ΑρχικήYoutubeΒρέθηκαν ίχνη νερού σε μακρινό γαλαξία

Βρέθηκαν ίχνη νερού σε μακρινό γαλαξία

Επιστήμονες που παρατηρούν μακρινούς πλανήτες και γαλαξίες αναζητούν ενδείξεις για την ύπαρξη στοιχείων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι το νερό. Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter) στη Χιλή, ερευνούν ένα γαλαξιακό σύστημα (αποτελούμενο από δύο γαλαξίες), που σχηματίστηκε στο πρώιμο σύμπαν και ονομάζεται SPT0311-58. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη νερού και μονοξειδίου του άνθρακα στον μεγαλύτερο γαλαξία. Ο SPT0311-58 απέχει 12,88 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Δείτε επίσης: Η NASA εντόπισε τον πρώτο πλανήτη σε άλλο Γαλαξία!

γαλαξίας νερό
Βρέθηκαν ίχνη νερού σε μακρινό γαλαξία

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί υποδεικνύει το πιο μακρινό γαλαξία και συγκεκριμένα το πιο μακρινό σημείο του σύμπαντος, στο οποίο έχουμε εντοπίσει νερό.

Η ύπαρξη του νερού σε αυτόν τον γαλαξία σημαίνει ότι οι πιο σύνθετες χημικές και μοριακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει στο Σύμπαν αρκετά νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες.

Το SPT0311-58 αποτελείται από δύο γαλαξίες που ανακαλύφθηκαν το 2017. Και οι δύο ανήκουν στην Εποχή του Επανιονισμού, όταν δηλαδή το σύμπαν ήταν μόλις 780 εκατομμυρίων ετών. Αυτή είναι η εποχή που γεννήθηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο γαλαξίες συνδέονται και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σχηματίζουν αστέρια πολύ γρήγορα. Πιστεύουν επίσης ότι οι γαλαξίες εξελίσσονται σε τεράστιους ελλειπτικούς γαλαξίες όπως αυτοί που φαίνονται στο Τοπικό Σύμπαν. Για να ανακαλύψουν τα μόρια του νερού και του μονοξειδίου του άνθρακα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διεθνές τηλεσκόπιο ALMA και εστίασαν στον μεγαλύτερο από τους δύο γαλαξίες. Σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες που έκαναν τις παρατηρήσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα και το νερό, στη μοριακή μορφή τους, είναι κρίσιμα για τη ζωή, όπως τη γνωρίζουμε.

Δείτε επίσης: NASA Lucy mission: Θα εξερευνήσει Trojan αστεροειδείς κοντά στο Δία

Ο μεγαλύτερος γαλαξίας φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη μάζα από κάθε άλλο γνωστό γαλαξία εκείνης της πρώιμης εποχής. Είναι ενδιαφέρον ότι έχει περισσότερο αέριο και σκόνη από τους περισσότερους γαλαξίες από το πρώιμο σύμπαν, παρέχοντας στους επιστήμονες την ευκαιρία να ερευνήσουν την αφθονία των μορίων και να μάθουν πώς αυτά τα μόρια επηρεάζουν την ανάπτυξη στο πρώιμο σύμπαν. Το νερό είναι το τρίτο σε αφθονία μόριο στο σύμπαν, μετά το μοριακό υδρογόνο και το μονοξείδιο του άνθρακα.

ίχνη νερού γαλαξία
Βρέθηκαν ίχνη νερού σε μακρινό γαλαξία

Η ικανότητα μελέτης γαλαξιών από το πρώιμο σύμπαν είναι σημαντική καθώς επιτρέπει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξελίχθηκε το σύμπαν. Οι γαλαξίες από το πρώιμο σύμπαν σχηματίζουν αστέρια πολύ πιο γρήγορα από το δικό μας Γαλαξία. Οι επιστήμονες δεν έχουν τελειώσει με τη μελέτη τους για τον SPT0311-58. Αυτή η μελέτη δεν παρέχει απλά απαντήσεις σχετικά με το πού και πόσο μακριά μπορεί να υπάρχει νερό στο σύμπαν, αλλά επίσης δημιουργεί ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς συγκεντρώθηκε τόσο πολύ αέριο και σκόνη για το σχηματισμό αστεριών και γαλαξιών στο τόσο πρώιμο σύμπαν. Η απάντηση απαιτεί περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του δομικού σχηματισμού και της εξέλιξης του πρώιμου σύμπαντος.

Δείτε επίσης: NASA Perseverance: Εικόνες αποκαλύπτουν στοιχεία για αρχαία λίμνη στον Άρη

Το τηλεσκόπιο ALMA, που βοήθησε σε αυτές τις παρατηρήσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που λειτουργεί χάρη στη συνεργασία σημαντικών διαστημικών οργανισμών.

Πηγή: SlashGear

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS