ΑρχικήinetΟ τερματισμός του 3G δικτύου δεν θα επηρεάσει μόνο τα κινητά

Ο τερματισμός του 3G δικτύου δεν θα επηρεάσει μόνο τα κινητά

Ο τερματισμός του 3G δικτύου δεν θα επηρεάσει μόνο τα παλαιότερα κινητά, αφού πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση για να λειτουργήσουν επιτυχώς.

Με το δίκτυο 3G της AT&T να κλείνει την επόμενη εβδομάδα και αφού και άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα ακολουθήσουν αυτήν την τακτική αργότερα μέσα στην χρονιά, πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση λογισμικών. Σε αυτές τις συσκευές συμπεριλαμβάνονται ορισμένα συστήματα συναγερμού σπιτιών, ιατρικές συσκευές όπως ανιχνευτές πτώσης και συσκευές ειδοποίησης τροχαίων και συστήματα οδικής βοήθειας όπως το OnStar της General Motors.

Δείτε επίσης: FAA: Το 5G δεν επηρεάζει τα περισσότερα αμερικάνικα αεροπλάνα

Πολλοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παροτρύνουν τους χρήστες να ανταλλάξουν τα παλαιότερα 3G iPhones, τηλέφωνα Android, e-readers και άλλες φορητές συσκευές με νεότερα μοντέλα πριν από τον τερματισμό. Αντιθέτως, άλλες επιχειρήσεις προτρέπουν τους πελάτες να αναβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα καθημερινά προϊόντα και υπηρεσίες στο τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους προτού διακοπεί η συνδεσιμότητα.

Εάν δεν ληφθεί υπόψιν η αλλαγή, πολλά πράγματα θα τεθούν σε κίνδυνο. Παραδείγματος χάριν, εκατομμύρια αυτοκίνητα ενδέχεται να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους πρώτους ανταποκριτές μετά από μια σύγκρουση ή να λαμβάνουν ενημερώσεις όπως ειδοποιήσεις τοποθεσίας ή κυκλοφορίας μέσω των ενσωματωμένων συστημάτων GPS. Επιπρόσθετα, ενώ ορισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των Chevrolet, Buick και Cadillac, έχουν αναβαθμίσεις λογισμικού για τους οδηγούς έτσι ώστε να συνδέσουν τα συστήματά τους σε ένα δίκτυο 4G, άλλα μοντέλα φέρεται να χάσουν οριστικά αυτή τη δυνατότητα.

Ο τερματισμός του δικτύου 3G δεν θα επηρεάσει μόνο τα παλαιότερα κινητά, αφού πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση για να λειτουργήσουν επιτυχώς.
3G δίκτυο: Ο τερματισμός του δεν θα επηρεάσει μόνο τα παλαιότερα κινητά, αφού πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση για να λειτουργήσουν επιτυχώς.

Όταν πρωτοεισήχθει το δίκτυο 3G το 2002, επιτράπηκε σε ορισμένα συστήματα αυτοκινήτου infotainment και σε κάποιες υπηρεσίες οικιακής ασφάλειας να συνδεθούν στα δίκτυα. Όμως με την νεότερη τεχνολογική εξέλιξη οι εταιρείες ασύρματων δικτύων προχώρησαν σε δίκτυα 4G και πιο πρόσφατα 5G. Συνεπώς, οι μεγαλύτεροι πάροχοι προχωρούν σε σταδιακή κατάργηση της απαρχαιωμένης τεχνολογίας 3G. Η AT&T (T), στην οποία ανήκει η μητρική εταιρεία του CNN, το κλείνει στις 22 Φεβρουαρίου. Η T-Mobile (TMUS) θα το κάνει στο τρίτο τρίμηνο του έτους και η Verizon (VZ) θα κάνει αυτό το βήμα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό πρέπει να γίνει χωρίς ιδιαίτερη αναστάτωση στους καταναλωτές.

Δείτε ακόμα: Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις λόγω του 5G

Κάποιες βιομηχανίες είναι καλύτερα οργανωμένες προς τον χειρισμό της αλλαγής στο δίκτυο. Πολλές εταιρείες οικιακής ασφάλειας, για παράδειγμα, έχουν μεταφέρει τις βάσεις συνδρομητών τους από 3G σε 4G μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο Jack Narcotta από το Strategy Analytics ανέφερε ότι οι περισσότερες αντιπροσωπείες οικιακής ασφάλειας στις ΗΠΑ έχουν μεταναστεύσει όλους ή σχεδόν όλους τους συνδρομητές τους στο δίκτυο 4G, επομένως δεν αποτελεί πλέον άμεση υποχρέωση. Επίσης ανέφερε ότι η προσπάθεια της βιομηχανίας οικιακής ασφάλειας για τη μετάβαση στο 4G δεν ήταν υπερβολικά περίπλοκη επειδή απλώς περιλάμβανε την εγκατάσταση ενός κουτιού ή ενός πίνακα νεότερου μοντέλου, από έναν τεχνικό. Ορισμένες εταιρείες όπως η ADT έχουν επίσης διαθέσει επιπλέον πόρους για την μετάβαση καθώς το 2020, η εταιρεία αγόρασε την Cellbounce, η οποία κατασκευάζει μια συσκευή που μετατρέπει σήματα 3G σε 4G για το δίκτυο της AT&T.

Οι επιχειρήσεις ασφαλείας, όπως το My Alarm Center, ενημέρωσαν τους πελάτες ότι χρειάζονταν μονάδες αντικατάστασης αρκετά πριν από το κλείσιμο καθώς αναφερόμενοι στον τερματισμό του 3G στην ιστοσελίδα τους, επισημαίνουν ότι οι συναγερμοί δεν θα επικοινωνούν πλέον με το κεντρικό τους πρατήριο για να τους ειδοποιούν ότι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαίες τη δεδομένη στιγμή.
Ο τερματισμός του δικτύου 3G δεν θα επηρεάσει μόνο τα παλαιότερα κινητά, αφού πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση για να λειτουργήσουν επιτυχώς.
3G δίκτυο: Ο τερματισμός του δεν θα επηρεάσει μόνο τα παλαιότερα κινητά, αφού πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση για να λειτουργήσουν επιτυχώς.
Παρ'όλο που έχει γίνει ενημέρωση ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να γίνει πλήρης μετάλλαξη στο νέο δίκτυο. Αναλυτικότερα, ο Roger Entner από την Recon Analytics δήλωσε ότι πολλές smart home συσκευές θα χρειαστούν αντικατάσταση και αφού έγινε ενημέρωση 2 χρόνια νωρίτερα, μέχρι πριν 6 μήνες, πολλά προϊόντα δεν είχαν ακόμη αναβαθμιστεί.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ωστόσο βρίσκεται σε μια σχετικά πιο γκρίζα ζώνη. Πέραν των αναβαθμίσεων λογισμικού, πολλές εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες νέα ανταλλακτικά για να προστεθούν στις υπάρχουσες τεχνολογίες έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα αυτοκίνητα σε 4G δίκτυο. Αλλά υπάρχουν και εταιρείες που δεν έχουν προσφέρει κάποια λύση. Φυσικά το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν υπάρχουν καταναλωτές που ξέρουν καλύτερα σε ποιό δίκτυο λειτουργεί το κινητό τους, παρά το αυτοκίνητο τους. Η αλλαγή του δικτύου θα αποτελέσει έκπληξη σε πολλούς, αλλά αν είναι συνδρομητές σε κάποια υπηρεσία σύνδεσης, πιθανότατα έχουν ενημερωθεί.

Δείτε ακόμα: Πώς το 5G μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή;

Γενικότερα, τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 5 έτη, χρησιμοποιούν μόντεμ 4G. Αν ωστόσο δεν είστε σίγουροι μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό αντιπρόσωπο. Όμως εάν το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί όντως 3G, υπάρχει η επιλογή να ρωτήσετε τον κατασκευαστή αν υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση λογισμικού, αλλιώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες μπορούν να σας παρέχουν έναν προσαρμογέα με ένα μόντεμ 4G που μπορεί να συνδεθεί σε ένα αυτοκίνητο.

Συμπληρωματικά, όσοι δεν είναι σίγουροι για το δίκτυο του συστήματος συναγερμού του σπιτιού τους, η εταιρεία ασφαλείας έχει πιθανότατα κάποια σελίδα Συχνών Ερωτήσεων στον ιστότοπό της με μια λίστα που αναφέρει τους επηρεαζόμενους αριθμούς μοντέλων ή μπορούν να καλέσουν κατευθείαν την εταιρεία με τις ερωτήσεις τους. Εν τέλει είναι πιο εύκολη η αντικατάσταση για κάποια πράγματα παρά για άλλα. Φερειπείν, ένας αναγνώστης 3G σε ένα κινητό είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί από ένα ολόκληρο σύστημα αυτοκινήτου. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή η αλλαγή για τα άτομα που θέλουν να κρατήσουν το παλιότερο όχημα τους εν λειτουργεία στο 4G δίκτυο.

Ο τερματισμός του δικτύου 3G δεν θα επηρεάσει μόνο τα παλαιότερα κινητά, αφού πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση για να λειτουργήσουν επιτυχώς.
3G δίκτυο: Ο τερματισμός του δεν θα επηρεάσει μόνο τα παλαιότερα κινητά, αφού πολλές συσκευές θα χρειαστούν αναβάθμιση για να λειτουργήσουν επιτυχώς.

Δεν είναι πρώτη φορά στην ιστορία που απαιτείται μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Ο τερματισμός λειτουργίας του 3G προορίζεται κυρίως για την επαναχρησιμοποίηση του φάσματος για τα 4G και 5G, τα οποία είναι καλύτερης τεχνολογίας και πιο αποτελεσματικά όπως ακριβώς έγινε και με το 2G παλαιότερα.

Τον περασμένο μήνα, η AT&T και η Verizon ενεργοποίησαν δίκτυα 5G ζώνης C, που εμπεριέχει υψηλότερες ραδιοσυχνότητες που θα υπερφορτίσουν το διαδίκτυο. Η αλλαγή όμως θα επιτρέψει στους χρήστες να μεταδίδουν, για παράδειγμα, μια ταινία Netflix σε ανάλυση 4K ή να κάνουν λήψη μιας ταινίας σε δευτερόλεπτα. Για την οικιακή ασφάλεια, το 5G δίκτυο θα ήταν απίστευτα ωφέλιμο καθώς θα έδινε τη δυνατότητα ροής των βίντεο με υψηλή ευκρίνεια. Επίσης, θα επέτρεπε την διαδραστική χαρτογράφηση με ανίχνευση κίνησης, έτσι ώστε μια εταιρεία συναγερμών να μπορεί να δει σε έναν τρισδιάστατο χάρτη που χτυπάει ένας συναγερμός και να παρακολουθεί οτιδήποτε κινείται στην περιοχή. Επιπλέον, το 4G επιτρέπει πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα ταχύτερης επικοινωνίας με εταιρείες συναγερμού και κοινής χρήσης εικόνων και εμπλουτισμένων βίντεο μέσω του διαδικτύου.

Τέλος, ο Δημήτρης Μαυράκης, από την ABI Research, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανυσηχίας για την κατάργηση του 4G ακόμα αφού παλαιότερες εκδοχές δικτύων θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για καιρό ακόμη.

Πηγή: edition.cnn.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS