ΑρχικήsecurityΤι πρέπει να γνωρίζουν τα πανεπιστήμια για τις κυβερνοεπιθέσεις;

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα πανεπιστήμια για τις κυβερνοεπιθέσεις;

Τον τελευταίο χρόνο, ο τρόπος εκπαίδευσης άλλαξε δραματικά. Τα πανεπιστήμια λειτουργούσαν εξ αποστάσεως. Η μετάβαση από τη συμβατική στην ψηφιακή εκπαίδευση έγινε τόσο γρήγορα που άφησε πολλά IT δίκτυα εκτεθειμένα σε σφάλματα και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλές κυβερνοεπιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεκριμένα σε πανεπιστήμια. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνηθίζουν να στοχεύουν μεγάλα δίκτυα (όπως αυτά των πανεπιστημίων), ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές δεν εκπαιδεύονται στη σωστή και ασφαλή χρήση δικτύων και τεχνολογιών.

Δείτε επίσης: Hacked Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από τον Τούρκο hacker Jegand

κυβερνοεπιθέσεις πανεπιστήμια

Τι πρέπει να έχουν στο νου τους τα πανεπιστήμια σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις;

Οι έρευνες των πανεπιστημίων είναι πολύτιμες για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου

Τα πανεπιστήμια ασχολούνται με διάφορες σημαντικές έρευνες, στις οποίες πολλοί θα ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να κλέβουν τις έρευνες για να τις δώσουν σε άλλους φορείς ή για να τις πουλήσουν. Το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρέθηκε στο στόχαστρο hackers τον Φεβρουάριο. Οι εγκληματίες πιθανότατα αναζητούσαν πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, για το οποίο είχε συνεργαστεί το πανεπιστήμιο με την AstraZeneca. Επίσης, Ρώσοι κρατικοί hackers κατηγορήθηκαν πέρυσι από επίσημες πηγές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για την απόπειρα κλοπής έρευνας που σχετιζόταν με τα εμβόλια και τη θεραπεία του COVID-19.

Με τόσες σημαντικές έρευνες να κρύβονται στα δίκτυα των πανεπιστημίων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πέρυσι πάνω από τα μισά (54%) πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο (που συμμετείχαν στην έρευνα), δήλωσαν ότι είχαν αναφέρει μια παραβίαση στο Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών.

κυβερνοεπιθέσεις πανεπιστήμια

Επιπλέον, τα πανεπιστήμια αποτελούν αγαπημένο στόχο και των ransomware συμμοριών, που προσπαθούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να λάβουν τα λύτρα, απειλώντας με δημοσίευση κλεμμένων δεδομένων που ανήκουν στο πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, τους καθηγητές, το προσωπικό κλπ.

Δείτε επίσης: Διέρρευσαν data από τα Πανεπιστήμια Stanford, Maryland και UC Berkeley!

Οι προσωπικές πληροφορίες των φοιτητών και του προσωπικού μπορούν να πέσουν στα λάθος χέρια

Έρευνα σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι οι hackers ήταν σε θέση να λάβουν δεδομένα “υψηλής αξίας” εντός δύο ωρών κατά μέσο όρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πανεπιστήμια δεν είναι αντιμέτωπα μόνο με την πληρωμή των λύτρων. Υπάρχει και ο φόβος δημοσίευσης σημαντικών δεδομένων που έχουν κλέψει οι hackers από τα συστήματα.

Με έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών, εκπαιδευτικών και άλλων υπαλλήλων, να μην είναι εκπαιδευμένος στην αναγνώριση phishing emails, τα πανεπιστήμια δέχονται εκατομμύρια τέτοιες επιθέσεις ετησίως. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν phishing τεχνικές για να εισέλθουν σε πανεπιστημιακά δίκτυα και να κρυφτούν, αναζητώντας δεδομένα που πιστεύουν ότι έχουν υψηλότερη αξία. Πολύ συχνά, αυτές οι πληροφορίες πωλούνται ή δημοσιεύονται στο dark web, το οποίο σημαίνει ότι το προσωπικό και οι φοιτητές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με άλλες απάτες, αφού κι άλλοι εγκληματίες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Τα πανεπιστήμια μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες επιθέσεις με penetration testing, μια διαδικασία κατά την οποία οι επαγγελματίες ασφαλείας ενεργούν εκ μέρους σας για να εντοπίσουν και να εξετάσουν αδυναμίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι εγκληματίες. Υπάρχουν, επίσης, διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως το Sophos Phish Threat που προσομοιώνει μια επίθεση για να εξασκηθούν οι χρήστες στην αναγνώριση απειλών.

Δείτε επίσης: Blackbaud hack: Πόσο επηρεάζει πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία Κ-12;

Μια επίθεση στον κυβερνοχώρο μπορεί να θέσει τα πάντα εκτός σύνδεσης

Οι εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία για τον οργανισμό κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα. Τον Μάρτιο, το NCSC κοινοποίησε μια νέα προειδοποίηση μετά από μια σειρά επιθέσεων ransomware εναντίον ακαδημαϊκών ιδρυμάτων τον Φεβρουάριο. Η τάση αυτή συνεχίζεται με τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο να πέφτει θύμα επίθεσης κάθε μήνα, από τότε που μπήκε το 2021.

Δεδομένου ότι τα μαθήματα (σε πολλές περιπτώσεις) γίνονται ακόμα εξ αποστάσεως, μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Οι φοιτητές ενδέχεται να χάσουν την πρόσβαση σε υλικό μαθήματος, σε εργαλεία και σε άλλους πόρους που χρειάζονται για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Για φοιτητές πανεπιστημίου που πληρώνουν υψηλά δίδακτρα και έχουν μπροστά τους σημαντικές εξετάσεις, οι επιπτώσεις μιας κυβερνοεπίθεσης είναι τεράστιες τόσο σε οικονομικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Επιπλέον, τα ίδια τα πανεπιστήμια έρχονται αντιμέτωπα με οικονομικά προβλήματα καθώς η αποκατάσταση των συστημάτων μπορεί να απαιτεί πολλά έξοδα, ενώ ταυτόχρονα η ζημιά στη φήμη του ιδρύματος μπορεί να έχει τρομερές οικονομικές συνέπειες για τα πανεπιστήμια που βασίζονται στους φοιτητές για εισόδημα.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να ελέγχουν συνεχώς τα δίκτυά τους και να τα ενημερώνουν τακτικά. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούν αξιόπιστα λογισμικά antivirus, ενώ είναι απαραίτητη και η εκπαίδευση προσωπικού και φοιτητών για τη σωστή και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS