ΑρχικήinetΤο βραβείο Turing απονέμεται στους δημιουργούς των δομικών μονάδων προγραμματισμού υπολογιστών

Το βραβείο Turing απονέμεται στους δημιουργούς των δομικών μονάδων προγραμματισμού υπολογιστών

Ποιοι είναι αυτοί που πήραν το βραβείο Turing φέτος; Ο Jeffrey Ullman και ο Alfred Aho οι οποίοι ανέπτυξαν πολλές από τις θεμελιώδεις έννοιες που χρησιμοποιούν οι ερευνητές όταν δημιουργούν νέο λογισμικό.

Turing
Ο Jeffrey Ullman, αριστερά και ο Alfred Aho στα δεξιά

Όταν ο Alfred Aho και ο Jeffrey Ullman συναντήθηκαν ενώ περίμεναν στην ουρά για να εγγραφούν στο μεταπτυχιακό της σχολής στο Πανεπιστήμιο του Princeton το 1963, η επιστήμη των υπολογιστών τους ήταν ένας άγνωστος κόσμος.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες δημιούργησαν μοντέλα πρώιμου ανθρώπινου εμβρύου από βλαστοκύτταρα

Για τη χρήση ενός υπολογιστή απαιτείται ένα σύνολο εσωτερικών δεξιοτήτων που προορίζονται συνήθως για εκπαιδευμένους μηχανικούς και μαθηματικούς. Αλλά σήμερα, χάρη στο έργο των Dr. Aho και Dr. Ullman, σχεδόν όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή και να τον προγραμματίσουν για την εκτέλεση νέων εργασιών.

Την Τετάρτη, η Ένωση Μηχανογραφικών Μηχανών, η μεγαλύτερη κοινωνία επαγγελματιών υπολογιστών στον κόσμο, δήλωσε ότι ο Dr. Aho και ο Dr. Ullman θα λάβουν το φετινό βραβείο Turing για τη δουλειά τους σχετικά με τις θεμελιώδεις έννοιες που υποστηρίζουν τις γλώσσες προγραμματισμού υπολογιστών. Δεδομένου ότι από το 1966 και μετά συχνά ονομάζεται σαν το  βραβείο Νόμπελ της πληροφορικής, το βραβείο Turing έρχεται με ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα μοιραστούν οι δύο ακαδημαϊκοί και μακροχρόνιοι φίλοι.

Δείτε επίσης: Η Google χρηματοδοτεί δύο προγραμματιστές που θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια του Linux

Ο Dr. Aho και ο Dr. Ullman βοήθησαν να βελτιώσουμε ένα από τα βασικά στοιχεία ενός υπολογιστή: τον «compiler» που λαμβάνει προγράμματα λογισμικού που γράφονται από ανθρώπους και τα μετατρέπει σε κάτι που οι υπολογιστές μπορούν να καταλάβουν.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, οι «computer scientists» έχουν δημιουργήσει ολοένα και πιο διαισθητικές γλώσσες προγραμματισμού, καθιστώντας ευκολότερη για τους ανθρώπους τη δημιουργία λογισμικού για desktops, laptops, smartphone, αυτοκίνητα και ακόμη και υπερυπολογιστές. Οι compilers διασφαλίζουν ότι αυτές οι γλώσσες μεταφράζονται αποτελεσματικά έτσι ώστε να τις κατανοούν οι υπολογιστές.

Δείτε επίσης: iOS 14.4: Η λειτουργία anti-tracking κυκλοφόρησε στους developers

Χωρίς τη δουλειά τους, «δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή για τα τηλέφωνά μας», δήλωσε η Krysta Svore, ερευνητής της Microsoft που σπούδασε με τον Dr. Aho στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όπου ήταν πρόεδρος του τμήματος επιστήμης υπολογιστών. «Δεν θα είχαμε τα αυτοκίνητα που οδηγούμε αυτές τις μέρες».

Οι ερευνητές έγραψαν επίσης πολλά βιβλία και δίδαξαν γενιές μαθητών καθώς καθόρισαν πώς η ανάπτυξη λογισμικού υπολογιστών ήταν διαφορετική από την ηλεκτρολογία ή τα μαθηματικά.

«Τα δακτυλικά αποτυπώματά τους είναι παντού», δήλωσε ο Graydon Hoare, ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού που ονομάζεται Rust.

Αφού έφυγε από τον Πρίνστον, τόσο ο Καναδός Dr. Aho, ο οποίος είναι 79 ετών, όσο και ο Dr. Ullman από την Νέα Υόρκη που είναι 78 ετών, προσχώρησαν στα κεντρικά γραφεία του New Jersey του Bell Labs, το οποίο ήταν τότε ένα από τα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια στον κόσμο.

Ο Dr. Ullman, συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη των γλωσσών και των εννοιών που οδηγούν τις βάσεις δεδομένων, το λογισμικό για την αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τα πάντα, από τη μηχανή αναζήτησης Google έως τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι γραφείου σε όλο τον κόσμο.

Οι ιδέες που καλλιεργούνται από τον Dr. Aho και τον Dr. Ullman είναι ακόμη μέρος των υπολογιστών του μέλλοντος. Στη Microsoft, η Dr. Svore εργάζεται στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών. Οι κβαντικοί υπολογιστές βασίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος φυσικής συμπεριφοράς από τους παραδοσιακούς υπολογιστές. Αλλά καθώς δημιουργούν γλώσσες προγραμματισμού για αυτά τα μηχανήματα, η Dr. Svore και οι συνεργάτες της εξακολουθούν να βασίζονται στο έργο των τελευταίων νικητών του Turing. «Χτίζουμε τις ίδιες τεχνικές», είπε.

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS