ΑρχικήinetΤο Powerpoint είναι άχρηστο. Συμφωνείτε;

Το Powerpoint είναι άχρηστο. Συμφωνείτε;

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PowerPoint. Φέτος είχε περίπου 850.000 σπουδαστές από 119 χώρες και έχει κρατικό, εθνικό και παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Τα βραβεία είναι αρκετά cool. Ο μόνος σπουδαστής των ΗΠΑ που κέρδισε στον παγκόσμιο διαγωνισμό, ο Seth Maddox της Geraldine, κέρδισε ένα βραβείο αξίας 10.000 δολαρίων, ένα laptop και, φυσικά, ένα τρόπαιο.

Όταν πρωτοέμαθα για αυτόν τον διαγωνισμό υπέθεσα ότι ο διαγωνισμός ήταν «ποιος θα καταφέρει να φτιάξει την πιο αποτελεσματική παρουσίαση PowerPoint». Φαντάστηκα μια  μια ομάδα κριτών και μια σειρά κριτηρίων όπως αν είναι ευανάγνωστη η παρουσίαση, πειστική κτλπ.

Τελικά έπεσα έξω. Αντί για την αποτελεσματικότητα, ο διαγωνισμός δοκιμάζει ποιος μπορεί να αναπαράγει ταχύτερα μια παρουσίαση. Με άλλα λόγια, είναι ένας διαγωνισμός για να αναδείξει ποιος μπορεί να ανταγωνιστεί το δύσχρηστο user interface του PowerPoint πιο γρήγορα.

Ενώ αυτό είναι κάτι που μετράτε εύκολα, είναι επίσης σιωπηρή παραδοχή της Microsoft ότι δεν έχει νόημα να μετράμε την αποτελεσματικότητα των παρουσιάσεων του PowerPoint, αλλιώς θα την μετρούσαν.

Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε ότι το PowerPoint είναι ένα φρικτό χάσιμο χρόνου και άκρως βαρετό. (Παραδεχτείτε το: όλοι ξεφυσάμε όταν εμφανίζεται η πρώτη διαφάνεια).

Powerpoint

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας το 2007 από τον John Sweller (ψυχολόγο που εφευρέθηκε η Θεωρία Φορητικής Γνώσης) διαπίστωσε ότι η παρουσίαση κοινού με τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούνται λεκτικά μειώνει και δεν  αυξάνει την κατανόηση του κοινού.

Με άλλα λόγια, όταν δείχνετε κάποια bullets και στη συνέχεια εξηγείτε περισσότερες λεπτομέρειες, να είστε σίγουροι ότι οτιδήποτε πείτε θα ξεχαστεί γρήγορα. Όχι επειδή είστε ιδιαίτερα βαρετοί, αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν και να ακούσουν την ίδια στιγμή.

Ολόκληρη η έννοια του PowerPoint είναι προφανώς παραπλανητική, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ που παρατίθεται στο Forbes, η οποία διαπίστωσε ότι “Το PowerPoint βαθμολογήθηκε (από ακροατήρια) ως όχι καλύτερο από τις προφορικές παρουσιάσεις χωρίς οπτικά βοηθήματα.”

Σκεφτείτε αυτό για ένα δευτερόλεπτο. Το κοινό θα είναι εξίσου ευχαριστημένο με την παρουσίασή σας αν το κάνετε χωρίς τις διαφάνειες σας. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που δαπανάτε για την κατασκευή του PowerPoint είναι ουσιαστικά σπατάλη.

Το PowerPoint μπορεί να κάνει τα μέλη της ομάδας σας λιγότερο ευφυή. Καθώς το θλιβερά υποτιμημένο «How PowerPoint Makes You Stupid» επισημαίνει:

“Η διάσημη ευκολία και η αποτελεσματικότητα του PowerPoint ουσιαστικά κρύβει μια βαθιά ενοχλητική αλλά ελάχιστα κατανοητή μεταμόρφωση στην ανθρώπινη επικοινωνία. Οι διαφάνειες, τα bullets και τα φανταχτερά γραφικά που όλοι τώρα θεωρούμε δεδομένα έχουν προωθήσει μια νέα, ολισθηρή γραμματική” όπου η ελαττωματική αιτιότητα , παραπλανητική λογική, αποσυμπιεσμένα δεδομένα και σαγηνευτική επίδειξη αντικατέστησαν τα παραδοσιακά εργαλεία πειθούς και επιχειρήματος [που οδήγησαν σε] διαφθορά της γλώσσας [και] την απαξίωση της κοινωνίας “.

Θα επικοινωνήσετε καλύτερα και θα χαλαρώσετε το κοινό σας αν απλά σταματήσετε να κάνετε τις διαφάνειες του PowerPoint εντελώς και αντ ‘αυτού, αν χρειαστεί, γράψτε μια περίληψη ή κάποια διαγράμματα που θα βοηθήσουν στην παρουσίαση σας.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS