ΑρχικήinetIntel & Apple θα χρησιμοποιήσουν πρώτες τα τσιπ 3 νανομέτρων της TSMC;

Intel & Apple θα χρησιμοποιήσουν πρώτες τα τσιπ 3 νανομέτρων της TSMC;

Η Apple και η Intel δοκιμάζουν τσιπ με τη διαδικασία 3-νανομέτρων της TSMC και θα μπορούσαν να είναι πρώτες στην αγορά που θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία, σύμφωνα με τη Nikkei. Η Intel μπορεί να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα τσιπ σε notebooks επόμενης γενιάς και data centers, ενώ η Apple θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει έναν επεξεργαστή 3 νανομέτρων σε μελλοντικά μοντέλα iPad. Σύμφωνα με πληροφορίες, η TSMC που έχει την έδρα της στην Ταϊβάν θα ξεκινήσει την κατασκευή επεξεργαστών και για τις δύο εταιρείες από το επόμενο έτος.

Apple Intel τσιπ TSMC

Δείτε επίσης: Το τσιπ Qualcomm Snapdragon 895 θα κυκλοφορήσει μέσα στην χρονιά

Η TSMC κατασκευάζει επί του παρόντος τσιπ 5 νανομέτρων για το iPhone 12 της Apple και το 2022 θα κατασκευάσει τσιπ AMD Zen 4 επόμενης γενιάς. Έχει στοχεύσει στην παραγωγή όγκου 3 νανομέτρων για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 με πιθανά προϊόντα να έρχονται το 2023.

Η TSMC αναμένει ότι η νέα τεχνολογία θα προσφέρει 10-15 τοις εκατό μεγαλύτερη απόδοση στα ίδια επίπεδα ισχύος ή θα μειώσει την ισχύ 25 έως 30 τοις εκατό στις ίδιες ταχύτητες transistor πάνω από την τεχνολογία των 5 νανομέτρων. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει και μια διαδικασία N4 4 νανομέτρων που θα φτάσει το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Nikkei, το iPad της Apple θα είναι η πρώτη συσκευή που θα τροφοδοτηθεί από τσιπ 3 νανομέτρων. Η επόμενη γενιά των iPhone που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία 4 νανομέτρων για λόγους προγραμματισμού.

Δείτε επίσης: Nvidia chips: Κυκλοφόρησε ένα τσιπ μόνο για τους miners!

Η κατάσταση με την Intel είναι ίσως πιο ενδιαφέρουσα. Η Intel επιβεβαίωσε στη Nikkei ότι θα συνεργαστεί με την TSMC για τη σειρά των προϊόντων της που θα κυκλοφορήσουν το 2023 και είχε προηγουμένως πει ότι θα αναθέσει υπεργολαβικά κάποια κατασκευή τσιπ στην εταιρεία που εδρεύει στην Ταϊβάν, αν και δεν ανέφερε ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιούσε.

Σε ότι αφορά το τώρα, η Intel μόλις άρχισε να κυκλοφορεί τα τσιπ των 10 νανομέτρων (τα οποία είναι σε γενικές γραμμές ισοδύναμα με τα τσιπ που κατασκευάζονται με τη διαδικασία των 7 νανομέτρων της TSMC) και θα καθυστερήσει την παραγωγή των 7 νανομέτρων μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με τη Nikkei, η TSMC θα παράγει περισσότερα τσιπ για την Intel από την Apple. “Επί του παρόντος, ο προγραμματισμένος όγκος τσιπ για την Intel είναι μεγαλύτερος από αυτόν του iPad της Apple χρησιμοποιώντας τη διαδικασία των 3 νανομέτρων”, ανέφερε μια πηγή. Η Intel σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την TSMC για την κατασκευή επεξεργαστών για notebook και data servers “σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχει χάσει από τις Advanced Micro Devices και τη NVIDIA τα τελευταία χρόνια”, αναφέρει η Nikkei.

Εάν οι φήμες αποδειχθούν ακριβείς, η Intel θα μπορούσε ενδεχομένως να νικήσει την τεχνολογία AMD σε 3 νανομέτρων, καθώς η AMD σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τσιπ 5 νανομέτρων για τους επόμενους επεξεργαστές Zen 4. Η AMD στηρίζεται πλέον στην TSMC για τους επεξεργαστές και τα τσιπ GPU, καθώς ο προηγούμενος προμηθευτής της η GlobalFoundries αποφάσισε να μην κατασκευάσει τσιπ 7 νανομέτρων ή μικρότερα το 2018.

Δείτε επίσης: Η GlobalFoundries θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιπ στη Σιγκαπούρη

Η TSMC κατασκευάζει ένα εργοστάσιο chip fab 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αριζόνα και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα τεχνολογία κατασκευής των 5 νανομέτρων. Η Intel, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο εργοστάσια της Αριζόνα.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS