ΑρχικήinetΡωσία: Αφήνει τη NASA και συνεργάζεται με Κίνα για "επιστημονική βάση" στη...

Ρωσία: Αφήνει τη NASA και συνεργάζεται με Κίνα για “επιστημονική βάση” στη Σελήνη

Μια νέα συμφωνία δείχνει ότι η Ρωσία απομακρύνεται από τη NASA και πορεύεται με την Κίνα για αποστολές στη Σελήνη.

Ρωσία Κίνα
Ρωσία: Αφήνει τη NASA και συνεργάζεται με Κίνα για “επιστημονική βάση” στη Σελήνη

Οι επικεφαλής των κινεζικών και ρωσικών διαστημικών οργανισμών υπέγραψαν μια συμφωνία την Τρίτη, η οποία λέει ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός “επιστημονικού” σταθμού στη Σελήνη.

Η συμφωνία αναφέρει ότι οι δύο χώρες θα δουλέψουν μαζί για τη δημιουργία ενός “Διεθνούς Σεληνιακού Επιστημονικού Σταθμού” και σχεδιάζουν να προσκαλέσουν κι άλλες χώρες να συμμετάσχουν. Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Zhang Kejian, διευθυντή του China National Space Administration και από τον Dmitry Rogozin, τον επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Εταιρείας, Roscosmos.

Η ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας και την επικείμενη συνεργασία έγινε από την Roscosmos.

Σελήνη
Ρωσία: Αφήνει τη NASA και συνεργάζεται με Κίνα για “επιστημονική βάση” στη Σελήνη

Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιευτεί πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το φιλόδοξο project. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να δημιουργήσουν ερευνητικές εγκαταστάσεις στην επιφάνεια ή / και σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ο στόχος είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων στο φεγγάρι, που θα επιτρέψουν σταδιακά την παρουσία ανθρώπων.

Η Κίνα είχε αποκαλύψει και στο παρελθόν τις φιλοδοξίες της να κατασκευάσει έναν διεθνή σεληνιακό σταθμό στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, ξεκινώντας με ρομποτικές αποστολές και συνεχίζοντας με ανθρώπινες αποστολές στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η χώρα κάνει πολλά σχέδια και ελπίζει ότι την περίοδο 2036-2045, οι άνθρωποι θα μπορούν να βρίσκονται στο φεγγάρι και κυρίως στο Νότιο Πόλο, όπου πιστεύεται (σύμφωνα και με τη NASA) ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Τα σχέδια αυτά συζητήθηκαν αρχικά σε συνεδρίαση της Committee on the Peaceful Uses of Outer Space πέρυσι.

Προηγουμένως, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος είχε, επίσης, εκφράσει ότι θα την ενδιέφερε μια συνεργασία με την Κίνα για αποστολές στη Σελήνη.

Αυτή η πιο πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας, έρχεται μετά την επιβεβαίωση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνέχιση του προγράμματος Artemis, σύμφωνα με το οποίο αστροναύτες της NASA θα βρεθούν στη Σελήνη μέσα σε 3-4 χρόνια. Η NASA θα ήθελε, επίσης, να δημιουργήσει μια σεληνιακή βάση και να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων στο Νότιο Πόλο.

NASA
Ρωσία: Αφήνει τη NASA και συνεργάζεται με Κίνα για “επιστημονική βάση” στη Σελήνη

Έτσι, η NASA δημιούργησε τις λεγόμενες “Artemis Accords“, διάφορες συμφωνίες με διαστημικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες, που θέλουν να συμμετάσχουν στο Artemis Program. Τα κράτη που θα συμμετάσχουν, καλούνται να συμφωνήσουν σε 10 βασικούς κανόνες ως προς τις διαστημικές τους δραστηριότητες. Δύο από αυτούς είναι η ύπαρξη διαφάνειας και η κοινή χρήση επιστημονικών δεδομένων. Αρκετές χώρες έχουν ήδη υπογράψει και αναμένεται ότι θα προστεθούν κι άλλες.

Η απουσία της Ρωσίας από τις συμφωνίες αυτές ήταν αισθητή. Η Ρωσία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, και με άλλες χώρες για διάφορες αποστολές εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, ο Dmitry Rogozin είπε ότι τα Artemis Accords “επικεντρώνονται πολύ στις ΗΠΑ“. Το γεγονός ότι η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα, σημαίνει πιθανότατα ότι η μακροχρόνια συνεργασία της NASA με την Roscosmos μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Πηγή: Ars Technica

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS