ΑρχικήinvestigationsCisco Smart Install: Καθιστά ευάλωτα χιλιάδες web devices παγκοσμίως

Cisco Smart Install: Καθιστά ευάλωτα χιλιάδες web devices παγκοσμίως

Ο ερευνητής Ασφάλειας Δημήτρης Ρούσσης μας αναλύει πως η μια λάθος ρύθμιση στην δυνατότητα Smart Install που παρέχεται από της συσκευές Cisco καθιστούν χιλιάδες web devices ευάλωτα παγκοσμίως.

Το Smart Install παρέχει την δυνατότητα σε μια διαδικτυακή συσκευή που ενσωματώνεται σε ένα εταιρικό δίκτυο να προσαρμόζεται αυτόματα χωρίς την παρέμβαση ενός διαχειριστή του δικτύου (Network Administrator). Την παρούσα χρονική στιγμή χιλιάδες ενεργές συσκευές Cisco έχουν ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν την δυνατότητα Smart Install προσβάσιμη από το διαδίκτυο.

Δείτε Ακόμα: Identity Theft απάτες – Τι είναι και πώς να προστατευτείτε;

Cisco Smart Install: Καθιστά ευάλωτες χιλιάδες δικτυακές συσκευές παγκοσμίως
Cisco Smart Install web devices vulnerability

Ένας επιτιθέμενος δύναται να εκμεταλλευτεί την ρύθμιση αυτή και να αποκτήσει πρόσβαση στα web devices με την δυνατότητα να εκτελέσει απομακρυσμένα οποιαδήποτε εντολή, όπως να απενεργοποιήσει την δικτυακή συσκευή καθιστώντας μη προσβάσιμο το εταιρικό δίκτυο σε ολόκληρο τον Οργανισμό/Εταιρία, να υποκλέψει ή και πραγματοποιήσει αλλαγή των κωδικών πρόσβασης κλ.π.

Τα παραπάνω παρουσιάζονται στην ανάλυση που μας παραθέτει παρακάτω ο ερευνητής.

Δείτε Ακόμα: Κακόβουλα KMSpico installers χρησιμοποιούνται για την κλοπή crypto wallets

Αρχικά στο πλαίσιο της έρευνας αναζητούνται ως τυχαίο δείγμα 100 web devices, ανάμεσα στις χιλιάδες, μέσω της μηχανής αναζήτησης shodan.

Στην συνέχεια, μέσω ενός αυτοματοποιημένου script ελέγχεται ποιες από τις δικτυακές συσκευές του τυχαίου δείγματος είναι ευάλωτες. Το script χρησιμοποιεί επιπλέον και κώδικα που είναι δημοσιοποιημένος στο διαδίκτυο.

Το τελικό αποτέλεσμα του script είναι η δημιουργία ενός αρχείου (vulnerable_devices.txt) που περιλαμβάνει τις IP απο τις ευάλωτες δικτυακές συσκευές.

Δείτε Ακόμα: Οι κλέφτες χρησιμοποιούν τα AirTags για να κλέψουν το αυτοκίνητο σας

Επιπλέον το script προς απόδειξη της σοβαρότητας της ευπάθειας, συνδέεται στην δικτυακή συσκευή, και κατεβάζει ολόκληρο το config file αυτής στον τοπικό φάκελο tftp.

Cisco Smart Install: Καθιστά ευάλωτα χιλιάδες web devices παγκοσμίως

Κατά αντιστοιχία του download του config file μεσω της ευπάθειας αυτής δύναται να εκτελεστεί η οποιαδήποτε εντολή στην δικτυακή συσκευή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεταξύ των επηρεαζόμενων δικτυακών συσκευών αρκετές βρίσκονται και στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται και από την μηχανή αναζήτησης του Shodan.

Δείτε Ακόμα: Phishing καμπάνια χρησιμοποιεί ψεύτικες ειδοποιήσεις Office 365 για να κλέψει credentials

Για να μην είναι εφικτή η επίθεση πρέπει άμεσα οι Διαχειριστές Δικτύου να απενεργοποιήσουν την δυνατότητα Smart Install εφόσον δεν γίνεται χρήση της ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτή μέσω κανόνων ACL που δεν θα επιτρέπουν την πρόσβαση στην πόρτα (port) 4786 από το Public δίκτυο (Διαδίκτυο).

Τεχνική ανάλυση από τον Δημήτρη Ρούσση: Ο Δημήτρης Ρούσσης είναι μέλος του Εργαστηρίου Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS