ΑρχικήUpdatesUSB 4.0 έρχεται με ταχύτητες Thunderbolt 3

USB 4.0 έρχεται με ταχύτητες Thunderbolt 3

Ο εφιάλτης των καλωδίων μπορεί να τελειώσει σύντομα. Το USB Implementers Forum (USB-IF) αποκάλυψε σήμερα τις προδιαγραφές του USB 4.0 (PDF), και το USB 4.0 μοιάζει πολύ με το Thunderbolt 3.

Αν και οι προδιαγραφές θα ολοκληρωθούν αργότερα μέσα στο 2019, το USB 4 θα υποστηρίζει ταχύτητες μέχρι και 40 Gbps. Το USB-IF αναφέρει ότι χρησιμοποίησε το Thunderbolt 3 σαν βάση για το USB 4.USB 4

Η Intel ανέπτυξε αρχικά το Thunderbolt με την Apple το 2011. Υποτίθεται ότι είναι μια πολύ πιο γρήγορη και πιο ευέλικτη διασύνδεση που υποστηρίζει πολλαπλά πρωτόκολλα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδια και συσκευές Thunderbolt για να συνδέσετε οθόνες και σκληρούς δίσκους. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα περιφερειακά σας, όπως για εξωτερικές κάρτες γραφικών.

Με το Thunderbolt 3, η Intel πρόσθεσε την υποστήριξη USB 3.1 Gen 2, κάτι που επέτρεπε την σύνδεση μιας συσκευής USB σε μια θύρα Thunderbolt.

Με άλλα λόγια, οι θύρες Thunderbolt έγιναν θύρες USB με δυνατότητες Thunderbolt. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συσκευή USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια θύρα Thunderbolt. Αν χρησιμοποιείτε το MacBook Pro, πιθανότατα γνωρίζετε αυτή τη λειτουργία.

Όμως οι συσκευές USB που είναι συνδεδεμένες σε θύρες Thunderbolt δεν αποκτούν τις ιδιότητες του Thunderbolt. Αν συνδέσετε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο με USB 3.0 σε θύρα Thunderbolt, θα έχετε μόνο τις ταχύτητες που σας δίνει το USB 3.0.

Παρόλο που το Thunderbοlt είναι τεχνικά ανώτερο, δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο οι συσκευές USB. Οι κατασκευαστές συσκευών έπρεπε να καταβάλλουν στην Intel τις αμοιβές των δικαιωμάτων (το Thunderbolt 3 ήταν πάντοτε χωρίς δικαιώματα, αλλά οι προδιαγραφές δεν ήταν). Έτσι οι συσκευές με Thunderbolt κοστίζουν περισσότερο.

Πριν από δύο χρόνια, η Intel ανακοίνωσε ότι θα κάνει το Thunderbolt διαθέσιμο σε όλους χωρίς καμία χρέωση. Έτσι, το USB-IF φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ενσωμάτωσε τις προδιαγραφές του Thunderbolt 3 στο επερχόμενο USB 4.

Το USB 4.0 θα υποστηρίζει ταχύτητες φόρτισης ισχύος 100 W, ταχύτητες μεταφοράς 40 Gbps και αρκετό εύρος ζώνης βίντεο για δύο οθόνες 4K ή μία οθόνη των 5K. Το USB 4 θα είναι συμβατό και με παλαιότερες συσκευές USB 3.x, 2.x και 1.x.

Αν έχετε ένα καλώδιο USB 3.x με υποδοχές τύπου C, ίσως χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση σε καλώδια του USB 4.

Η Intel δεν θα σταματήσει το όνομα Thunderbolt. Οι συσκευές Thunderbolt είναι πιστοποιημένες από την Intel, αλλά δεν χρειάζεστε καμία πιστοποίηση για την επερχόμενη συσκευή USB.
Αλλά ας ελπίσουμε οι κατασκευαστές να ακολουθήσουν τις επίσημες προδιαγραφές και να μην προσπαθήσουν να κάνουν περικοπές.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS