ΑρχικήinetΣύστημα καθαρισμού των ωκεανών από την Ocean Cleanup!

Σύστημα καθαρισμού των ωκεανών από την Ocean Cleanup!

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ocean Cleanup της Ολλανδίας, κατασκεύασε ένα τεράστιο σύστημα συλλογής απορριμμάτων, το οποίο θα καθαρίζει τα πλαστικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ocean Cleanup

 

Όπως δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ocean Cleanup, Boyan Slat, σε συνέντευξη τύπου στο Ρότερνταμ το μηχάνημα μπορεί να εγκλωβίσει από απομεινάρια τεράστιων αλιευτικών εργαλείων μέχρι τα πιο μικροσκοπικά σκουπίδια που δεν ξεπερνούν το 1 χιλιοστό. Το σύστημα καθαρισμού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού και μετακινείται με τα ρεύματα ενώ συλλέγει τα πλαστικά που επιπλέουν. Όπως δήλωσε ο Boyan Slat, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ψάρια και τα υπόλοιπα ζώα, αφού μπορούν να κολυμπούν κανονικά από κάτω.

Το σύστημα καθαρισμού συλλέγει και κρατάει τα σκουπίδια μέχρι να μπορέσει ένα πλοίο να τα πάρει. Για την ώρα βρίσκεται ανάμεσα στην Χαβάη και την Καλιφόρνια καθώς εκεί υπάρχει τεράστια συγκέντρωση πλαστικών. Το ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται για μια τεράστια περιοχή, η οποία είναι σε μέγεθος περίπου όσο τρεις φορές η Γαλλία.

Η Ocean Cleanup σκοπεύει να κατασκευάσει ένα στόλο από αυτές τις συσκευές και προβλέπει ότι θα είναι σε θέση να μειώσει το πλαστικό κατά το ήμισυ, κάθε πέντε χρόνια.

Το νέο σύστημα ξεκίνησε τον Ιούνιο και μετά από μερικές δοκιμές και σφάλματα, η ομάδα της Ocean Cleanup το έκανε να λειτουργεί κανονικά.

Ocean Cleanup

Ο Slat ερωτηθείς δήλωσε ότι υπάρχει τώρα ένα αυτοτελές σύστημα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο χρησιμοποιεί τις φυσικές δυνάμεις του ωκεανού για να παγιδεύει και να συγκεντρώνει τα πλαστικά απορρίμματα.

Σε αυτή τη φάση υπάρχουν ακόμη μερικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, πριν μπορέσουν να τελειοποιήσουν το σύστημα. Στόχος του Ocean Cleanup είναι το τελικό σύστημα να είναι σε θέση να επιβιώσει για χρόνια στις δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες του Ειρηνικού Ωκεανού -και όχι μόνο- και να μπορεί να κρατά το πλαστικό για περισσότερο καιρό μεταξύ των pickups, προκειμένου το σχέδιο να είναι οικονομικά βιώσιμο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS