Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 19:16
Αρχική Updates Mozilla: Δημόσιο θέμα συζήτησης η ενεργοποίηση του DoH στον Firefox

Mozilla: Δημόσιο θέμα συζήτησης η ενεργοποίηση του DoH στον Firefox

Η Mozilla θέλει να ενεργοποιήσει το DNS-over-HTTPS (DoH) στον Firefox για όλους τους χρήστες σε όλο τον κόσμο, αλλά θέλει να ακούσει εκ των προτέρων την γνώμη των ISP, των κυβερνήσεων και των εταιρειών.

Mozilla Firefox

Η Mozilla άνοιξε σήμερα ένα δημόσιο θέμα συζήτησης σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτρέψει την υποστήριξη για το αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο DNS-over-HTTPS (DoH) που επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στον Firefox.

Η απόφαση της Mozilla να ανοίξει δημόσια ένα τέτοιο θέμα συζήτησης έρχεται μετά την κριτική που έλαβε η εταιρεία πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα σχέδια της να υποστηρίξει το DoH στον Firefox.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τοπικοί πάροχοι ISP επέκριναν την Mozilla για την ανάπτυξη και την επιθυμία να αναπτύξει το DoH, ένα χαρακτηριστικό που ανέφεραν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπόπτους να παρακάμψουν τα τείχη προστασίας των επιχειρήσεων και τους αποκλεισμούς γονικών ελέγχων.

Όλος ο περσινός χαμός προκλήθηκε από το DoH, ένα πρωτόκολλο ιστού που αναπτύχθηκε ως εναλλακτική λύση στο κλασικό DNS (Domain Name System). Το DoH λειτουργεί κρυπτογραφώντας τα DNS queries (τα οποία συνήθως αποστέλλονται σε clear text) και αποκρύπτοντας τα εντός του κανονικού web traffic HTTPS.

Όταν αναπτύσσεται σε προγράμματα περιήγησης όπως ο Firefox, το πρωτόκολλο επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύπτουν τους ιστότοπους στους οποίους έχουν πρόσβαση τρίτοι παρατηρητές, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) και οι λύσεις διαχείρισης της επισκεψιμότητας της επιχείρησης.

Παρόλο που το πρωτόκολλο έχει πολλά οφέλη για το ατομικό απόρρητο των χρηστών, οι ISP και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου μίλησαν εναντίον του, με τις πιο δυνατές και πιο συντονισμένες φωνές να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες κριτικές προήλθαν και από τις αρχές των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλοί ISP των ΗΠΑ τελικά δημιούργησαν δικούς τους servers DoH.

Παρ ‘όλα αυτά, η πίεση που ασκήθηκε στην Mozilla από το Ηνωμένο Βασίλειο απέφερε καρπούς και η εταιρεία τελικά υποχώρησε και συμφώνησε να καθυστερήσει την “ανάπτυξη” του DoH στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντ ‘αυτού, η Mozilla ενεργοποίησε το DoH για όλους τους χρήστες του Firefox στις ΗΠΑ, όπου ο κατασκευαστής του προγράμματος περιήγησης δοκιμάζει τη λειτουργία σε ευρεία κλίμακα από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Mozilla πάντα σχεδίαζε να κυκλοφορήσει το DoH σε όλους τους χρήστες του σε όλο τον κόσμο.

Η τρέχουσα περίοδος συζήτησης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων θα βοηθήσει να αποφευχθούν μελλοντικά ζητήματα με την ανάπτυξη του DoH.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τις 19 Νοεμβρίου 2020, έως τις 4 Ιανουαρίου 2021, να υποβάλουν τις απόψεις τους, τις οποίες η Mozilla είπε ότι σκοπεύει να λάβει υπόψη εφόσον είναι λογικές και έχουν κατά νου τα συμφέροντα των χρηστών της.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα. Η Mozilla από πέρυσι έχει ήδη αντιμετωπίσει τις περισσότερες από τις επικρίσεις για το DoH.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτές τις ενημερώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του DoH στο Firefox, η Mozilla εξακολουθεί να θέλει να ακούσει την γνώμη των εταιρειών και των κυβερνήσεων σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το DoH προτού ενεργοποιήσει τη δυνατότητα για όλους τους χρήστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

LIVE NEWS

Hackers από το Βιετνάμ χρησιμοποιούν νέο macOS backdoor

Οι ερευνητές της Trend Micro έχουν εντοπίσει ένα νέο macOS backdoor που πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από τη hacking ομάδα του Βιετνάμ, OceanLotus.

Διευθυντής εταιρείας μάρκετινγκ αποκλείστηκε απ’τα καθήκοντά του επειδή πραγματοποίησε ενοχλητικές κλήσεις

Στον διευθυντή μιας εταιρείας μάρκετινγκ απαγορεύτηκε να ασκήσει το επάγγελμά του σε αυτή την θέση για έξι χρόνια, καθώς φέρεται να πραγματοποίησε...

AstraZeneca: Βορειοκορεάτες hackers επιτέθηκαν στην εταιρεία

Το προσωπικό της βρετανικής εταιρείας βιοφαρμακευτικών προϊόντων AstraZeneca, η οποία διεξάγει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, που ανέπτυξε από κοινού...

Δύο στα επτά email που στάλθηκαν κατά το Black Friday ήταν κακόβουλα!

Ειδικοί ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι δύο στα επτά email που στάλθηκαν την ημέρα του Black Friday ήταν κακόβουλα. Η Vade Secure ισχυρίζεται ότι...

Η APT ομάδα πίσω από την επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε με νέες επιθέσεις

Σύμφωνα με την Check Point, η APT ομάδα πίσω από την hacking επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε. Οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας αποκάλυψαν...

Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον Password Manager μου;

Στην εποχή μας, που ο καθένας διαθέτει πολλούς λογαριασμούς, η χρήση ενός Password Manager είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε...

Ιταλία: Χάκερς έκλεψαν 800.000€ από 35 ATM με Black Box επίθεση!

Χάκερς έκλεψαν χρήματα από τουλάχιστον 35 ATM που λειτουργούν σε τράπεζες στην Ιταλία, με μια νέα τεχνική Black Box επίθεσης. Οι καραμπινιέρι...

Hacker πουλά email credentials που ανήκουν σε υψηλόβαθμα στελέχη

Ένας hacker πουλά credentials για λογαριασμούς email που ανήκουν σε εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη (C-level) εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Kaspersky: Μικρότερο το κόστος παραβιάσεων για επιχειρήσεις που είναι ειλικρινείς

Όπως αποκάλυψε μία νέα έρευνα της Kaspersky, όσες επιχειρήσεις αποκαλύπτουν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης, έχουν 40% λιγότερες οικονομικές ζημιές.

Κομητεία της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα στους χάκερς του DoppelPaymer ransomware

Η κομητεία Ντέλαγουερ της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα σε χάκερς που μόλυναν τα συστήματά της με το DoppelPaymer ransomware το προηγούμενο Σαββατοκύριακο....