ΑρχικήbusinessΤο AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) θα προβλέπει μια κληρονομική ασθένεια

Το AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) θα προβλέπει μια κληρονομική ασθένεια

AI: Τι γίνεται αν η τεχνολογία μπορούσε να προβλέψει μια κληρονομική ασθένεια καθώς και την εξέλιξη της; Δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης της Komodo Health επεξεργάζονται μια δεκαετία δεδομένων σχετικά με τις συνθήκες υγείας σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανών, ίσως το συγκεκριμένο σενάριο να μην μοιάζει τόσο μακρινό.

Η Komodo, η οποία ιδρύθηκε το 2014, χρηματοδοτήθηκε από την Felicis Ventures και την McKesson Ventures, έχει χαρτογραφήσει 300 εκατομμύρια ατομικές ταυτότητες υγείας σε ολόκληρη τη χώρα για να βρει μοτίβα που σηματοδοτούν την παρουσία ασθένειας, χρόνια πριν εντοπιστούν.

AI Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ταυτοποίηση των πρώτων συμπτωμάτων ή η αναγνώριση προτύπων δραστηριότητας που συχνά αποτελούν πρόδρομο για την εκδήλωση ασθενειών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των σωματικών και διανοητικών παθήσεων. Θα μπορούσε να σημαίνει την επέκταση χρόνων ζωής κάποιου, καθιστώντας έγκαιρη την ανίχνευση μέσω της χρήσης του AI.

Στη σύγχρονη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων που μπορούν να αναλύσουν νέα σύνολα δεδομένων με ελάχιστη ή και καθόλου ανθρώπινη εισροή – η πρόβλεψη της ανάπτυξης μιας νόσου είναι απόλυτα εφικτή. Για παράδειγμα, η Google συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο με το AI  εργαλείο για την υγειονομική περίθαλψη, προκειμένου να εξακριβώσει εάν ο καρκίνος του μαστού έχει μετασταθεί.

Ταυτόχρονα, χάρη στις εξελίξεις στον γενετικό έλεγχο και στην εξατομικευμένη ιατρική, δεν είναι μόνο οι διαδεδομένες ασθένειες που τραβούν την προσοχή, αλλά και εκείνες οι ασθένειες που συχνά παραβλέπονται και αγνοούνται. Μέχρι τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες ξόδευαν δισεκατομμύρια για φάρμακα που θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε όλο τον πληθυσμό. Σήμερα, αυτό αλλάζει εξαιτίας της υπερδιέγερσης αυτών των αγορών.

Καθώς το κόστος χρόνιας περίθαλψης πολλαπλασιάζεται, το ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να διαγνώσουμε και να εντοπίσουμε αυτούς τους ασθενείς όσο το δυνατόν νωρίτερα; Και μπορούν οι αλγόριθμοι AI, οι οποίοι λειτουργούν καλύτερα με περισσότερα δεδομένα εκπαίδευσης, να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό ακόμα και για τις σπάνιες ασθένειες;

AI τεχνητής νοημοσύνης

Μια αξιοσημείωτη επιτυχία την πρόωρης διάγνωσης μέσω AI είναι η κληρονομική αμυλοείδωση ATTR (hATTR), μια ιδιαίτερα σπάνια ασθένεια που επηρεάζει περίπου 10.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και 50.000 παγκοσμίως, από την οποία μπορεί να μην γνωρίζετε ότι νοσείτε.

Το hATTR είναι μια κληρονομική ασθένεια που επηρεάζει πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Μόλις διαγνωσθεί, ένα άτομο έχει μέσο όρο πέντε ετών για να ζήσει. Τα συμπτώματα είναι σχεδόν μοναδικά, καθιστώντας δύσκολη την διάγνωση.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS