ΑρχικήsecurityZiggy ransomware: Επιστρέφονται στα θύματα οι πληρωμές λύτρων!

Ziggy ransomware: Επιστρέφονται στα θύματα οι πληρωμές λύτρων!

Ο χειριστής του Ziggy ransomware, που ανακοίνωσε πρόσφατα το τέλος της «επιχείρησής» του, δήλωσε τώρα ότι θα επιστρέψει στα θύματα τις πληρωμές λύτρων. Φαίνεται ότι πρόκειται για μια σχεδιασμένη κίνηση, καθώς ο χειριστής μοιράστηκε τα “καλά νέα” πριν από μια εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η επιχείρηση του Ziggy ransomware σταμάτησε στις αρχές Φεβρουαρίου. Σε μια σύντομη ανακοίνωση, ο χειριστής του ransomware ανέφερε ότι τα μέλη της επιχείρησης «λυπούνταν για όσα έκαναν» και ότι «αποφάσισαν να δημοσιεύσουν όλα τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης». Στις 7 Φεβρουαρίου (μία μέρα μετά την ανακοίνωση) κοινοποίησαν ένα αρχείο SQL με 922 κλειδιά αποκρυπτογράφησης, που τα θύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία τους.

Ziggy ransomware πληρωμές λύτρων - επιστροφή
Ziggy ransomware: Επιστρέφονται στα θύματα οι πληρωμές λύτρων!

Διαβάστε επίσης: Ziggy ransomware: Ο χειριστής του μοιράζει τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης στα θύματα

Ο χειριστής διέθεσε επίσης ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης για να διευκολύνει τη διαδικασία, μαζί με τον πηγαίο κώδικα για έναν αποκρυπτογράφο που δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει.

Στις 19 Μαρτίου, ο χειριστής του Ziggy ransomware είπε ότι τα μέλη της επιχείρησης ήθελαν επίσης να επιστρέψουν τα χρήματα στα θύματα που πλήρωσαν τα λύτρα, και στις 28 Μαρτίου επιβεβαίωσε ότι ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν τις πληρωμές. Τα θύματα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον χειριστή στη διεύθυνση email ziggyransomware@secmail.pro, με την απόδειξη της πληρωμής τους σε Bitcoin και το ID του υπολογιστή, και τα χρήματα θα επιστραφούν στο bitcoin wallet του θύματος μέσα σε δύο περίπου εβδομάδες.

Ziggy ransomware πληρωμές λύτρων - επιστροφή
Ziggy ransomware: Επιστρέφονται στα θύματα οι πληρωμές λύτρων!

Δείτε ακόμη: Η Tesla (TSLA) αρχίζει να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin

Τα θύματα ransomware επιθέσεων λαμβάνουν ένα σημείωμα λύτρων που περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με τους κυβερνοεγκληματίες, για τη διαπραγμάτευση πληρωμής λύτρων. Συνήθως, τα λύτρα διαπραγματεύονται σε fiat αλλά πληρώνονται σε Bitcoin.

Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σε ανοδική πορεία τους τρεις τελευταίους μήνες, με την τιμή να ανέρχεται επί του παρόντος κοντά στα 55.000$. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης του Ziggy ransomware, η τιμή του Bitcoin ήταν περίπου 39.000$. Πέντε ημέρες προτού ο χειριστής ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει τα χρήματα, η τιμή του Bitcoin έφτασε τα 61.000$. Δεδομένης της διαφοράς της τιμής, ο χειριστής έχει κέρδος στην τρέχουσα τιμή του Bitcoin.

Ziggy ransomware πληρωμές λύτρων - επιστροφή
Ziggy ransomware: Επιστρέφονται στα θύματα οι πληρωμές λύτρων!

Πρόταση: Ransomware: Η μέση πληρωμή λύτρων αυξήθηκε κατά 171% το 2020!

Επιπλέον, ο χειριστής του Ziggy ransomware δήλωσε στο BleepingComputer ότι τα μέλη της επιχείρησης ζούσαν σε μια «τριτοκοσμική χώρα» και ότι το κίνητρό τους ήταν καθαρά οικονομικό.

Οι πρόσφατες ενέργειες του χειριστή φαίνεται να οφείλονται στην ενοχή που αισθάνονται τα μέλη της επιχείρησης, αλλά και στην ανησυχία ότι μπορεί να τους «εξολοθρεύσει» η επιβολή του νόμου, δεδομένης της καταστολής πολύ μεγαλύτερων επιχειρήσεων, όπως εκείνων των Emotet και Netwalker ransomware.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS