ΑρχικήsecurityMac: Είναι ευάλωτα σε ιούς/malware; Χρειάζονται antivirus;

Mac: Είναι ευάλωτα σε ιούς/malware; Χρειάζονται antivirus;

Είστε κι εσείς φαν της Apple και των Mac; Αν ναι, έχετε σκεφτεί ποτέ αν το Mac σας είναι ευάλωτο σε ιούς και malware; Εδώ θα εξετάσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν και το αν είναι απαραίτητη η χρήση ενός λογισμικού προστασίας από ιούς (antivirus) σε Mac.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Γενικά, τα Mac θεωρούνταν πάντα ασφαλείς συσκευές, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Μια έκθεση του 2019 ανέφερε ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση στις απειλές που στοχεύουν Mac (πάνω από 400% από το 2018).

Τα καλά νέα είναι ότι το 2020 ο αριθμός των malware που εντοπίστηκε στο macOS μειώθηκε κατά 38%, σύμφωνα με έκθεση της ίδιας εταιρείας. Τα κακά νέα είναι ότι μερικοί από τους χειρότερους τύπους malware, όπως τα backdoors, τα data stealers και τα cryptocurrency stealers/miners αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 61% το ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, η ίδια η Apple παραδέχτηκε τον Μάιο του 2021, μέσω του software chief της, Craig Federighi, ότι τα malware στο Mac βρίσκονταν σε επίπεδα που δεν θεωρούνταν αποδεκτά.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι 130 διαφορετικά είδη malware είχαν επηρεάσει πάνω από 300.000 Mac από τον Μάιο του 2020. Ο Federighi εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να κατεβάσουν λογισμικό από διάφορα μέρη και όχι μόνο από το Mac App Store. Αντίθετα, οι χρήστες iOS έχουν περισσότερους περιορισμούς και γι’ αυτό είναι πιο προστατευμένοι.

Πρέπει λοιπόν οι χρήστες Mac να αρχίσουν να πανικοβάλλονται;

Η αλήθεια είναι ότι πάντα πρέπει έχουμε στο μυαλό μας τον κίνδυνο, αλλά υπάρχουν μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την ίδια Apple σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, που θα πρέπει να προστατεύουν τους χρήστες Mac από τις χειρότερες απειλές malware.

Επομένως, τα Mac παραμένουν αρκετά ασφαλή χάρη σε μια σειρά από ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας.

Χρήσιμη πληροφορία: Phishing επιθέσεις: Τι είναι και πώς επιτίθενται συνήθως οι hackers;

Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

Mac malware
Χρειάζονται antivirus τα Mac;

Όπως και άλλοι υπολογιστές και συσκευές έτσι και τα Mac μπορούν να κινδυνεύσουν από διάφορους ιούς και malware, όπως τα:

  • Adware: εμφανίζουν διάφορες διαφημίσεις και pop ups.
  • Potentially unwanted programs: περιλαμβάνουν συνήθως spyware, adware και dialers, και συχνά γίνεται λήψη τους σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα που θέλει ο χρήστης.
  • Ransomware: μεγάλη απειλή, αν και μια πρόσφατη περίπτωση σε Mac δεν λειτούργησε πολύ καλά και εντοπίστηκε γρήγορα.
  • Cryptocurrency miners: χρησιμοποιούνται για την κλοπή cryptocurrencies.
  • Spyware: στοχεύουν στην κατασκοπεία και την κλοπή πληροφοριών.
  • Phishing: χρησιμοποιείται για την κλοπή πληροφοριών και credentials και για άλλες κακόβουλες δραστηριότητες.
  • Trojans: συχνά εμφανίζονται σαν νόμιμα λογισμικά.
  • USB/Thunderbolt Hack: Υπήρξαν περιπτώσεις όπου είχε εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό σε Mac μέσω τροποποιημένου καλωδίου USB.

Είναι σαφές λοιπόν ότι υπάρχουν διάφορες απειλές που προσπαθούν να στοχεύσουν τα Mac και είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες στο μέλλον.

Ακόμη και οι M1 Mac που παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2020 στοχοποιήθηκαν πολύ γρήγορα, με το Silver Sparrow malware.

Ένα καλό νέο είναι ότι η Adobe τερμάτισε την υποστήριξη για το Adobe Flash στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και έτσι έχει μειωθεί ο αριθμός των Mac malware που μεταμφιέζονται ως Flash Player για Mac.

Χρειάζονται antivirus τα Mac;

Χρειάζονται antivirus τα Mac;

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω απειλές, θα έλεγε κανείς ότι τα Mac χρειάζονται antivirus λογισμικά για να μείνουν προστατευμένα. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό ίσως δεν είναι απαραίτητο, καθώς η Apple καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τα Mac από malware, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη λήψη και την εγκατάστασή του.

Για παράδειγμα, η Apple διαθέτει anti-malware protection, ένα εργαλείο που είναι γνωστό ως XProtect, είναι ενσωματωμένο στο macOS και ελέγχει κάθε εφαρμογή για κακόβουλο λογισμικό. Το εργαλείο σάρωσης κακόβουλου λογισμικού λειτουργεί αόρατα και αυτόματα στο παρασκήνιο και δεν απαιτεί διαμόρφωση από τον χρήστη.

Δείτε επίσης: Phishing emails: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε;

Το XProtect ενημερώνεται τακτικά από την Apple, επομένως θα πρέπει να είστε πάντα προστατευμένοι. Αυτό είναι παρόμοιο με το να έχετε antivirus από τρίτο προγραμματιστή, αλλά επειδή συνδέεται άμεσα με το λειτουργικό σύστημα δεν εμποδίζει την ταχύτητα του Mac.

Εάν κάνετε λήψη και προσπαθήσετε να ανοίξετε αρχεία που έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, ενδέχεται να δείτε μια προειδοποίηση ότι τα αρχεία θα “βλάψουν τον υπολογιστή σας“, μαζί με μια αναφορά στον τύπο του κακόβουλου λογισμικού.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψετε το αρχείο αμέσως.

Είναι όμως αρκετό για την προστασία του Mac;

Βασικά, το XProtect μπορεί να μην είναι τόσο ενημερωμένο όσο άλλα antivirus λογισμικά και δεν αναζητά τόσα είδη malware όσα οι λύσεις τρίτων κατασκευαστών.

Επομένως, μπορεί να χρειάζεται μια extra προστασία.

Από την άλλη, η Apple διαθέτει επίσης το Gatekeeper, άλλη μια δυνατότητα του macOS που ελέγχει οποιαδήποτε εφαρμογή επιχειρείτε να ανοίξετε ή να εγκαταστήσετε για να διαπιστώσει αν προέρχεται από πιστοποιημένο προγραμματιστή.

Χάρη σε αυτές τις δυνατότητες, προτού εγκαταστήσετε μια εφαρμογή, το Mac σας θα την ελέγξει και ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν θα σας διευκολύνει στο να ανοίξετε μια εφαρμογή από έναν προγραμματιστή που δεν έχει εγκρίνει η εταιρεία.

Αυτό οδηγεί στο γνωστό μήνυμα σφάλματος κατά την προσπάθεια χρήσης ή εγκατάστασης ενός unsigned software: “[αυτή η εφαρμογή] δεν μπορεί να ανοίξει επειδή προέρχεται από έναν μη αναγνωρισμένο προγραμματιστή“.

Επίσης, το Gatekeeper ελέγχει το λογισμικό για κακόβουλο λογισμικό και άλλα ζητήματα κάθε φορά που εκτελείται, και όχι μόνο την πρώτη φορά που το εγκαθιστάτε.

Mac antivirus

Sandboxing στο Mac

Το λογισμικό που έχει εγκριθεί από την Apple είναι επίσης Sandboxed, πράγμα που σημαίνει ότι οι εφαρμογές κάνουν μόνο αυτό που προορίζονται να κάνουν. Το App sandboxing απομονώνει τις εφαρμογές από τα κρίσιμα στοιχεία του συστήματος του Mac σας, τα δεδομένα σας και τις άλλες εφαρμογές σας, επομένως δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε θα μπορούσε να τους επιτρέψει να προκαλέσουν ζημιά.

Δεν σας προστατεύει από κακόβουλο λογισμικό, αλλά περιορίζει το τι μπορεί να κάνει το κακόβουλο λογισμικό.

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς sandboxing, υπάρχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά στο macOS που εμποδίζουν τις εφαρμογές να κατασκοπεύουν τα δεδομένα σας.

Από το macOS 10.15 Catalina το 2019, είναι υποχρεωτικό για όλες τις εφαρμογές Mac να λάβουν την άδειά σας για να έχουν πρόσβαση στα αρχεία σας.

Το macOS ζητά επίσης την άδειά σας προτού μια εφαρμογή μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα ή στο μικρόφωνο ή να καταγράψει αυτό που πληκτρολογείτε.

Μια άλλη αλλαγή που έφτασε με το Catalina είναι ότι τα σημαντικά system files σας βρίσκονται σε ξεχωριστό σημείο και επομένως είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση σε αυτά.

Προστασία Safari

Η Apple σας προστατεύει και κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, αφού υπάρχει τεχνολογία anti-phishing στο Safari που εντοπίζει ύποπτες ιστοσελίδες. Σε περίπτωση που ο χρήστης προσπαθήσει να επισκεφτεί μια ύποπτη σελίδα, θα δει μια ειδοποίηση για να ενημερωθεί για τον κίνδυνο.

Επιπλέον, η Apple επιτρέπει στους χρήστες να εμποδίσουν την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους από διαφημιστές.  

Θα παρατηρήσετε, ακόμα, ότι τα plug-ins όπως το Silverlight, το QuickTime και το Oracle Java δεν θα εκτελούνται εάν δεν έχουν ενημερωθεί στην πιο πρόσφατη έκδοση – ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το Mac σας είναι ασφαλές.

Τέλος, το Safari επισημαίνει προβλήματα με κωδικούς πρόσβασης και προτείνει τη χρήση ισχυρών passwords, όταν ανοίγετε έναν λογαριασμό σε ένα website.

Κρυπτογράφηση αρχείων με FileVault

Τέλος, εκτός από το Gatekeeper, το οποίο θα πρέπει να κρατά το κακόβουλο λογισμικό μακριά από το Mac σας, το FileVault 2 διασφαλίζει ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή κρυπτογραφώντας τα.

Mac antivirus

Όταν τα μέτρα ασφαλείας της Apple δεν είναι αρκετά…

Όλες αυτές οι δυνατότητες του macOS είναι υπέροχες, αλλά δυστυχώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου το Gatekeeper είχε παρακαμφθεί επειδή το malware είχε εγκεκριμένη υπογραφή προγραμματιστή και είχε μολύνει το Mac.

Δείτε επίσης: Ransomware: Όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτή τη μεγάλη απειλή!

Επιπλέον, μια zero-day ευπάθεια στο Gatekeeper μπορούσε να οδηγήσει σε παράκαμψη του εργαλείου ασφαλείας.

Τελικά, είναι απαραίτητο το antivirus για Mac για προστασία από malware;

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν εφαρμογές antivirus, για να νιώθετε πιο ασφαλείς.

Μερικές καλές επιλογές είναι το Intego antivirus, το McAfee Total Protection, Norton 360 Deluxe το Avast Premium Security, Eset Cyber Security Pro και άλλα.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει malware που εμφανίζονται ως antivirus προγράμματα για να εξαπατήσουν τους χρήστες. Επομένως, πρέπει να προσέχετε και να λαμβάνετε τα antivirus από επίσημες πηγές.

Mac antivirus

Πώς να διατηρήσετε το Mac σας ασφαλές από malware

1) Διατηρήστε το macOS ενημερωμένο

Θα πρέπει να ενημερώνετε τη συσκευή σας, αμέσως μόλις κυκλοφορεί μια ενημέρωση ασφαλείας. Η Apple διορθώνει ευπάθειες εκδίδοντας ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα Mac. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις, ώστε να παραμείνει η συσκευή σας ασφαλής.

2) Μην συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τη σύνδεση σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιος που κατασκοπεύει και θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασής σας και σε άλλες πληροφορίες. Οι snoopers μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους Wi-Fi hotspot και να το κάνουν να φαίνεται σαν να είναι αυτό του ξενοδοχείου σας ή μιας καφετέριας.

Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα που επέτρεπαν την πρόσβαση σε Mac, κατά τη σύνδεση σε ένα δημόσιο WiFi .

3) Να είστε προσεκτικοί με τα emails που λαμβάνετε και να αποφεύγετε το άνοιγμα περίεργων συνδέσμων

Ελέγξτε καλά τα emails και βεβαιωθείτε ο αποστολέας είναι νόμιμος. Επίσης, μην δίνετε κωδικούς πρόσβασης και άλλα σημαντικά δεδομένα μέσω emails.

6) Προσέξτε τις απάτες στο Facebook

Επίσης, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται δημοφιλείς social media πλατφόρμες, όπως το Facebook, για να ξεγελάσουν χρήστες και να κλέψουν δεδομένα ή να πραγματοποιήσουν άλλες κακόβουλες δραστηριότητες.

Μην κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο μόνο και μόνο επειδή τον έκανε share ένας φίλος και σίγουρα μην δίνετε προσωπικά σας δεδομένα.

Πώς να καταλάβετε εάν ένας Mac έχει ιό

Τέλος, ας δούμε τα σημάδια που μπορούν να μας δείξουν ότι το Mac έχει μολυνθεί από κάποιο malware ή ιό:

  • Συνεχής εμφάνιση web page banners και browser pop-ups που προτείνουν λογισμικό.
  • Το κείμενο μιας σελίδας μετατρέπεται σε υπερσυνδέσμους.
  • Εμφανίζονται προγράμματα που δεν έχετε κατεβάσει.
  • Ο υπολογιστής κολλάει.
  • Παρατηρείται υπερθέρμανση της συσκευής.

Εάν πιστεύετε ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο, ανοίξτε το Activity Monitor και κάντε κλικ στο CPU tab. Ελέγξτε ποιο λογισμικό εκτελείται – ειδικά αν κάτι χρησιμοποιεί πολλούς από τους πόρους σας.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS