ΑρχικήyoutubeDeepfakes: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την πραγματικότητα μας

Deepfakes: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την πραγματικότητα μας

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται παντού πλέον στις ζωές των ανθρώπων: Προσφέρει προτάσεις σχετικά με το τι να αγοράσουμε, μας προτείνει ταινίες, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα μοτίβα επισκεψιμότητας και εξατομικεύει ακόμη και διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Η τελευταία προσθήκη στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με το AI είναι τα deepfakes, οι οποίες είναι υπερ-ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται από AI. Παρόλο που δεν είναι πραγματικές απεικονίσεις οι άνθρωποι μπορούν να δυσκολευτούν να διακρίνουν τα deepfakes από τις γνήσιες εικόνες.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός των εφαρμογών deep-learning για το πεδίο των εικόνων και βίντεο που δημιουργούνται από AI. Οι σημερινές εικόνες που δημιουργούνται από AI χρησιμοποιούνται συχνά για καλλιτεχνικούς σκοπούς. Από αυτήν την άποψη, δεν διαφέρουν από τις εικόνες που δημιουργούνται από έναν υπολογιστή, οι οποίες χρησιμοποιούνται ομοίως με καλλιτεχνικό τρόπο. Παρ ‘όλα αυτά, πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπαθούν να δημιουργήσουν πειστικές αναπαραστάσεις πραγματικών ανθρώπων και αντικειμένων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Ο κίνδυνος των deepfakes

deepfakes Deepfakes τεχνητή νοημοσύνη

Τα τελευταία χρόνια, τα deepfakes έχουν κάνει την είσοδο τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ πραγματικών και πλαστών ειδήσεων. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, απειλεί να κάνει αυτή τη διαφορά εντελώς ακατανόητη. Πρόσφατα ο Jordan Peele, έκανε μια παρουσίαση για deepfakes σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη απεικόνιση του Barrack Obama. Το deepfake του Obama φαινόταν ιδιαίτερα πειστικό και μας έβαλε σε σκέψεις σχετικά με την ασφάλεια μας όσον αφορά το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI. Τα Deepfakes αντιπροσωπεύουν μια άλλη, πιθανώς πιο σκοτεινή πλευρά του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η τεχνολογία αυτή ήταν διαθέσιμη σε οποιονδήποτε: κακόβουλη χρήση πλαστών εικόνων για παραπληροφόρηση μεγάλης κλίμακας και πιθανότατα μετάδοση malware με απίστευτους ρυθμούς.

Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί εντελώς η εξάπλωση περιεχομένου των deepfakes, η τελευταία γενιά της τεχνολογίας αποτελεί πιθανή απειλή για τη δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν περιεχόμενο των deepfakes πρέπει να ακολουθήσουν μια προσεκτική προσέγγιση για να αποτρέψουν την κατάχρηση αυτών των τεχνικών. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κυβερνητικούς κανονισμούς που σχετίζονται με την ευθύνη για την διάδοση της παραπληροφόρησης. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργεί η τεχνολογία και πώς να εντοπίζουν αυτές τις εικόνες.

Τεχνικές deep-learning για αναγνώριση εικόνας

Οι τεχνικές deep-learning χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αναπαραστάσεων εικόνας από δεδομένα. Τα δεδομένα παράγονται συνήθως από εικόνες ή αρχεία βίντεο, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από τον προφορικό λόγο ή κάποια άλλα δεδομένα. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα Contentyze χρησιμοποιεί δεδομένα για τη δημιουργία κειμένου.

Φανταστείτε μια φωτογραφία μιας χαμογελαστής γυναίκας η οποία δημιουργήθηκε από ένα νευρωνικό δίκτυο αντί να αποτελεί πραγματική απεικόνιση. Θα μπορούσατε να πείτε με 100% βεβαιότητα ότι είναι ψεύτικη;

Ακόμα κι αν τα deep-learning AI μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες, συχνά δεν είναι σε θέση να αναπαραγάγουν την ακριβή εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά ή τις λεπτομέρειες των ατόμων ή των αντικειμένων που τροφοδοτούνται ως δεδομένα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη φωτογραφία:

Deepfakes Deepfakes τεχνητή νοημοσύνη

Στην παραπάνω φωτογραφία, ο αλγόριθμος του machine learning έχει κάνει πολλά «λάθη» που μπορεί να πιάσει ένα εκπαιδευμένο μάτι. Προφανώς, υπάρχει κάτι περίεργο στο φόντο. Κοιτάξτε πιο επίμονα και θα διαπιστώσετε πως τα μαλλιά στην αριστερή πλευρά είναι ασύμμετρα και παράξενα διευθετημένα. Επίσης, κοιτάξτε προσεκτικά το αριστερό αυτί, κάτι δεν πάει καλα και με αυτό, σωστά;

Αν και το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και χρησιμοποιείται με πολλούς νέους τρόπους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πλέον πιο δημοφιλής στη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Αλ Πατσίνο φάνηκαν πολλά χρόνια νεότεροι στο The Irishman χρησιμοποιώντας AI. Το Χόλιγουντ επίσης κατευθύνεται σε ηθοποιούς από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 για ταινίες «ανασταίνοντας τους ψηφιακά»: Υποτίθεται ότι ο Τζέιμς Ντιν θα εμφανιστεί σε μια επερχόμενη ταινία χάρη στο AI. Τα στούντιο σκέφτονται ακόμη και να χρησιμοποιήσουν μόνο AI ηθοποιούς σε ταινίες. Η αυξανόμενη λειτουργικότητα της τεχνολογίας σημαίνει ότι είναι πιθανό να συναντήσουμε όλο και περισσότερο περιεχόμενο που δημιουργείται από AI στην καθημερινή μας ζωή.

Ψεύτικο εναντίον συνθετικού

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα deepfakes: δημιουργία και αλήθεια. Σε επίπεδο δημιουργίας, μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ εικόνων που δημιουργούνται από ανθρώπους και εκείνων που δημιουργούνται από μια μηχανή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “συνθετικό” για να υποδηλώσουμε εικόνες που δημιουργούνται από μηχανή. Όσον αφορά την προβολή, μια ψηφιακή εικόνα μπορεί είτε να αντιπροσωπεύει την αλήθεια είτε να προσπαθεί να παραπλανήσει τον θεατή. Μπορούμε να δηλώσουμε αυτόν τον τύπο εικόνας ως «ψεύτικο», όπως στις ψεύτικες ειδήσεις.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την ταξινόμηση, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τα μέσα που είναι συνθετικά, αλλά αληθινά ή δημιουργήματα ανθρώπων, αλλά ψεύτικα. Δεν πρέπει κατ ‘ανάγκη να κάνουμε διακρίσεις με βάση τη δημιουργία μιας ψηφιακής εικόνας, αλλά μάλλον ποιος είναι ο στόχος της. Σκοπεύει να μας παραπλανήσει, να προωθήσει μια κρυφή ατζέντα ή να μας δείξει ένα ενδιαφέρον φαινόμενο αναφερόμενη σε αληθινά γεγονότα; Αυτή είναι η διάκριση μεταξύ ψεύτικων και αληθινών εικόνων και είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από το αν η εικόνα είναι συνθετική ή ανθρώπινο δημιούργημα.

Με γνώμονα τα παραπάνω θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτά που βλέπουμε στο διαδίκτυο. Κατά κανόνα, δεν εμπιστευόμαστε αυτά που βλέπουμε εκτός αν μπορούμε να τα επαληθεύσουμε ξανά σε άλλες πηγές. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται περαιτέρω, αυτός θα πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος προσέγγισης των μέσων ενημέρωσης γενικά. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν διαβάζουμε ή παρακολουθούμε τις ειδήσεις στο διαδίκτυο, ειδικά από μη επαληθευμένες πηγές ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κόστος της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο στην AI. Παρά τους κινδύνους, αυτή η τεχνολογία είναι πολύ πιθανό να γίνει μόνιμο κομμάτι της ζωής μας. Σε τελική ανάλυση, οι εικόνες που δημιουργούνται από AI μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες σε μια σειρά εμπορικών εφαρμογών και η έρευνα προχωρά γρήγορα στη δημιουργία εικόνων. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί της Samsung ανέπτυξαν πρόσφατα ρεαλιστικές κεφαλές ομιλίας που μπορούν να δημιουργηθούν από μία μόνο εικόνα, οπότε τώρα η AI μπορεί να βάλει ακόμη και λέξεις στο στόμα της Mona Lisa. Η τεχνολογία των deepfakes είναι έτοιμη να διαταράξει όλα τα είδη μέσων και μπορεί ακόμη και να αλλάξει τη φύση του πώς αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια. Ως θεατές αυτών των μέσων, πρέπει να γνωρίζουμε τι βλέπουμε και αν είναι συνθετικό, ψεύτικο ή ίσως και τα δύο.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS