ΑρχικήbusinessΗ πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας

Η πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας

Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Meta του Facebook και του Instagram έχουν πέσει κατακόρυφα -περισσότερο από 40% τους τελευταίους έξι μήνες- και ορισμένοι υπάλληλοι που έχουν εμπλακεί σε επιλογές μετοχών ρίχνουν πλάγιες ματιές προς την έξοδο.

Ένας υπάλληλος της Meta ανέφερε σε ένα νήμα στο Blind ότι έγινε μέλος της Meta όταν οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονταν σε υψηλά ποσοστά δηλώνοντας ότι τώρα νιώθει αρκετά άσχημα μετά την πτώση της αξίας. Οι απαντήσεις κάτω από το νήμα τον συμβούλεψαν να φύγει από την εταιρεία και μερικοί ακόμη ανέφεραν ότι βρίσκονται στην ίδια θέση!

Η Meta καλείται να αντιμετωπίσει ένα εργατικό ξέσπασμα καθώς η τιμή της μετοχής της έχει πέσει από το υψηλό ποσό των 380 δολαρίων τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 216,49 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή. Η πτώση ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο παίρνοντας την μορφή μιας σειράς διαρροών που άσκησε τεράστια πολιτική πίεση στην εταιρεία. Η Meta άρχισε να κατρακυλά καθώς έγιναν πολλές αλλαγές απορρήτου από την Google και την Apple με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι διαφημιστικές της δραστηριότητες.

Ο Michael Solomon, ο οποίος διαχειρίζεται μηχανικούς λογισμικού μέσω της εταιρείας ταλέντων του 10x Management περιέγραψε ότι πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν αυτό είναι η αρχή του τέλους για την Meta.

Η πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας
Η πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας

Όταν οι μηχανικοί λογισμικού εντάσσονται σε εταιρείες όπως η Meta, η Google ή η Amazon, η αποζημίωση τους αποτελείται συνήθως από 50% μετρητά και 50% επιλογές μετοχών. Οι υπάλληλοι σε χαμηλότερες θέσεις (entry level) λαμβάνουν περισσότερα μετρητά ενώ οι πιο έμπειροι εργαζόμενοι αποκτούν περισσότερο απόθεμα μετοχής.

Στην Meta, οι νέοι εργαζόμενοι συνήθως λαμβάνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό περιορισμένων μετοχικών μονάδων με βάση την μέση τιμή της μετοχής της εταιρείας κατά το χρονικό διάστημα που προσλήφθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν τεράστια θετικά οφέλη για τους υπαλλήλους που εντάσσονται πριν από την εκτόξευση των μετοχών μιας εταιρείας – αλλά τους αφήνει επίσης ευάλωτους σε πτώσεις.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος της Meta στον οποίο δόθηκαν μερίδια περιορισμένων μετοχών αξίας 100.000 δολαρίων στο διάστημα της κορύφωσης των μετοχών της εταιρείας τον Σεπτέμβριο, τώρα θα έμενε με περίπου 57.000 δολάρια.

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι αυτοί που αναζητούν ευκαιρίες από άλλες εταιρείες – όπως η Microsoft η οποία έχει σημειώσει πτώση 10,3% φέτος – μπορεί θεωρητικά να αγοράσει την ζημιά αναλαμβάνοντας δουλειά σε μια κατεστραμμένη εταιρεία όπως η Meta, αποκτώντας περισσότερες επιλογές μετοχών σε χαμηλότερες τιμές.

Ως απάντηση σε μια δυσαρεστημένη ανάρτηση στο Blind, ένας υπάλληλος της Microsoft σημείωσε ότι οι μόνοι εργαζόμενοι που θα ήταν επιτυχείς θα ήταν αυτοί που θα άλλαζαν εταιρείες την παρούσα χρονική περίοδο και ότι ο ίδιος κατευθύνεται προς την Meta.

Η πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας
Η πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας

Η Laura Martin, αναλύτρια τεχνολογίας και πολυμέσων της Needham & Company, δήλωσε ότι παρόλο που πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν πιστοί στην εταιρεία τους, είναι λογικό για πολλούς να θέλουν να αλλάξουν τον χώρο εργασία τους όταν η αξία των μετοχών πέφτει. Η αναλύτρια ανέφερε, επίσης, ότι αν δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να κερδίσουν χρήματα από τις μετοχικές επιλογές τους για 3 χρόνια τότε είναι ωφέλιμο για αυτούς να αποχωρήσουν από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Αν και η Meta είναι το πιο ακραίο παράδειγμα, ολόκληρος ο τομέας της τεχνολογίας έχει υποχωρήσει φέτος αφού έφτασε σε υψηλά ρεκόρ το 2021. Ο δείκτης Nasdaq έχει υποχωρήσει 12,3% μέχρι στιγμής στο 2022, ενώ η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει 9,9%, η μετοχή της Amazon κατά 5,3% και η μετοχή της Google κατά 5,7%.

Με τις επιλογές μετοχών να αποκτούν όλο και μικρότερη αξία, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συνειδητοποιούν ότι τα μετρητά υπερτερούν, σύμφωνα με τον Richard Kramer, αναλυτή τεχνολογίας και ιδρυτή της Arete Research. Ο Kramer περιέγραψε ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πληρώνουν υψηλότερες αποζημιώσεις σε μετρητά καθώς οι 5 κορυφαίες εταιρείες έχουν συνολικά 345 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά μετρητά.

Δείτε επίσης: Facebook: Ο Peter Thiel αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Meta

Σύμφωνα με τον Brian Kropp, ο οποίος είναι ο επικεφαλής έρευνας ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία συμβούλων Gartner, η αποζημίωση έρχεται συχνά με την μορφή «κινήτρων για την διατήρηση μετρητών», τα οποία καταβάλλονται ανάλογα με την παραμονή των εργαζομένων στην εταιρεία για συγκεκριμένο αριθμό ετών. Επιπρόσθετα, καθώς η τιμή των μετοχών του εργαζομένου πέφτει, η αποτελεσματικότητα των περιορισμένων μονάδων των μετοχών ως στρατηγική διατήρησης γίνεται ολοένα και λιγότερη.

Ο Solomon, ο πράκτορας ταλέντων, προσθέτει ότι μερικοί μηχανικοί που αναζητούσαν μετρητά αντί για επιλογές μετοχών κατάφεραν να διαπραγματευτούν τεράστια ποσά από την Meta τους τελευταίους μήνες.

Η πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας
Η πτώση μετοχών της Meta ωθεί τους υπαλλήλους σε αναζήτηση εργασίας

Ενώ οι εταιρείες όπως η Meta και η Amazon έχουν «χτυπηθεί» το 2022, ορισμένες μικρότερες εταιρείες που άνθισαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, έχουν πάθει μεγαλύτερη ζημιά καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια και οι επενδυτές αποσύρονται από τις μετοχές τεχνολογίας.

Οι μετοχές του Netflix, οι οποίες σημείωσαν ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια των lockdowns, σημείωσαν πτώση 33,9% φέτος. Η μετοχή της εταιρείας τηλεδιάσκεψης Zoom έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 310 $ τον Σεπτέμβριο σε μόλις 116,28 $. Συμπληρωματικά, η Robinhood, η εφαρμογή stock trading που εκμεταλλεύτηκε την άνθηση των μετοχών στο «meme stock» το 2020 και το 2021, διαπραγματεύτηκε έως και 70 δολάρια αφού πραγματοποιηθεί η κυκλοφορία του στο χρηματιστήριο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά έκτοτε η αξία του έχει πέσει σε ένα ποσό λιγότερο από 13,50 δολάρια.

Η λίστα συνεχίζεται, με τους υπαλλήλους της PayPal, την εταιρεία e-commerce Shopify, την εταιρεία γυμναστικής Peloton και την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian, να ανησυχούν για τις μετοχές των εταιρειών τους καθώς αυτές πέφτουν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

Ένας υπάλληλος της Rivian δήλωσε ότι δουλεύει στην εταιρεία από τον Ιανουάριο και έχει απώλεια πάνω από 50%.

Δείτε επίσης: Το Τέξας μηνύει την Meta για παράνομη συγκέντρωση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

Η αναταραχή σε εταιρείες τεχνολογίας χαμηλότερης βαθμίδας θα μπορούσε να βοηθήσει τη Meta και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να στρατολογήσουν ταλέντα, τουλάχιστον εν μέρει αντισταθμίζοντας τυχόν αποχωρήσεις που σχετίζονται με την πτώση των μετοχών. Οι μεγάλες εταιρείες προσλαμβάνουν από εκατοντάδες άλλες εταιρείες λογισμικού για επιχειρήσεις που έχουν πτώση στις μετοχές πολύ περισσότερη από τη Meta. Επιπρόσθετα, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας δεν κυνηγούν ενεργά η μια τους υπαλλήλους της άλλης επειδή θα ήταν μια «συνταγή για τον πληθωρισμό των μισθών». Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέγουν να υποβάλλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας σε όποια εταιρεία θέλουν.

Πηγή: nypost.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS