Data 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, συμπεριλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνου, Facebook IDs, πλήρων ονομάτων, ημερομηνιών γέννησης και άλλων πληροφοριών, έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο. Η είδηση για τη διαρροή δεδομένων ήρθε στο φως της δημοσιότητας στο Twitter από τον Alon Gal, CTO της εταιρείας ασφαλείας “Hudson Rock”. Ο Gal δημοσίευσε μια λίστα χρηστών που επηρεάζονται ανά χώρα. Σύμφωνα με τη λίστα του, 32,3 εκατομμύρια επηρεαζόμενοι χρήστες βρίσκονται στις ΗΠΑ και 11,5 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόσβαση στα δεδομένα έγινε μέσω Telegram bot.
Μεταξύ των δεδομένων που διέρρευσαν, σύμφωνα με το tweet του Gal, περιλαμβάνονται διευθύνσεις email, προσωπική κατάσταση, το φύλο, η τοποθεσία και η κατάσταση εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα χωρίζονται σε πακέτα λήψης ανά χώρα. Με τα data του Facebook να έχουν διαρρεύσει, είναι εύλογο να αναμένουμε ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεγκλήματα.
Διαβάστε επίσης: UK: Θα έχουν πρόσβαση οι αρχές σε υπηρεσίες μηνυμάτων του Facebook;
Το Facebook δήλωσε ότι τα data συλλέχθηκαν το 2019 και η εταιρεία διόρθωσε αυτό το «κενό» ασφαλείας τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, οι κακόβουλοι παράγοντες εξακολουθούν να δημοσιεύουν κλεμμένα data. Πόσο συχνά αλλάζουν οι αριθμοί τηλεφώνου στο Facebook; Όχι συχνά, αν όχι καθόλου. Άλλες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περιλαμβάνουν πλήρη ονόματα και ημερομηνίες γέννησης. Είναι απίθανο να αλλάξουν οι πληροφορίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα δύο χρόνια είναι αρκετά πρόσφατα.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Ο Daniel Markuson, ειδικός στην ψηφιακή προστασία της ιδιωτικότητας στη NordVPN, επεσήμανε ότι οι προσωπικές πληροφορίες παραμένουν «χρυσωρυχείο» για απατεώνες και μπορούν να συνδυαστούν με κυβερνοεγκλήματα που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19.
Δείτε ακόμη: Phishing επιθέσεις χρησιμοποιούν fake έρευνες εμβολίου COVID-19 για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία
Αυτή η διαρροή είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι πρέπει να προστατεύετε συνεχώς τα data σας. Εάν δεν έχετε ήδη ενισχύσει την ασφαλείας με πιο ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων (MFA) και άλλα εργαλεία, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Επίσης, να έχετε υπόψη ότι δεν πρέπει να μοιράζεστε εύκολα τα δεδομένα σας.
Αυτό το περιστατικό ενδέχεται να θέσει το Facebook υπό μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με τις πρακτικές ασφαλείας και τη συλλογή δεδομένων. Γενικότερα, οι τεχνολογικοί γίγαντες υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο από ποτέ.
Πώς να ελέγξετε εάν τα στοιχεία σας έχουν εκτεθεί στη διαρροή δεδομένων του Facebook
Για να ελέγξετε εάν στα data που διέρρευσαν περιλαμβάνεται η διεύθυνση email σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Have I Have Pwned και να εισάγετε τη διεύθυνση email σας στο πεδίο αναζήτησης. Μόλις κάνετε κλικ στο κουμπί “pwned?”, θα σας εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις παραβιάσεις δεδομένων όπου έχει εκτεθεί το email.
Για όσους δεν γνωρίζουν το Have I Been Pwned, πρόκειται για ένα site το οποίο ευρετηριάζει data που εκτίθενται σε παραβιάσεις δεδομένων, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εισάγουν τη διεύθυνση email τους και να δουν τις παραβιάσεις δεδομένων στις οποίες εκτέθηκαν τα data τους.
Πρόταση: Instagram: Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads
Το πιο κοινό πεδίο αναγνώρισης χρήστη σε αυτή τη διαρροή του Facebook είναι οι αριθμοί τηλεφώνου. Ωστόσο, μόνο 2,5 εκατομμύρια από τα 533 εκατομμύρια αρχεία μελών του Facebook περιλάμβαναν επίσης μια διεύθυνση email.
Επομένως, εάν αναζητήσετε τη διεύθυνση email σας και το I Have Pwned δεν σας εμφανίσει κάποιο αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν περιλαμβάνονται data σας στη διαρροή.