ΑρχικήsecurityPegasus spyware: Χρησιμοποιήθηκε για το hack κινητών δημοσιογράφων και άλλων στόχων

Pegasus spyware: Χρησιμοποιήθηκε για το hack κινητών δημοσιογράφων και άλλων στόχων

Το Pegasus, spyware της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, χρησιμοποιήθηκε με στόχο το hack 37 smartphone που ανήκουν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα 17 οργανισμών media που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου. Ένας από τους οργανισμούς, η Washington Post, δήλωσε ότι το Pegasus spyware χρησιμοποιήθηκε επίσης για το hack κινητών τα οποία ανήκουν σε δύο γυναίκες που συνδέονταν στενά με τον Jamal Khashoggi, αρθρογράφο της Washington Post που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία το 2018.

Ένα άλλο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το “The Guardian”, ανέφερε ότι κατά την έρευνα διαπιστώθηκε «εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση» του hacking software της NSO, το οποίο περιγράφεται ως malware που μολύνει smartphone, έχοντας ως στόχο την κλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και email, την καταγραφή κλήσεων και την κρυφή ενεργοποίηση μικροφώνων.

Ωστόσο, δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιτυχημένες παραβιάσεις (και τις απόπειρες παραβίασης) και γιατί.

Διαβάστε επίσης: Audacity 3.0: Αποκαλύφθηκε ότι είναι spyware που συλλέγει και κοινοποιεί data χρηστών του

Pegasus spyware hack κινητών
Pegasus spyware: Χρησιμοποιήθηκε για το hack κινητών δημοσιογράφων και άλλων στόχων

Η NSO, από τη μεριά της, δήλωσε ότι το προϊόν της προορίζεται μόνο για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και από την επιβολή του νόμου, για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η εταιρεία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στο site της, αρνούμενη την αναφορά από τους 17 οργανισμούς media με επικεφαλής τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό δημοσιογραφίας “Forbidden Stories” που εδρεύει στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε τα ακόλουθα: «Η έκθεση του Forbidden Stories είναι γεμάτη λανθασμένες παραδοχές και θεωρίες χωρίς συνοχή, που εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία και τα συμφέροντα των πηγών. Φαίνεται ότι οι “άγνωστες πηγές “έχουν παράσχει πληροφορίες που δεν έχουν καμία πραγματική βάση και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Αφού ελέγξαμε τους ισχυρισμούς, τους αρνούμαστε κατηγορηματικά καθώς είναι ψευδείς.»

Η NSO δήλωσε ακόμη ότι η τεχνολογία της δεν ενεπλάκη καθόλου στη δολοφονία του Khashoggi.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «μεγάλη έλλειψη ρύθμισης» του software παρακολούθησης.

Pegasus spyware- hack κινητών
Pegasus spyware: Χρησιμοποιήθηκε για το hack κινητών δημοσιογράφων και άλλων στόχων

«Έως ότου αυτή η εταιρεία (NSO) και η βιομηχανία στο σύνολό της να δείξουν ότι είναι σε θέση να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να υπάρχει άμεσο μορατόριουμ για την εξαγωγή, πώληση, μεταφορά και χρήση της τεχνολογίας παρακολούθησης», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων σε σχετική της δήλωση.

Δείτε ακόμη: Η ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020!

Οι στοχοποιημένοι αριθμοί τηλεφώνου περιλαμβάνονταν σε μια λίστα που παραχωρήθηκε από το Forbidden Stories και τη Διεθνή Αμνηστία στους 17 οργανισμούς media. Δεν ήταν σαφές πώς οι ομάδες έλαβαν τη λίστα.

Πολλοί από αυτούς τους αριθμούς ανήκουν σε αρκετά μέλη της αραβικής βασιλικής οικογένειας, τουλάχιστον 65 στελέχη επιχειρήσεων, 85 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφους και περισσότερους από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους – συμπεριλαμβανομένων αρκετών αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Σύμφωνα με το “The Guardian”, οι αριθμοί περισσότερων από 180 δημοσιογράφων περιλαμβάνονται στα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, εκδοτών και στελεχών στους Financial Times, CNN, New York Times, the Economist, Associated Press και Reuters.

spyware
Pegasus spyware: Χρησιμοποιήθηκε για το hack κινητών δημοσιογράφων και άλλων στόχων

Πρόταση: Παραλλαγές Android spyware κλέβουν στοιχεία από χρήστες του Whatsapp

«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι που μαθαίνουμε ότι δύο δημοσιογράφοι του AP, μαζί με δημοσιογράφους από πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενδέχεται να έχουν στοχευτεί από το Pegasus spyware. Έχουμε λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συσκευών των δημοσιογράφων μας και διεξάγουμε έρευνα», δήλωσε η διευθύντρια Media Relations του AP, Lauren Easton.

Επίσης, ο Dave Moran, εκπρόσωπος του Reuters, ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να επιτρέπεται στους δημοσιογράφους να αναφέρουν τις ειδήσεις προς το δημόσιο συμφέρον, χωρίς φόβο παρενόχλησης ή βλάβης, όπου κι αν βρίσκονται. Γνωρίζουμε την έκθεση και εξετάζουμε το ζήτημα.»

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS