριού
Το χρηματικό ποσό που κλάπηκε από ιδιώτες υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ το μήνα, οπότε ο όμιλος είχε στήσει μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Δείτε επίσης: Europol – Επιχείρηση EMMA 7: 18.000 άτομα ξεπλένουν βρώμικα χρήματα
Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών εφόδων, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν μετρητά, πολυτελή οχήματα, 95.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα και ταυτοποίησαν και πάγωσαν τραπεζικούς λογαριασμούς. Ογδόντα άτομα συνελήφθησαν στη Λετονία και 28 στη Λιθουανία.
Η Europol δημοσίευσε μια video-συλλογή από τις επιδρομές, που παρουσιάζει τους χώρους όπου βρίσκονταν τα πλέον διαλυμένα τηλεφωνικά κέντρα απάτης.
Η μαύρη τρύπα της επενδυτικής απάτης
Τον Ιανουάριο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 95.000 Αμερικανοί έπεσαν θύματα απάτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2021, χάνοντας περίπου 770.000.000 δολάρια (ως αποτέλεσμα).
Μια άλλη έρευνα που επικεντρώνεται στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε ότι η οικονομική ζημιά από επενδυτικές απάτες το 2020 είναι 160.400.000 ευρώ στη χώρα και 426.000.000 ευρώ όταν περιλαμβάνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο και η απάτη στο Διαδίκτυο.
Τούτου λεχθέντος, η κλίμακα του προβλήματος είναι τεράστια και ο αντίκτυπός του στην κοινωνία είναι τέτοιος που οι αρχές επιβολής του νόμου δεν μπορούν να τον αγνοήσουν.
Όπως συνέστησε το FBI το περασμένο καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να ψάχνουν για red flags όταν οι πράκτορες τους παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες που φαίνονται πολύ προσοδοφόρες.
Δείτε επίσης: Η Europol συνδέει την ιταλική μαφία με δίκτυο κυβερνοεγκληματιών
Αυτά τα red flags περιλαμβάνουν υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις επένδυσης, που συχνά συνοδεύονται από εγγύηση μηδενικού κινδύνου και ασυνήθιστες μεθόδους πληρωμής, όπως πιστωτικές κάρτες, τραπεζικά εμβάσματα και κρυπτονομίσματα.
Επίσης, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις επενδυτικής απάτης, οι προσφορές είναι αυτόκλητες (οι πράκτορες σας καλούν) και όχι ως απάντηση σε δήλωση ενδιαφέροντος για επένδυση.
Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com