ΑρχικήsecurityΕκατομμύρια σπίτια ευάλωτα σε επιθέσεις λόγω μη ενημερωμένων routers

Εκατομμύρια σπίτια ευάλωτα σε επιθέσεις λόγω μη ενημερωμένων routers

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούσαν να πέσουν θύμα επίθεσης στον κυβερνοχώρο, εξαιτίας της χρήσης μη ενημερωμένων και μη προστατευμένων routers.

Δείτε επίσης: Home routers: Το νέο θύμα της παγκόσμιας έλλειψης chips

routers

Τα μη ενημερωμένα routers αποτελούν αγαπημένο στόχο των εγκληματιών το τελευταίο διάστημα, καθώς μπορούν να τους δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε έξυπνες οικιακές συσκευές και να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες και την περιήγηση των χρηστών στο διαδίκτυο.

Η ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Which έκανε μια έρευνα το Δεκέμβριο στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Which ήθελε να δει ποια μοντέλα routers χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έως και 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ενδέχεται να χρησιμοποιούν routers με ζητήματα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αφού επέλεξε μερικές από τις πιο συνηθισμένες συσκευές, η Which ζήτησε τη βοήθεια της Red Maple Technologies για να τις ελέγξει και ανακάλυψε προβλήματα σε περισσότερα από τα μισά routers.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ήταν η απουσία firmware ενημερώσεων, κάτι που καθιστά τις συσκευές ευάλωτες σε επιθέσεις. Η Which ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα από τα μοντέλα routers που εξέτασε δεν είχαν λάβει ενημερώσεις από το 2018 και μερικά από το 2016 (αυτό επηρεάζει τουλάχιστον 6 εκατομμύρια χρήστες).

Δείτε επίσης: Microsoft: Νέα μελέτη δείχνει σημαντική αύξηση στις firmware επιθέσεις!

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι αδύναμοι προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης τους οποίους μπορούν εύκολα να μαντέψουν οι κακόβουλοι hackers και να τους χρησιμοποιήσουν για να παραβιάσουν απομακρυσμένα τις συσκευές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ευπάθειες τοπικού δικτύου. Αυτές οι ευπάθειες μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο αν οι εγκληματίες βρίσκονται εντός της εμβέλειας του WiFi.

Δείτε επίσης: Πώς να βρείτε το WiFi password στο Mac σας και πώς να το κάνετε share σε iPhone;

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν είναι όλα τα παλιά routers ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. Αν έχουν αλλαχτεί οι προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης και γίνονται οι κατάλληλες ενημερώσεις, τα routers μπορούν να είναι ασφαλή. Αυτά είναι δύο στοιχεία που πρέπει να ελέγχουν οι χρήστες. Επιπλέον, αν δεν προσφέρονται ενημερώσεις για το router που έχουν ήδη οι χρήστες, τότε θα πρέπει να στραφούν σε ένα νεότερο μοντέλο.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS