ΑρχικήyoutubeΠλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης δεδομένων στο cloud

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης δεδομένων στο cloud

Όλα τα δεδομένα μοιάζουν να μετακινούνται στο cloud αυτές τις μέρες, οπότε τι γίνεται με τον φυσικό αποθηκευτικό χώρο; Μήπως ήρθε η ώρα να αποσυνδέσετε τις συσκευές αποθήκευσης και να μεταφέρετε όλα τα δεδομένα σας στο cloud;

Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζετε.

Ενώ ο χώρος αποθήκευσης στο cloud προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αποθήκευση δεδομένων σε μια εγκατάσταση, υπάρχουν και ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα.

Θέματα ασφάλειας και απορρήτου έρχονται στην επιφάνεια όταν οι επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναθέσουν σε έναν πάροχο υπηρεσιών cloud δεδομένα που θα μπορούσαν να βλάψουν την εταιρεία σε περίπτωση παραβίασης. Η απόδοση είναι ένα άλλο ζήτημα, ειδικά όταν πρόκειται για εφαρμογές που απαιτούν χαμηλό latency. Η διαχείριση δεδομένων σας είναι εξ ορισμού ευκολότερη όταν είναι περιορισμένη στο κέντρο δεδομένων, από τη διαχείριση δεδομένων που είναι διασκορπισμένα σε πολλές γεωγραφικές ζώνες διαθεσιμότητας ενός μεμονωμένου παρόχου αποθήκευσης cloud ή ακόμη και σε πολλούς παρόχους.

cloudΠλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης δεδομένων στο cloud
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης δεδομένων στο cloud

Πλεονεκτήματα αποθήκευσης στο cloud

Μείωση κόστους: Η απόκτηση αποθηκευτικού χώρου στο cloud σε ένα μοντέλο «πληρώστε-μόνο-για-ό,τι-χρησιμοποιείτε» είναι φθηνότερη από την δημιουργία μιας ιδανικής εγκατάστασης για την αποθήκευση των δεδομένων σας.

Επεκτασιμότητα: Η δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων σε περιόδους απροσδόκητων ή μη προγραμματισμένων επιχειρηματικών αναγκών μπορεί να είναι αναγκαία για μια εταιρεία. Η σχεδόν απεριόριστη χωρητικότητα αποθήκευσης του cloud μπαίνει στο παιχνίδι όταν οι εταιρείες αρχίζουν να σκέφτονται την δημιουργία τμημάτων δεδομένων, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης σε δεδομένα IoT ή άλλα μεγάλα σύνολα δεδομένων.

Προσβασιμότητα: Το cloud storage επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση και να μοιράζονται δεδομένα σε οποιαδήποτε συσκευή, όπου κι αν εργάζονται. Αυτός ο τύπος συνδεσιμότητας μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία, την παραγωγικότητα και την ευελιξία των επιχειρήσεων.

Διαχείριση / συντήρηση: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά διατηρείτε τα φυσικά μέσα αποθήκευσης, οι δίσκοι και τα components χαλάνε με αποτέλεσμα την φθορά των φυσικών εγκαταστάσεων και την απώλεια δεδομένων. Σε ένα τέτοιο σενάριο φυσικών εγκαταστάσεων, αυτό είναι μια έκτακτη ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπίσει το τμήμα πληροφορικής σας. Στην περίπτωση του cloud όμως, είναι πρόβλημα της Amazon.

Συνεχείς ενημερώσεις: Οι οργανισμοί με εξοπλισμό αποθήκευσης θα πρέπει να παρακολουθούν την σωστή λειτουργία των συσκευών τους και να τις ανανεώνουν καθώς ολοκληρώνουν κάποιο χρονικό διάστημα ζωής. Οι εταιρείες αποθήκευσης cloud παρέχουν συνεχώς ενημερώσεις ως μέρος της κανονικής διαδικασίας αποθήκευσης.

Οφέλη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας: Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων ήταν πάντα σημαντική για την σωστή λειτουργία της επιχείρησης, ενώ έχει αυξηθεί η ανάγκη αντιγράφων ασφαλείας στην εποχή των επιθέσεων ransomware που κρυπτογραφούν δεδομένα και απαιτούν χρήματα για να τα ξεκλειδώσουν. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους σε ένα δευτερεύον κέντρο δεδομένων, αλλά το cloud storage παρέχει μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους που εξαλείφει αυτή την ανάγκη και τους επιτρέπει να επαναφέρουν τα δεδομένα τους χωρίς να πληρώνουν λύτρα.

Ανάκτηση δεδομένων σε περίπτωση καταστροφών: Το λεγόμενο DR (Disaster Recovery) περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός mirror image (κλώνου) του περιβάλλοντος παραγωγής σε διαφορετική τοποθεσία, έτσι ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση καταστροφών.

cloud

Μειονεκτήματα αποθήκευσης στο cloud

Περίπλοκη τιμολόγηση: Ναι, ο αποθηκευτικός χώρος στο cloud είναι φθηνός, αλλά το ακριβές κόστος δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί. Ο χώρος αποθήκευσης εμπίπτει σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα ενεργά δεδομένα όπου γίνεται η συχνότερη προσπέλαση, τα δεδομένα που έχουν σπάνια προσπέλαση και η «ψυχρή» αποθήκευση, η οποία είναι ανενεργά αρχειοθετημένα δεδομένα που διατηρούνται για λόγους συμμόρφωσης ή εταιρικής πολιτικής.

Η πολυπλοκότητα έρχεται όταν οι οργανισμοί πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ των έξι βαθμίδων αποθήκευσης της Amazon (Standard, Intelligent, Standard Infrequent Access, One-Zone Infrequent Access, Glacier και Glacier Deep Archive.) Παρομοίως, το Microsoft Azure έχει τέσσερις βαθμίδες και η Google έχει πέντε, με τιμές που μειώνονται καθώς τα δεδομένα σας μετακινούνται στις πιο ανενεργές μορφές αποθήκευσης.

Στη συνέχεια, υπάρχουν πρόσθετα κόστη που οι οργανισμοί ενδέχεται να μην είχαν προβλέψει. Για παράδειγμα, οι προμηθευτές cloud χρεώνουν για την πρόσβαση σε δεδομένα (λήψεις αιτημάτων) και μετακίνηση δεδομένων (χρεώσεις εξόδου). Οι επιχειρηματικές απαιτήσεις αλλάζουν συνεχώς, οπότε οι εταιρείες ενδέχεται να χρειάζονται πρόσβαση σε δεδομένα που κάποτε νόμιζαν ότι ήταν ανενεργά.

Επίσης πλέον υπάρχουν ειδικοί που βοηθούν τις εταιρείες να ταξινομήσουν τα δεδομένα τους, να βεβαιωθούν ότι διαλέγουν την κατάλληλη βαθμίδα αποθήκευσης και ακόμη και να «κλαδέψουν» τα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου σε μια προσπάθεια ελέγχου του κόστους.

Προβλήματα ασφάλειας και απορρήτου: Οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud έχουν καταβάλει αποφασιστική προσπάθεια για να μετριάσουν αυτές τις ανησυχίες, αλλά η ασφάλεια εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα ανησυχία μεταξύ των εταιρικών πελατών. Οι πάροχοι υπηρεσιών προσφέρουν πλέον ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως κρυπτογράφηση δεδομένων, SLA, δυνατότητα παρακολούθησης ευαίσθητων δεδομένων κ.λπ. Ωστόσο, οι ελεγκτές και οι υπεύθυνοι συμμόρφωσης παραμένουν επιφυλακτικοί, ειδικά σε περιοχές που υπόκεινται σε GDPR ή παρόμοιους κανονισμούς.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης δεδομένων στο cloud

Πολυπλοκότητα διαχείρισης: Καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να μεταφέρουν δεδομένα στο cloud, αντιμετωπίζουν την ανάγκη να διαχειρίζονται ένα περιβάλλον υβριδικού cloud, το οποίο μπορεί να είναι μια πρόκληση. Πρώτα απ ‘όλα, οι υπάλληλοι IT ενδέχεται να μην έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να κάνουν πράγματα όπως να ελέγχουν για να διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι SLA ή να παρακολουθούν τους λόγους για την αύξηση του κόστους χρήσης.

Τα καλά νέα είναι ότι οι υφιστάμενοι προμηθευτές υλικού αποθήκευσης (NetApp, Dell / EMC, IBM, HPE, κ.λπ.) παρέχουν λογισμικά που ενσωματώνουν τον αποθηκευτικό χώρο μιας επιχείρησης με το cloud για να δημιουργήσουν μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης.

Δύσκαμπτες συμφωνίες με παρόχους: Στην πράξη, θα μπορούσε κυριολεκτικά να πάρει μήνες σε μια επιχείρηση να μεταφέρει μεγάλους όγκους δεδομένων στο cloud μέσω μιας τυπικής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Φανταστείτε λοιπόν αυτήν τη διαδικασία αντίστροφα, δηλαδή εάν ένας οργανισμός ήθελε να καταργήσει τα δεδομένα του από έναν πάροχο αποθήκευσης cloud. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες υποχρεούνται να αναλάβουν δέσμευση τριών ετών διατήρησης των δεδομένων τους. Επίσης υπάρχουν ακόμη και χρηματικές ποινές για “πρόωρη διαγραφή” των δεδομένων αποθήκευσης.

Απόδοση: Η πρόσβαση σε δεδομένα που βρίσκονται σε ένα κέντρο φυσικής αποθήκευσης δεδομένων, θα είναι πάντα ταχύτερη από την πρόσβαση σε δεδομένα του cloud. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιες εφαρμογές απαιτούν απολύτως χαμηλό latency και ποιες μπορούν να «επιβιώσουν» με λίγη καθυστέρηση.

Τελική αποτίμηση

Οι απαιτήσεις στον χώρο της αποθήκευσης συνεχίζουν να αυξάνονται και οι περισσότερες εταιρείες θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν τον δαπανηρό κύκλο ανανέωσης υλικού αποθήκευσης. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πολυπλοκότητες που συνεπάγονται στην μεταφορά αποθηκευτικού χώρου στο cloud.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS