ΑρχικήsecurityRansomware: Η μέση πληρωμή λύτρων αυξήθηκε κατά 171% το 2020!

Ransomware: Η μέση πληρωμή λύτρων αυξήθηκε κατά 171% το 2020!

Η μέση πληρωμή λύτρων σε ransomware αυξήθηκε κατά 171% το 2020 (συγκριτικά με το 2019), καθώς οι hacking συμμορίες εκμεταλλεύονται την πανδημία του COVID-19 για να διενεργήσουν επιθέσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση της Palo Alto Networks. Το Unit 42 του προμηθευτή ασφαλείας συνέταξε το Ransomware Threat Report 2021, αναλύοντας πάνω από 19.000 network sessions, 252 ιστότοπους διαρροής ransomware και 337 οργανισμούς-θύματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση πληρωμή λύτρων σε ransomware συμμορίες αυξήθηκε από 115.123$ το 2019 σε 312.493$ το 2020, ενώ η μεγαλύτερη πληρωμή διπλασιάστηκε από 5 εκατομμύρια σε 10 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι οι hacking συμμορίες γίνονται όλο και πιο «άπληστες», με τη μεγαλύτερη ζήτηση λύτρων να έχει διπλασιαστεί την ίδια χρονική περίοδο, στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ransomware: Η μέση πληρωμή λύτρων αυξήθηκε κατά 171% το 2020!
Ransomware: Η μέση πληρωμή λύτρων αυξήθηκε κατά 171% το 2020!

Διαβάστε επίσης: FBI: Προειδοποιεί για αυξημένες επιθέσεις του Pysa ransomware σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Μία από τις συμμορίες που έχουν αποκομίσει τα περισσότερα κέρδη είναι αυτή του Maze ransomware, απαιτώντας κατά μέσο όρο 4,8 εκατομμύρια δολάρια το 2020 – πολύ υψηλότερο ποσό από το μέσο όρο των 847.344$ που απαιτούσαν άλλες ransomware συμμορίες πέρυσι.

Ωστόσο, η πληρωμή λύτρων είναι μόνο ένα μέρος των συνολικών ζημιών που ενδέχεται να υποστούν οι οργανισμοί–θύματα ransomware επιθέσεων. Σύμφωνα με την Palo Alto Networks, το μέσο κόστος για ένα θύμα ήταν 73.851$ πέρυσι, αλλά σε ορισμένους τομείς το κόστος απόκρισης σε περιστατικά εκτοξεύτηκε. Για παράδειγμα, ο κλάδος της τεχνολογίας σημείωσε αύξηση κατά 65% από το ένα έτος στο άλλο. Ακόμα και όταν τα αντίγραφα ασφαλείας είναι μια βιώσιμη επιλογή για τα θύματα, αυτές οι δαπάνες «θα αδυνατούσαν πολλές επιχειρήσεις», σημειώνει η έκθεση.

Ransomware: Η μέση πληρωμή λύτρων αυξήθηκε κατά 171% το 2020!
Ransοmware: Η μέση πληρωμή λύτρων αυξήθηκε κατά 171% το 2020!

Δείτε ακόμη: Universal Health Services: Η επίθεση του Ryuk ransomware της κόστισε $67 εκατομμύρια

Στην πραγματικότητα, τα θύματα που αποφάσισαν να μην πληρώσουν λύτρα σε ransοmware συμμορίες το 2020, όπως η Universal Health Services (UHS), η Sopra Steria και η Cognizant, αποκάλυψαν απώλειες άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ως αποτέλεσμα διακοπών λειτουργίας και άλλων παραγόντων.

Πρόταση: ΗΠΑ και Βουλγαρία κατάσχεσαν τα sites του Netwalker ransomware!

Όπως και άλλοι, το Unit 42 εξήγησε ότι οι ransomware συμμορίες προσάρμοσαν τις τακτικές τους πέρυσι για να στοχεύουν απομακρυσμένους εργαζομένους, καθώς και ορισμένους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, που πιθανότατα έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Το Unit 42 πρόσθεσε ακόμη ότι η συμμορία του NetWalker ransomware, από τότε που διαταράχθηκε από τη δράση της αστυνομίας στις αρχές του τρέχοντος έτους, ήταν υπεύθυνη για το ένα τρίτο (33%) των double-extortion διαρροών δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 τα περισσότερα θύματα ransοmware καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν ο Καναδάς, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: infosecurity-magazine.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS