ΑρχικήsecurityΟΗΕ - Europol: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) "όπλο" στα χέρια των χάκερς!

ΟΗΕ – Europol: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) “όπλο” στα χέρια των χάκερς!

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ και της Europol με τίτλο “Malicious Uses and Abuses of Artificial Intelligence”, οι χάκερς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Η έκθεση που συντάχθηκε με τη βοήθεια της Trend Micro προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον τόσο ως φορέας επίθεσης όσο και ως επιφάνεια επίθεσης.

Οι χάκερς αναζητούν τρόπους χρήσης εργαλείων AI σε επιθέσεις, αλλά και μεθόδους μέσω των οποίων μπορούν να παραβιάσουν ή να σαμποτάρουν υπάρχοντα συστήματα AI, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην αναγνώριση εικόνας και φωνής και στον εντοπισμό malware. Όπως αναφέρει η έκθεση, ενώ τα deepfakes είναι τα πιο “συζητημένα” για κακόβουλη χρήση της AI, υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις χρήσης που θα μπορούσαν να βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η μηχανική μάθηση ή τα συστήματα AI που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν πολύ πειστικό και προσαρμοσμένο περιεχόμενο social engineering, ή ίσως για να προσδιορίζουν αυτόματα τα συστήματα και τα δεδομένα υψηλής αξίας σε ένα παραβιασμένο δίκτυο που πρέπει να κλαπούν.

ΟΗΕ - Europol: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) "όπλο" στα χέρια των χάκερς!

Όπως αναφέρει το Infosecurity Magazine, οι ransomware επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να περιλαμβάνουν έξυπνη στόχευση, διαφυγή και διάδοση με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να παραλύσουν τα δίκτυα των θυμάτων προτού αυτά προλάβουν να αντιδράσουν.

Ο Edvardas Šileris, επικεφαλής του Κέντρου Κυβερνοεγκλημάτων της Europol, ανέφερε ότι η AI υπόσχεται στον κόσμο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αυτοματοποίηση και αυτονομία. Πρόσθεσε ακόμη πως σε μια εποχή που οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανή κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις απειλές, αλλά και να εξεταστούν τα πιθανά οφέλη της τεχνολογίας AI. Ο Šileris τόνισε επίσης ότι αυτή η έκθεση θα βοηθήσει όχι μόνο στο να προβλεφθούν πιθανές κακόβουλες χρήσεις και καταχρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να αποτραπούν και να μετριαστούν αυτές οι απειλές προληπτικά.

ΟΗΕ - Europol: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) "όπλο" στα χέρια των χάκερς!

Η έκθεση του ΟΗΕ και της Europol επισημαίνει επίσης πολλούς τομείς όπου η βιομηχανία και η επιβολή του νόμου μπορούν να ενωθούν για να προλάβουν αυτούς τους κινδύνους. Για παράδειγμα, μπορούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλείου καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος, καθώς και για την ανεύρεση νέων τρόπων οικοδόμησης ανθεκτικότητας σε υπάρχοντα συστήματα AI, για τον μετριασμό ενδεχόμενης απόπειρας σαμποτάζ.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS