Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:27
Αρχική απόψεις Daas το τέλος των PC που γνωρίζουμε και το LibreOffice

Daas το τέλος των PC που γνωρίζουμε και το LibreOffice

Daas και SaaS: Έχουν περάσει 38 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε ο υπολογιστής της IBM. Δεν ήταν ο πρώτος υπολογιστής, αλλά ήταν αυτός που οδήγησε τον Bill Gates και τη Microsoft στην επιτυχία.

Άπό τότε ξεκίνησε η επανάσταση του PC. Πριν από την εποχή εκείνη, πρόσβαση σε υπολογιστές είχαν μόνο οι χομπίστες και οι επιστήμονες.

Μετά ήρθε η εξάρτηση, από τις μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, Microsoft πρώτα και μετά η Apple το 1984.

Όμως είχαμε τη δύναμη. Περάσαμε την χρυσή εποχή των προσωπικών υπολογιστών. Οι Power-users αποφάσιζαν το τι θα χρησιμοποιούσαμε στα γραφεία και όχι ο CIO.

Η πρώτη αλλαγή του τύπου “bring your own device” δεν ξεκίνησε το 2004 με τα πρώτα smartphones. Συνέβη στη δεκαετία του ’80, με την αύξηση των φθηνών κλώνων IBM. Θυμάμαι τη μεταφορά του μη φορητού μου Compaq Portable στο γραφείο επειδή μου έδινε περισσότερη ευελιξία στην δουλειά μου.

Αυτό συνέβαινε τότε. Ας δούμε τι συμβαίνει τώρα.

Σήμερα, εξακολουθούμε να διαθέτουμε υπολογιστές στο γραφείο μας, αλλά όλο και περισσότερο, χρησιμοποιούμε προγράμματα Software-as-a-Service (SaaS) όπως το Office 365. Πράγματι, το δημοφιλές Google Chromebook, που βασίζεται στο Linux, χρησιμοποιεί εφαρμογές του Google SaaS.

Και δεν είναι μόνο εφαρμογές. Η Microsoft φαίνεται να κατευθύνει την αγορά σε ένα μοντέλο Desktop as α Service (DaaS).

Ή, ας το πούμε και κάπως αλλιώς που μπορεί να ακουστεί πιο γνώριμο:  Windows as a Service.

Χρησιμοποιώντας το Microsoft Managed Desktop (MMD), τα Windows 10 Enterprise, το Office 365 και το πακέτο Enterprise Mobility + Security, η διαχείριση του συστήματος πάει στο Cloud, και έρχεται σαν πακέτο με το Microsoft 365 Enterprise.

Daas

Το επόμενο βήμα, το Windows Virtual Desktop, είναι σχεδόν εδώ. Θα σας επιτρέψει να κάνετε virtualization στα Windows 7 και 10, σε εφαρμογές του Office 365 ProPlus και άλλες εφαρμογές τρίτων σε εικονικές μηχανές που βασίζονται στο Azure.

Η Microsoft δεν είναι η μόνη που αρχίζει να στρέφεται στο μοντέλο DaaS. Η Citrix που πάει κι αυτή “όπου φυσάει ο άνεμος” ετοιμάζει τις δικές της προσφορές DaaS όπως και VMware.

Δεν νομίζω ότι τα Windows 10 σαν αυτόνομο λειτουργικό σύστημα επιφάνειας εργασίας θα σταματήσουν να υπάρχουν. Εξάλλου, θα χρειάζεται να συνδεθούμε κάπου για να έχουμε πρόσβαση σε ένα εικονικό desktop.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται πολύ είναι ωραία για μερικούς ανθρώπους, που αγαπούν τα προγράμματα SaaS. Δεν τους κατηγορώ.

Το Pixelbook με το Chrome OS με τα Google Docs βολεύουν. Όμως οι τάσεις DaaS και SaaS έχουν και μια σκοτεινή πλευρά.

Αν τελικά αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάποιο all-in SaaS, παραχωρούμε όλη την εξουσία στις μεγάλες εταιρείες.

Πηγαίνουμε πίσω στη δεκαετία του ’70 όταν η IBM προετοίμαζε το κοινό για την χρήση των υπολογιστών. Σήμερα, θα είναι η Google και η Microsoft, αλλά το μοντέλο φαίνεται να είναι το ίδιο.

Μελλοντικά αν θέλετε να έχετε ένα δικό σας περιβάλλον, θα χρειάζεστε ή ένα Mac desktop, ή κάποιο υπολογιστή με Linux. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτιμώ Linux με λογισμικό ανοιχτού κώδικα όπως το LibreOffice. Είμαι υπεύθυνος για το σύστημά μου, και τα δεδομένα μου. 

Ο συμβατικός υπολογιστής της Intel, που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για δεκαετίες πάει να χαθεί, και θα μας λήψει…

_________________

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...