ΑρχικήUpdatesLinux 5.8-rc5: Θα κυκλοφορήσει με αλλαγές στις ορολογίες

Linux 5.8-rc5: Θα κυκλοφορήσει με αλλαγές στις ορολογίες

Linux 5.8-rc5: Θα κυκλοφορήσει με αλλαγές στις ορολογίες

Στις 4 Ιουλίου, ο Dan Williams πρότεινε την αλλαγή των ειδικών όρων του Linux, με νέες ονομασίες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά. Επειδή το Linux έχει ξεχωριστό coding style, ο Williams αναφέρει ότι η αλλαγή θα «ξεχωρίσει» το σύστημα ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε πως η αλλαγή των όρων Blacklist και Whitelist είναι αναγκαία, λόγο του «Black Lives Matter» κινήματος.

Μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση, ο Linus Torvalds αποδέχτηκε την αλλαγή των ειδικών όρων στο Linux source tree. Για τον ίδιο λόγο, με την κυκλοφορία του Linux 5.8-rc5, ο Torvalds συστήνει στους developers να αποφεύγουν τη χρίση των όρων master/slave και blacklist/whitelist, στον κώδικα του kernel, καθώς και στο documentation των λειτουργικών συστημάτων.

Νέους όρους του Linux:

Αν και σύστηνε στους developers να αποφεύγουν τη χρήση των παλιών όρων, η ομάδα ανάπτυξης του Linux δεν έχει ανακοινώσει τις επίσημες εναλλακτικές φράσεις. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν και να χρησιμοποιούν φράσεις από την παρακάτω λίστα:

Banned TermsRecommended Replacements
masterprimary, main, initiator, requester, controller, host, leader, director
slavesecondary, replica, subordinate, target, responder, device, worker, proxy, follower, performer
blacklistdenylist, blocklist
whitelistallowlist, passlist

Είναι σημαντικό να ξέρετε, ότι η χρήση των όρων master, slave, blacklist και whitelist, επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις όπου οι συγκεκριμένοι όροι είναι αναγκαίοι. Παραδείγματά για παρόμοιες περιπτώσεις είναι η διαχείριση του userspace ABI/API, καθώς και η ενημέρωση διάφορων πρωτοκόλλων του Linux.

Ωστόσο, αρκετοί από τους χρήστες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις νέες ορολογίες. Σύμφωνα με το κοινό του Linux, στον ψηφιακό κόσμο οι χρήστες είναι ίδιοι, και οι όροι whitelist και blacklist δεν οδηγούν σε ρατσισμό. Με το κίνημα Black Lives Matter, όμως, πολλές εταιρίες συστήνουν στους εργαζόμενους να μη χρησιμοποιούν παρόμοιους όρους.

Η ομάδα ανάπτυξης του Linux Kernel αναφέρει ακόμα, ότι οι αλλαγές στοχεύουν να αλλάξουν τους όρους, έτσι ώστε να μη συσχετίζονται ούτε με το χρώμα, ούτε με κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του κάθε χρήστη.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS