ΑρχικήsecurityΓερμανία: Απαγορεύει στο Facebook να χρησιμοποιεί δεδομένα χρηστών του WhatsApp

Γερμανία: Απαγορεύει στο Facebook να χρησιμοποιεί δεδομένα χρηστών του WhatsApp

Σύμφωνα με μια γερμανική ρυθμιστική αρχή, η νέα πολιτική απορρήτου του Facebook για το WhatsApp είναι παράνομη.

Την Τρίτη, ο Johannes Caspar, Επίτροπος του Αμβούργου που είναι υπεύθυνος για την Προστασία Δεδομένων διέταξε το Facebook να σταματήσει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών του WhatsApp, επικαλούμενος προβληματικούς και αντιφατικούς όρους στη νέα πολιτική απορρήτου, που επιτρέπουν τη μαζική δημιουργία προφίλ των χρηστών και θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων.

Δείτε επίσης: WhatsApp: Όσοι δεν δεχτούν τους όρους απορρήτου χάνουν τις δυνατότητες του app

Έτσι, ο Caspar εξέδωσε μια εντολή που απαγορεύσει στο Facebook να επεξεργάζεται τα δεδομένα Γερμανών χρηστών του WhatsApp για τρεις μήνες.

Η εντολή αποσκοπεί στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών πολλών εκατομμυρίων χρηστών σε όλη τη Γερμανία που δίνουν τη συγκατάθεσή τους για τους όρους χρήσης“, δήλωσε ο Caspar.

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι ζημιές που σχετίζονται με μια τέτοια black box διαδικασία“.

Μετά την εντολή απαγόρευσης, το Facebook δήλωσε ότι εξετάζει τις νομικές του επιλογές και σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Facebook WhatsApp

Facebook: Ποια είναι η νέα πολιτική δεδομένων του WhatsApp που καταδικάζει η γερμανική ρυθμιστική αρχή;

Το Facebook, ιδιοκτήτης του WhatsApp, έχει κάνει κάποιες αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι χρήστες έχουν κληθεί να συμφωνήσουν σε αυτούς τους νέους όρους και προϋποθέσεις έως τις 15 Μαΐου. Αυτοί οι όροι επιτρέπουν στο Facebook να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα.

Η εταιρεία, που έχει περισσότερους από 60 εκατομμύρια χρήστες στη Γερμανία, προτρέπει όλους τους χρήστες της, παγκοσμίως (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες), να ενημερώσουν την εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Είναι μέρος της προσπάθειας του Διευθύνοντος Συμβούλου Mark Zuckerberg να κερδίσει έσοδα από το WhatsApp.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα τον προηγούμενο μήνα, καθώς ανησυχούσε για το ότι οι χρήστες αναγκάζονταν να συμφωνήσουν με τη νέα πολιτική απορρήτου για μην αποκοπούν από την υπηρεσία.

Μάθετε περισσότερα: WhatsApp: Η νέα πολιτική απορρήτου θα μπορούσε να είναι παράνομη

Ο Caspar είπε ότι το σκάνδαλο Cambridge Analytica και η πρόσφατη διαρροή δεδομένων που επηρέασε περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες του Facebook “δείχνουν την κλίμακα και τους κινδύνους που δημιουργούνται από το μαζικό προφίλ“.

Ο αξιωματούχος του Αμβούργου προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να επιβάλουν παρόμοια απαγόρευση και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

 γερμανική ρυθμιστική αρχή WhatsApp πολιτική απορρήτου

Πώς απάντησε το WhatsApp;

Το WhatsApp αρνήθηκε ότι η ενημέρωση συνδέεται με την επέκταση της κοινής χρήσης δεδομένων με το Facebook και τόνισε ότι σχετίζεται μόνο με μηνύματα μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η εντολή απαγόρευσης του Αμβούργου “βασίζεται σε μια παρανόηση του σκοπού και του αποτελέσματος της ενημέρωσης του WhatsApp και επομένως δεν έχει βάση“.

Δείτε επίσης: WhatsApp: Η λειτουργία Disappearing Messages αναβαθμίζεται

Το WhatsApp αρχικά προσπάθησε να παρουσιάσει την ενημέρωση στις αρχές του έτους, αλλά έκανε πίσω μετά από αντιδράσεις των χρηστών. Πολλοί από αυτούς επέλεξαν να εγκαταλείψουν το WhatsApp και να στραφούν σε άλλες αντίστοιχες εφαρμογές, όπως το Signal και το Telegram, που δίνουν περισσότερη έμφαση στην προστασία του απορρήτου.

Πηγή: DW

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS