Το Raspberry Pi που αναπτύχθηκε από το Raspberry Pi Foundation και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για προγραμματιστές. Αυτός ο υπολογιστής χαμηλού κόστους συνδέεται σε μια οθόνη και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας κανονικός υπολογιστής με την προσθήκη ενός ποντικιού και ενός πληκτρολογίου. Στο Raspberry Ρi Tutorial Part 1, θα ανακαλύψουμε βαθύτερα την ιστορία του Pi και τις δυνατότητές του.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον μικρό πίνακα Raspberry Ρi για να κάνετε ό, τι μπορεί να κάνει ο υπολογιστής σας. Η περιήγηση στο διαδίκτυο, η αναπαραγωγή βίντεο και παιχνιδιών υψηλής ευκρίνειας είναι πλέον εφικτή στο Pi. Μπορείτε να μάθετε γλώσσες προγραμματισμού και να εξερευνήσετε τον κόσμο της πληροφορικής. Η αρχική ιδέα πίσω από αυτόν τον μικροσκοπικό υπολογιστή ήταν να διδάξει τα βασικά του προγραμματισμού στα παιδιά.
Δείτε επίσης: Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu MATE σε Raspberry Ρi 4;
Διαφορετικές εκδόσεις του Raspberry Pi
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
Raspberry Ρi 1
Η αρχική σειρά του Raspberry Pi ξεκίνησε με το Raspberry Pi 1 Model A που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2012. Ακολουθούμενο από αυτό, το Raspberry Pi 1 Model A + ήταν ο διάδοχος του Model A που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2014.
Η σειρά A είχε να κάνει με βασικές προδιαγραφές σε εξαιρετική προσιτή τιμή, αλλά για άτομα που απαιτούσαν περισσότερα, τα Pi 1 B και B + ήταν άλλα revisions του Pi 1 με πιο ισχυρές προδιαγραφές. Το μοντέλο πρώτης γενιάς του Raspberry Ρi παρείχε ίσες δυνατότητες γραφικών ίσες με αυτές του Xbox του 2001.
RPI 1 Model B + Προδιαγραφές:
- 512 MB μνήμης RAM
- Τέσσερις θύρες USB 2.0
- Θύρα Ethernet
- Έξοδος HDMI πλήρους μεγέθους
- 700 MHz ARM Cortex-A11 SoC
- Τετραπολική υποδοχή 3,5 mm με audio output και “composite video output”
- Κεφαλίδα GPIO 40 ακίδων.
- Camera interface
- Interface οθόνης
- Υποδοχή κάρτας Micro SD
Δείτε επίσης: Raspberry Ρi 400: Πληκτρολόγιο και υπολογιστής στην τιμή των 70$
Raspberry Pi 2
Το Raspberry Pi 2 είναι μια από τις πιο δημοφιλείς κυκλοφορίες του Raspberry Pi. Έχει χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα projects. Τα μοντέλα Pi 1 A και A+ δεν είχαν διανομέα USB και Ethernet. Για συνδεσιμότητα, το Raspberry Ρi 2 διαθέτει διεπαφή Ethernet έως 100Mbps. Σας παρέχονται επίσης 4 θύρες USB 2.0 στο Pi 2 Model B.
Σε αντίθεση με πολλές αναθεωρήσεις του Raspberry Pi 1, το Raspberry Ρi 2 είχε μόνο ένα revision του Model B, δηλαδή του Raspberry Pi 2 B. Τώρα, δεν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των Pi 1 B+ και Pi 2 B, εκτός από το διπλάσιο ποσό της RAM (512 MB vs 1 GB) και βελτιωμένος τετραπύρηνος επεξεργαστής ARM Cortex-A7 με ροπή 900 MHz.
Το Raspberry Ρi 2 ήταν επίσης το πρώτο Pi που εισήγαγε ένα εξωτερικό distro που φορτώνει χρησιμοποιώντας μια κάρτα SD. Σημειώστε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα SD class 10 για το σκοπό αυτό. Ένα micro-USB τροφοδοτεί το Pi και συνιστάται να χρησιμοποιείτε πρίζα για σταθερή τροφοδοσία.
Raspberry Pi 3
Το Raspberry Pi 3 είναι ένας άλλος πολύ δημοφιλής board από το Raspberry Ρi foundation. Το Pi 3 είχε τρεις αναθεωρήσεις – η πρώτη ήταν το Pi 3 Model B, το δεύτερο Model B+ και το τρίτο Model A+.
Το Pi 3 Model B είναι ο διάδοχος του Pi 2 Model B. Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες διαφοροποίησης του Pi 3 Model B ήταν το αναβαθμισμένο supply rating επεξεργαστή και power source. Ήταν επίσης το πρώτο Raspberry Ρi που παρουσίασε σύνδεση Wi-Fi (ασύρματο LAN) και Bluetooth.
Το Pi 3 Model B + είναι μια εξαιρετικά βελτιωμένη έκδοση του Pi 3 Model B. Σε σύγκριση με το μοντέλο Pi 3, είχε μια ταχύτερη ταχύτητα clock speed (200 MHz γρηγορότερη), εισήγαγε το Gigabit ethernet μέσω USB 2.0 και πρόσθεσε ένα νέο module Wi-Fi με υποστήριξη για δίκτυα 5 GHz.
Το Pi 3 Model A ήταν μια περιορισμένη έκδοση του Pi 3 Model B +, αλλά με το σκελετό του Raspberry Ρi 1 Model A +. Είναι προσιτό και ένας εξαιρετικός πίνακας για την κατασκευή έργων IoT.
Δείτε επίσης: Ubuntu Retro Remix: Μια gaming διανομή για Raspberry Ρi συσκευές
Raspberry Pi 4
Όπως και το Raspberry Pi 2, το Pi 4 έχει μόνο ένα revision, δηλαδή, το Raspberry Ρi 4 B. Όπως θα περίμενε κανείς από το επόμενης γενιάς Raspberry Ρi, έρχεται σε παραλλαγές RAM 2 GB, 4 GB και 8 GB, μια τεράστια αναβάθμιση από την 1 GB RAM του 3 B +. Μερικές από τις άλλες αναβαθμίσεις ήταν η εισαγωγή της θύρας Gigabit Ethernet, διπλών θύρων Mini HDMI με υποστήριξη 4K, η προσθήκη των 2 θυρών USB 3.0, ένας βελτιωμένος επεξεργαστής Broadcomm με ισχυρότερους πυρήνες Cortex-A72 και, τέλος, έναν τύπο USB Type-C για τροφοδοσία.
Raspberry Pi Hardware
Εάν είστε εξοικειωμένοι με το Arduino, θα γνωρίζετε ότι μπορείτε να συνδέσετε άλλα boards που προσθέτουν διάφορα switches, αισθητήρες, χειριστήρια, LED κ.λπ. Το Raspberry Pi διαθέτει modules όπως camera add-on ή μίνι LCD – είναι εξαιρετική συσκευή DIY projects.
Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μια οθόνη αφής για Raspberry Ρi. Εάν αισθάνεστε ότι την χρειάζεστε, αλλά μπορείτε να συνδέσετε την οθόνη μέσω δικτύου σε άλλον υπολογιστή χρησιμοποιώντας την εντολή Terminal SSH ή Putty στα Windows.
Raspberry Pi Software
Το Raspberry Ρi χρησιμοποιεί λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε πυρήνα Linux. Το επίσημο λειτουργικό σύστημα βασίζεται στο Debian Linux και ονομάζεται Raspberry Pi OS.
Οι πάντα ενεργές κοινότητες ανοιχτού κώδικα δημιουργούν και υποστηρίζουν πάντα τις νεότερες και υπάρχουσες διανομές όπως οι Ubuntu/Ubuntu MATE. Η κοινότητα διαθέτει επίσης LineageOS Android για το Pi.
Το Raspberry Ρi είναι ένα ευέλικτο κομμάτι μηχανικής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά DIY projects. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας ανώνυμο Tor router, συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, ραδιόφωνο, προσωπικό VPN, προσωπικό web server, να τον συνδέσετε στο DSLR και σε πολλά άλλα.
Πηγή πληροφοριών: fossbytes.com