ΑρχικήsecurityΚινέζοι χάκερς έκλεψαν data από ισπανικά εργαστήρια που ερευνούν τον COVID-19

Κινέζοι χάκερς έκλεψαν data από ισπανικά εργαστήρια που ερευνούν τον COVID-19

Κινέζοι χάκερς έκλεψαν data από ισπανικά εργαστήρια που διεξάγουν έρευνες και δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου για τον COVID-19. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιστημονικός κλάδος που εργάζεται για την αντιμετώπιση του ιού βρίσκεται στο στόχαστρο των χάκερς. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, χάκερς πραγματοποιούν εκστρατείες κατασκοπείας, έχοντας ως στόχο να κλέψουν data που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα “El Pais”, η οποία έφερε στη δημοσιότητα την είδηση των επιθέσεων που έχουν ως στόχο τα ισπανικά εργαστήρια, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες επιθέσεις αλλά και την έκταση αυτών. Ο Paz Esteban, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), δήλωσε ότι Κινέζοι χάκερς πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ισπανίας καθώς και πολλών άλλων χωρών που ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη εμβολίου για τον COVID-19.

ισπανικά εργαστήρια-κλοπή data COVID-19

Ο διευθυντής του CNI επεσήμανε ότι ευαίσθητοι τομείς όπως η υγεία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μιας ιδιαίτερα μολυσματικής εκστρατείας, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες, εναντίον εργαστηρίων που εργάζονται για ένα εμβόλιο καταπολέμησης του COVID-19.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις εκτελέστηκαν από την Κίνα και τη Ρωσία, ξεκινώντας από εθνικούς κρατικούς φορείς.

Επιπλέον, τον Ιούλιο, το Βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας αποκάλυψε ότι η ομάδα APT29 που συνδέεται με τη Ρωσία διεξάγει εκστρατείες με στόχο οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Καναδά, οι οποίοι εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον COVID-19.

Κινέζοι χάκερς

Οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών ερευνητικών εργαστηρίων προήλθαν από την Κίνα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το είδος αλλά και ο όγκος των data που έχουν κλαπεί.
Σύμφωνα με τον Paz Esteban, επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας, τα ισπανικά εργαστήρια επλήγησαν από μια «ιδιαίτερα μολυσματική εκστρατεία», κατά την οποία οι χάκερς “χτύπησαν” κέντρα που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Επίσης, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) την περασμένη Πέμπτη, ο Esteban εξήγησε ότι η συχνότητα και η πολυπλοκότητα των επιθέσεων που διεξάγουν οι χάκερς, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown. Ειδικότερα, ο Esteban προειδοποίησε για «ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη» στις κυβερνοεπιθέσεις κατά την περίοδο του lockdown, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που εργάζονται απομακρυσμένα είναι πιο εκτεθειμένοι από ποτέ στους χάκερς.

εμβόλιο COVID-19

Από την άλλη πλευρά, Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στις συγκεκριμένες επιθέσεις, θέτοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι η χώρα τους βρίσκεται μπροστά στην έρευνα για το εμβόλιο του COVID-19. Συγκεκριμένα, ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε πως η έρευνα και η ανάπτυξη της Κίνας σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι μπροστά από άλλες χώρες, οπότε δεν χρειάζεται να κλέψουν data σχετικά με αυτό που κάνουν οι άλλοι για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο.

Τον Ιούλιο, δύο Κινέζοι χάκερς κατηγορήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) των ΗΠΑ για φερόμενη συνεργασία με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, με στόχο την παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων κυβερνητικών οργανισμών και εταιρειών παγκοσμίως. Γενικότερα, οι χάκερς στοχεύουν εταιρείες και οργανισμούς σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Λιθουανίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας, της Νότιας Κορέας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι κατηγορούμενοι σάρωσαν επίσης για ευπάθειες σε δίκτυα υπολογιστών εταιρειών που αναζητούν εμβόλια και θεραπείες για τον COVID-19. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί κλοπή στα ερευνητικά κέντρα της Μαδρίτης. Επιπλέον, πηγές από τη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για καμία εισβολή στους υπολογιστές που αποθηκεύουν τα αποτελέσματα ενός πειραματικού εμβολίου που βασίζεται σε γενετικό υλικό του Κορονοϊού. Παρόμοιες απαντήσεις δόθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΙΝΙΑ) και από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS