ΑρχικήinetΕΕ: Έφεση για την απόφαση υπέρ της Apple και της Ιρλανδίας

ΕΕ: Έφεση για την απόφαση υπέρ της Apple και της Ιρλανδίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει την Παρασκευή εναντίον της απόφασης του φορολογικού δικαστηρίου υπέρ της Apple και της Ιρλανδίας που διαπίστωσε ότι η γιγαντιαία εταιρεία τελικά δεν χρειάζεται να πληρώσει 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι η επιτροπή «δεν κατάφερε να αποδείξει» ότι οι ρυθμίσεις της Apple στην Ιρλανδία ισοδυναμούσαν με «επιλεκτική φορολογική μεταχείριση» της εταιρείας. Ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση που έλεγε ότι η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Apple Ιρλανδίας

Η απόφαση υπέρ της Apple και της Ιρλανδίας θεωρήθηκε ως πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρωπαίας επιτρόπου Margrethe Vestager να ελέγξει τις γιγαντιαίες τεχνολογικές εταιρείες και τις φορολογικές ρυθμίσεις που τις αφορούν.

Η έφεση σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη χρόνια προσφυγών για την υπόθεση, η οποία ενδέχεται να μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 «Αυτή η υπόθεση είναι πολύ σημαντική, διότι θα αποτελέσει προηγούμενο για υποθέσεις που θα θέλουμε να πολεμήσουμε στο μέλλον», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Παρασκευή είναι η προθεσμία για να ασκήσει έφεση η Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Η υπόθεση της επιτροπής ήταν διπλή και επικεντρώθηκε σε δύο φορολογικές γνωμοδοτήσεις – ή “αποφάσεις” όπως αναφέρονται – που εκδόθηκαν το 1991 και το 2007, το έτος που παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone και τα κέρδη της Apple άρχισαν να αυξάνονται.

Το πρωταρχικό επιχείρημα της επιτροπής ήταν ότι κάποιες μονάδες της Apple, δεν φορολογούνταν ενός της Ιρλανδίας. Μόνο οι δραστηριότητες κάποιων ιρλανδικών «υποκαταστημάτων» εντός των ίδιων μονάδων υπόκεινται σε φόρο στο κράτος.

Η άποψη της επιτροπής ήταν ότι η πολύτιμη πνευματική ιδιοκτησία (IP) πίσω από τα προϊόντα της Apple βρισκόταν μέσα στα ιρλανδικά υποκαταστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα κέρδη θα έπρεπε να φορολογούνται στο Δουβλίνο.

Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι η επιτροπή δεν κατάφερε να αποδείξει ότι η πολύτιμη IP έπρεπε να είχε διατεθεί στα ιρλανδικά υποκαταστήματα. Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης της επιτροπής ήταν ότι ακόμη και αν τα ιρλανδικά υποκαταστήματα δεν είχαν την IP, η εταιρεία δεν προσδιόρισε τα κέρδη που θα μπορούσαν να φορολογηθούν στη Ιρλανδία.

Ενώ το δικαστήριο είπε ότι υπήρχαν «λάθη» στην προσέγγιση της Apple και της Ιρλανδίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιτροπή απέτυχε να δείξει ότι η εταιρεία πλήρωσε λιγότερο φόρο στην Ιρλανδία από ό, τι θα έπρεπε.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS