ΑρχικήsecurityΔικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η Google παραπλάνησε χρήστες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων...

Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η Google παραπλάνησε χρήστες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η Google παραπλάνησε Αυστραλούς χρήστες σχετικά με τον τρόπο συλλογής προσωπικών δεδομένων τοποθεσίας από Android συσκευές.

ACCC Google

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) είχε ασκήσει αγωγή εναντίον της Google, γι’ αυτό το θέμα, ενάμιση χρόνο πριν.

Μάθετε περισσότερα: ACCC: Η Google παραπλάνησε τους χρήστες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας

Την Παρασκευή, ο δικαστής Thomas Thawley ανακοίνωσε ότι η Google, μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018, παρουσίαζε εσφαλμένα τη ρύθμιση “ιστορικό τοποθεσίας” (location history) ως τη μόνη ρύθμιση του Google Account που σχετιζόταν με τη συλλογή, διατήρηση και χρήση δεδομένων τοποθεσίας από τη Google.

Ο Thawley είπε ότι η Google δεν είχε αποκαλύψει (από τις 9 Μαρτίου 2017 έως τις 29 Νοεμβρίου 2018) στους Αυστραλούς χρήστες ότι υπήρχε και μια άλλη ρύθμιση, η “Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών” (web and app activity), που επέτρεπε επίσης στην Google να συλλέγει, να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα τοποθεσίας, όταν ήταν ενεργοποιημένη. Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ενεργοποιημένη στις συσκευές Android, από προεπιλογή.

Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές, ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για το απόρρητό τους στο διαδίκτυο, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Google και σε άλλους ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραπλανούν τους πελάτες τους“, δήλωσε ο πρόεδρος της ACCC, Rod Sims, και πρόσθεσε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους.

Δείτε επίσης: Chrome: Πώς μπορείτε να μάθετε εάν σας παρακολουθεί το Google FLoC

Google δεδομένων τοποθεσίας

Η τιμωρία για την παραπλανητική συμπεριφορά της Google δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο Thawley διέταξε να οριστικοποιηθούν οι ποινές μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η Google δήλωσε ότι εξετάζει επί του παρόντος τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης πιθανής ένστασης.

Το δικαστήριο απέρριψε πολλές από τις αξιώσεις της ACCC. Διαφωνούμε με τα υπόλοιπα ευρήματα και εξετάζουμε επί του παρόντος τις επιλογές μας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής έφεσης. Παρέχουμε ισχυρούς ελέγχους για δεδομένα τοποθεσίας και πάντα προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα – για παράδειγμα, πρόσφατα προσθέσαμε επιλογές αυτόματης διαγραφής για το Ιστορικό τοποθεσίας, καθιστώντας ακόμη πιο εύκολο τον έλεγχο των δεδομένων σας“, δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Δείτε επίσης: DuckDuckGo, Brave και Vivaldi μπλοκάρουν το FLoC της Goοgle

Από την άλλη, ο Rod Sims είπε: “Εκτός από τις κυρώσεις, ζητάμε από την Google να δημοσιεύσει μια ειδοποίηση στους Αυστραλούς καταναλωτές, για να εξηγήσει καλύτερα τις ρυθμίσεις δεδομένων τοποθεσίας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα είναι ενήμεροι και θα μπορούν να αποφασίσουν αν ορισμένες ρυθμίσεις της Google που συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας, πρέπει να είναι ενεργοποιημένες“.

Σύμφωνα με την ACCC, οι εταιρείες που συλλέγουν πληροφορίες πρέπει να εξηγούν με σαφήνεια και διαφάνεια τι ακριβώς κάνουν, ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές τι συμβαίνει με τα δεδομένα τους.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS