ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Επιβάλλονται κυρώσεις στο cryptocurrency exchange Suex

ΗΠΑ: Επιβάλλονται κυρώσεις στο cryptocurrency exchange Suex

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις εναντίον cryptocurrency exchange, το Suex που συνδέεται με τη Ρωσία, για τη διευκόλυνση σε συναλλαγές λύτρων για συμμορίες ransomware και τη βοήθειά τους να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Suex

Δείτε επίσης: Marketron: Το BlackMatter ransomware στόχευσε τον software πάροχο

Το Suex είναι εγγεγραμμένο στην Τσεχική Δημοκρατία αλλά δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Αντ ‘αυτού, λειτουργεί εκτός των υποκαταστημάτων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης και σε άλλες τοποθεσίες στην Ρωσία και την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την Chainalysis.

“Το SUEX διευκόλυνε συναλλαγές που αφορούσαν παράνομα έσοδα από τουλάχιστον οκτώ παραλλαγές ransomware. Η ανάλυση γνωστών συναλλαγών SUEX δείχνει ότι πάνω από το 40% του γνωστού ιστορικού συναλλαγών του SUEX σχετίζεται με παράνομους παράγοντες”, δήλωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

“Αυτή η ενέργεια είναι η πρώτη κύρωση κατά ενός εικονικού currency exchange και εκτελέστηκε με τη βοήθεια του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών”.

Αυτή η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να διαταράξει το κύριο κανάλι που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις ransomware για τη συλλογή λύτρων από τα θύματά τους, τα οποία, όπως πρόσθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, ανήλθαν σε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Δείτε επίσης: BlackMatter ransomware: Ζητά 5.9 εκατομμύρια από αγροτικό συνεταιρισμό

Επιβάλλοντας κυρώσεις σε crypto exchanges που παρέχουν σε ομάδες ransomware υλική υποστήριξη, οι ΗΠΑ ελπίζουν να διαταράξουν τις δραστηριότητές τους.

Το Γραφείο Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) εξέδωσε επίσης σήμερα μια συμβουλή επισημαίνοντας τους “κινδύνους κυρώσεων που σχετίζονται με πληρωμές ransomware σε σχέση με κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο”.

Όπως αποκάλυψε σήμερα η Chainalysis, η Suex από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί – τον Φεβρουάριο του 2018 – έχει λάβει περισσότερα από 481 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που λαμβάνονται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο:

  • Σχεδόν 13 εκατομμύρια δολάρια από χειριστές ransomware συμπεριλαμβανομένων των Ryuk, Conti, Maze και αρκετών άλλων
  • Πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια από χειριστές απατών κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απατεώνων πίσω από την Finiko, μια απάτη που απέσπασε κρυπτονομίσματα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από θύματα κυρίως στη Ρωσία και την Ουκρανία
  • Πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια από αγορές darknet, κυρίως από τη Hydra Market που έχει ως βάση της την Ρωσία

Μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για διακοπή των λειτουργιών ransomware

Η κυβέρνηση Biden αναμένεται να εκδώσει κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα κατά cryptocurrrency exchanges, πορτοφολιών και εμπόρων που χρησιμοποιούνται από ομάδες ransomware, όπως ανέφερε την Παρασκευή η Wall Street Journal.

Αυτές δεν είναι οι πρώτες κυρώσεις που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση σε οντότητες ή απειλητικούς φορείς που σχετίζονται με συμμορίες ransomware.

Το 2019, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν μέλη του Evil Corp για κλοπή άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων του Office of Foreign Assets Control (OFAC).

Δείτε επίσης: Windows MSHTML bug: Ransomware ομάδες εκμεταλλεύονται το σφάλμα

Με τα χρόνια, το Evil Corp συνδέθηκε με πολλές οικογένειες ransomware, συμπεριλαμβανομένων των WastedLocker, Hades, Phoenix CryptoLocker και PayLoadBin.

Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε επίσης ότι οι διαπραγματευτές ransomware ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστικές ποινές για τη διευκόλυνση των πληρωμών λύτρων σε συμμορίες ransomware που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS