ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ SpaceX χθες το βράδυ εγκατέστησε 29 κινητήρες Raptor στον πυραύλο Super...

Η SpaceX χθες το βράδυ εγκατέστησε 29 κινητήρες Raptor στον πυραύλο Super Heavy

Την Κυριακή, η SpaceX ολοκλήρωσε το stacking αυτού που αποκαλεί “Booster 4”, του πρώτου από τους ενισχυτές του πυραύλου Super Heavy που αναμένεται να εκτοξευθεί. Πρόκειται για έναν τεράστιο πυραύλο μονοπύρηνου ύψους περίπου 70 μέτρων, με διάμετρο 9 μέτρα. Έχει ώθηση περίπου διπλάσια από αυτή του πύραυλου Saturn V.

SpaceX Super Heavy Raptor

Δείτε επίσης: Europa Clipper: Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την Ευρωπαϊκή αποστολή

Στη συνέχεια, μέσα σε μια νύχτα, συνέβη κάτι αξιοσημείωτο. Τεχνικοί και μηχανικοί στις εγκαταστάσεις κατασκευής του SpaceX κοντά στην παραλία Boca Chica προσάρτησαν 29 πυραυλικούς κινητήρες Raptor στον πύραυλο. Είκοσι εννέα κινητήρες. Καθένας με περίπλοκες υδραυλικές γραμμές και συνδέσεις. Αυτός είναι ο αριθμός των κινητήρων με τους οποίους θα πετάξει το Super Heavy για τις αρχικές δοκιμές πτήσης, αν και η τελική διαμόρφωση είναι πιθανό να έχει 33 κινητήρες.

Δεν ξέρουμε τι να πούμε για όλα αυτά αφού συνήθως στον τομέα των πυραύλων χρειάζονται μερικές ημέρες για να εγκατασταθεί ένας μόνο κινητήρας.

Μετά από κάποιους αρχικούς ελέγχους στην περιοχή συναρμολόγησης, το Booster 4 θα πάει στον χώρο εκτόξευσης λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από την Τρίτη. Μετά από αυτό, πιθανότατα θα γίνουν δοκιμές πίεσης και μια σειρά στατικών δοκιμών πυρκαγιάς. Με αυτούς τους πολλούς πολύτιμους κινητήρες Raptor στη γραμμή, μπορούμε πιθανώς να περιμένουμε ότι η SpaceX θα είναι αρκετά επιφυλακτική με το πρόγραμμα δοκιμών για αυτό το όχημα.

Δείτε επίσης: SpaceX: Η Falcon 9-εκτόξευση αυτής της εβδομάδας θα είναι διαφορετική

Η SpaceX έχει επίσης σχεδόν ολοκληρώσει το «Ship 20», το πιο πρόσφατο πρωτότυπο Starship που θα τοποθετηθεί πάνω από το Booster 4 για ένα full-stack launch του συστήματος Starship.

Ενώ η SpaceX έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στο hardware, η κίνηση της εταιρείας στη ρυθμιστική πλευρά των πραγμάτων παραμένει σκοτεινή. Φαίνεται ότι η ταχεία συναρμολόγηση του Starship, του ενισχυτή Super Heavy και του τροχιακού συγκροτήματος εκτόξευσης στο Νότιο Τέξας θα δημιουργήσουν μια ακόμη αναμέτρηση μεταξύ της FAA και της SpaceX. Η εταιρεία πρόκειται να είναι έτοιμη να πετάξει, αλλά δεν υπάρχει σαφήνεια για το πότε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας θα ολοκληρώσει την περιβαλλοντική της ανασκόπηση της θέσης του Starbase και θα εγκρίνει τις τροχιακές εκτοξεύσεις από το site.

Για μήνες, η SpaceX συνεργάζεται με την FAA σε μια περιβαλλοντική εκτίμηση. Μετά τη δημοσίευση ενός “προσχεδίου” αυτής της αξιολόγησης, θα υπάρχει ελάχιστη περίοδος 30 ημερών για δημόσια σχόλια. Αυτό θα ακολουθηθεί από άλλα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού από την FAA για το εάν οι προτεινόμενοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί της SpaceX θα είναι αρκετοί ή εάν απαιτείται περισσότερη δουλειά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της FAA.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Η SpaceX εκτοξεύει το Falcon 9 για την πρώτη δοκιμαστική πτήση «εθνικής ασφάλειας»

Δεδομένων όλων αυτών, είναι δύσκολο να δούμε την SpaceX να λαμβάνει τις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις για την εκτόξευση του Starship σε τροχιακή πτήση πριν από αυτό το φθινόπωρο, αν όχι αργότερα.

Πηγή πληροφοριών: arstechnica.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS