ΑρχικήsecurityFacebook: Μηνύει Τούρκο προγραμματιστή για τη λειτουργία Instagram clone sites

Facebook: Μηνύει Τούρκο προγραμματιστή για τη λειτουργία Instagram clone sites

Το Facebook μήνυσε έναν Τούρκο προγραμματιστή για τη λειτουργία ενός δικτύου με τουλάχιστον 20 Instagram clone sites.

Facebook Τούρκο προγραμματιστή

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου που είδε το ZDNet, το Facebook ισχυρίζεται ότι ο εναγόμενος Ensar Sahinturk, προγραμματιστής λογισμικού με έδρα τη Κωνσταντινούπολη, χρησιμοποίησε λογισμικό για τη συλλογή δεδομένων από περισσότερα από 100.000 προφίλ Instagram, τα οποία αργότερα αναδημοσίευσε σε δικά του sites.

Σύμφωνα με το Facebook, ο Sahinturk λειτουργούσε τουλάχιστον 20 Instagram clone sites, που περιείχαν φωτογραφίες από το Instagram και εμφάνιζαν διαφημίσεις με σκοπό το κέρδος.

Μερικά από τα domains που διαχειριζόταν ο Sahinturk είναι τα: jolygram.com, imggram.com, imggram.net, finalgram.com, pikdo.net και ingram.ws.

Τα πρώτα domains δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο του 2017 και πολλά από τα sites λειτουργούν ακόμα.

Το Facebook είπε ότι προσπάθησε να αποφύγει τις νομικές διαδικασίες στέλνοντας πολλές προειδοποιητικές επιστολές στον Τούρκο προγραμματιστή.  Ωστόσο, ο Sahinturk δεν ανταποκρίθηκε.

Instagram clone sites

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το Facebook είπε ότι ο Sahinturk αρνήθηκε αρχικά τη λειτουργία των Instagram clone sites. Λίγο αργότερα ομολόγησε και κατήργησε ορισμένα από αυτά, ωστόσο τα επανέφερε λίγους μήνες μετά και σταμάτησε να απαντάει στις επιστολές του Facebook.

Το Facebook ζητά από το δικαστήριο να του δώσει τον έλεγχο των domains. Επίσης, ζητά την τιμωρία του Τούρκου προγραμματιστή με επιστροφή όλων των κερδών που απέκτησε από τη διαχείριση των Instagram clone sites.

Εκτός από την προφανή παραβίαση των όρων υπηρεσίας και των εμπορικών σημάτων του Instagram, το Facebook υποστηρίζει ότι ο προγραμματιστής προκάλεσε βλάβη στους χρήστες του Instagram. Ουσιαστικά, το Facebοok κατηγορεί τον Τούρκο προγραμματιστή για την παραβίαση του απορρήτου των χρηστών, αφού πολλά από τα δεδομένα τους διέρρευσαν στο διαδίκτυο και ήταν ορατά και σε άλλους ανθρώπους που δεν έχουν καν Instagram. Τα δεδομένα που εκτέθηκαν, περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο, ιστορίες, hashtag και τοποθεσίες.

Το Facebook είπε ότι απαγόρευσε ήδη το Facebοok developer account του Sahinturk, καθώς και περίπου 30.000 Instagram προφίλ, που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή δεδομένων και συνδέονταν με τα 20 clone sites.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS