ΑρχικήinetΚλωνοποιήθηκε με επιτυχία ένα κουνάβι που απειλείται με εξαφάνιση

Κλωνοποιήθηκε με επιτυχία ένα κουνάβι που απειλείται με εξαφάνιση

Σε ότι αφορά την κλωνοποίηση, η πρώτη σας σκέψη πιθανότατα δεν είναι ένα μαυροπόδαρο κουνάβι που ονομάζεται Elizabeth Ann – αλλά μάλλον πρέπει να είναι.

Μια ομάδα συνεργατών από το San Diego Zoo Global, το ViaGen Pets AND Equine, την υπηρεσία Fish and Wildlife και μια ομάδα διατήρησης βιοτεχνολογίας που ονομάζεται Revive and Restore συνεργάστηκαν για να κλωνοποιήσουν επιτυχώς ένα κουνάβι για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας κύτταρα και λίγο ηλεκτρικό ρεύμα.

κουνάβι

Ο πληθυσμός των μαυροπόδαρων κουναβιών βρίσκεται σε κίνδυνο εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού πανώλης, η οποία εμφανίζεται ως βακτηριακή λοίμωξη και μεταφέρεται από τους ψύλλους και της έλλειψης γενετικής ποικιλομορφίας. Σύμφωνα με το National Geographic, όλα τα μαυροπόδαρα κουνάβια που ζουν σήμερα είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους (αδέλφια ή πρώτα ξαδέλφια) – κάνοντας τη συνέχιση του είδους κάπως προβληματική.

Για να καταπολεμήσουν αυτή την κατάσταση, οι επιστήμονες πήραν αυγά από τον πλησιέστερο ζωντανό συγγενή του μαυροπόδαρου: το κουνάβι. Η διαδικασία περιελάμβανε την ωρίμανση των αυγών, την αφαίρεση του πυρήνα και τον συνδυασμό του με τα κύτταρα ενός νεκρού μαυροπόδαρου κουναβιού που ονομάζεται Willa – είχε πεθάνει πολλά χρόνια πριν. Χάρη σε ένα ερέθισμα ενεργοποίησης ή ηλεκτρικό φορτίο, τα κύτταρα μπόρεσαν να διαιρεθούν και εμφυτεύθηκαν σε ένα κουνάβι.

Ο Ben Novak, επιστήμονας από το Revive and Restore, δήλωσε ότι τα εγγόνια του μωρού κουναβιού που προέκυψε από την κλωνοποίηση (Elizabeth Ann) θα μπορούσαν ακόμη και να εισαχθούν ξανά στη φύση το 2025, προσφέροντας μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία στο είδος. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η ποικιλομορφία θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία μεγαλύτερης αντοχής στην πανώλη, που προκαλείται από τα ίδια βακτήρια που προκάλεσαν τη μαύρη πανούκλα, και επομένως να ενισχύσει την αντίσταση του είδους στην ασθένεια.

Ο Oliver Ryder, διευθυντής της γενετικής διατήρησης του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε στο National Geographic, “η διεύρυνση της ομάδας γονιδίων φαίνεται σαν μια τεράστια ευκαιρία για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του είδους.”

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS