ΑρχικήsecurityΝέο phishing scam στις ΗΠΑ: Δόλια QR codes στους μετρητές στάθμευσης

Νέο phishing scam στις ΗΠΑ: Δόλια QR codes στους μετρητές στάθμευσης

Η αστυνομία σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ προειδοποιεί τους κατοίκους να μην πληρώνουν για τη στάθμευση τους χρησιμοποιώντας QR codes που είναι κολλημένα στα παρκόμετρα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι κωδικοί έχουν τοποθετηθεί εκεί από απατεώνες, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν για να κατευθύνουν τους ανθρώπους σε δόλιους ιστότοπους που καταγράφουν τα στοιχεία πληρωμής τους.

QR codes

Δείτε επίσης: Καμπάνια phishing στοχεύει τους χρήστες του CoinSpot cryptoexchange

Έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου στο Ώστιν και το Σαν Αντόνιο κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Η αστυνομία λέει ότι ανακάλυψε μια σειρά από αυτοκόλλητα με παράνομους κωδικούς που εμφανίζονται στα παρκόμετρα, ενώ μια αναφορά του τοπικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Click2Houston δείχνει πώς ένας από τους δόλιους κωδικούς κατεύθυνε τους ανθρώπους σε έναν ιστότοπο που υπόσχεται «ταχεία στάθμευση». (Ο ιστότοπος φαίνεται τώρα να είναι εκτός σύνδεσης.)

Η αστυνομία συμβουλεύει οποιονδήποτε εισάγει κατά λάθος τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας σε έναν από αυτούς τους ιστότοπους να υποβάλει αστυνομική αναφορά και να επικοινωνήσει με τον πωλητή της κάρτας του για να αντιστρέψει τυχόν πληρωμές.

Αν και κάποτε χλευάζονταν ως ξεπερασμένη τεχνολογία, τα QR codes χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ στη Δύση τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι δισδιάστατοι γραμμικοί κώδικες μπορούν να αποθηκεύουν αποσπάσματα δεδομένων, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως για να κατευθύνουν τους ανθρώπους σε διευθύνσεις URL. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν βασικό στοιχείο των ψηφιακών πληρωμών στην Ασία, αλλά υιοθετήθηκαν και στη Δύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των ανθρώπων με τα μενού εστιατορίων, την αναφορά της κατάστασης εμβολιασμού και το check in σε τοποθεσίες.

Δείτε επίσης: Περιστατικό phishing προκαλεί παραβίαση δεδομένων σε νοσοκομεία της Δυτικής Βιρτζίνια

QR codes

Η ευκολία των QR codes (το QR σημαίνει “γρήγορη απόκριση”) εξισορροπείται από την έλλειψη ασφάλειας. Παρόλο που το ίδιο το code δεν μπορεί να συμπεριληφθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατευθύνει άτομα σε δόλια ή επικίνδυνα sites. Δεν υπάρχει τρόπος για έναν άνθρωπο να «διαβάσει» έναν κώδικα QR και οι διευθύνσεις URL προεπισκόπησης που δημιουργούνται από κινητές συσκευές είναι τουλάχιστον ασαφείς – στην καλύτερη περίπτωση.

Δείτε επίσης: Meta: Λήψη νομικών μέτρων για την αντιμετώπιση phishing επιθέσεων

Η συμβουλή για την αποφυγή αυτών των απατών είναι η ίδια όπως και για οποιαδήποτε απάτη phishing: ελέγξτε τη διεύθυνση URL του ιστότοπου στον οποίο έχετε μεταφερθεί για τυχόν ορθογραφικά λάθη ή λιγότερο επαγγελματικό σχεδιασμό. Και στην περίπτωση των τελών στάθμευσης, αναζητήστε επίσημες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συνήθως στις πόλεις των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση τέτοιων πληρωμών.

Πηγή πληροφοριών: theverge.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS