ΑρχικήinetDating sites και εφαρμογές; Προσοχή στα scams

Dating sites και εφαρμογές; Προσοχή στα scams

Οι υπηρεσίες online dating γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, όπως μαρτυρά έρευνα της GlobalWebindex. Τα ποσοστά αποδοχής των εν λόγω υπηρεσιών αγγίζουν το 45% στη Λατινική Αμερική, το 46% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και το 29% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ πάνω από το 40% των εργένηδων χρησιμοποίησε μια αντίστοιχη εφαρμογή ή site τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Dating sites

Από τις δεκάδες εφαρμογές που λειτουργούν παγκοσμίως, οι δύο πιο δημοφιλείς είναι οι Tinder και Happn, μετρώντας πάνω από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες η κάθε μία.

Με μία τέτοια μεγάλη δυναμική, αυτές οι υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να μην μπουν στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι τις εκμεταλλεύονται για να εξαπολύσουν κακόβουλα scams στους ανυποψίαστους χρήστες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές της ESET, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνοεγκληματίες μελετούν τα προφίλ των θυμάτων τους και συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, όπως η επαγγελματική δραστηριότητα, το εισόδημα ή ο τρόπος ζωής κτλ. Βάσει του προφίλ που έχουν σχηματίσει, χρησιμοποιούν και την πιο ταιριαστή μέθοδο στόχευσης στο θύμα.

Μια από τις πιο κοινές μεθόδους είναι ο κυβερνοαπατεώνας να χειραγωγεί συναισθηματικά το θύμα του για να του στείλει χρήματα, δώρα ή προσωπικές πληροφορίες.

Μία άλλη κοινή μορφή εξαπάτησης είναι το λεγόμενο «sextortion», που ξεκινά ως μια συνηθισμένη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, που αρχίζουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, μέχρι ο απατεώνας να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού, π.χ. στο WhatsApp. Εδώ, θα προσπαθήσει να πείσει το θύμα να στείλει τολμηρές φωτογραφίες ή βίντεο, για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια αυτό το υλικό για να εκβιάσει το θύμα.

Μια άλλη απάτη είναι το «catfishing», στην οποία ο απατεώνας παρουσιάζει μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική του, εξαπατώντας το θύμα να εμπλακεί σε μία σχέση που βασίζεται σε ένα πλασματικό προφίλ.

Όπως αναφέρει η ESET, πρόκειται για ένα θέμα με τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Αυστραλία το 2018 σημειώθηκαν 3.981 περιπτώσεις απάτης που σχετίζονται με το online dating μέσω κοινωνικών δικτύων, εφαρμογών ή ιστότοπων, συντελώντας σε ζημίες άνω των 24 εκατομμυρίων αμερικάνικων δολαρίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία National Fraud Intelligence Office, κάθε τρεις ώρες αναφερόταν μια περίπτωση απάτης που σχετίζεται με το online dating. Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία από την Action Fraud, κατά το 2018 υπεβλήθησαν περισσότερες από 4.500 καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες με το 63% των θυμάτων να εκτιμάται ότι είναι γυναίκες, αναφέρει το BBC.

Η ESET υπενθυμίζει στους χρήστες των υπηρεσιών online dating ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα μίας απάτης, γι’ αυτό καλό θα είναι να έχουν στο νου τους τις εξής συμβουλές:

  • Ελέγχετε αν εμφανίζονται ανακόλουθες ή ασυνεπείς συμπεριφορές. Αν εντοπίσετε κάποια, να είστε προσεκτικοί.
  • Υπάρχει περίπτωση το πρόσωπο που έχετε γνωρίσει, μετά από λίγο καιρό (εβδομάδες ή μήνες), να σας πει μια περίτεχνη ιστορία και σας ζητήσει χρήματα, ένα δώρο ή κάτι παρόμοιο. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν στέλνουμε χρήματα σε κάποιον που γνωρίσαμε online, πριν τον συναντήσουμε προσωπικά.
  • Να υποπτεύεστε κάποιον που πάντα βρίσκει δικαιολογία για να μην συναντηθείτε από κοντά.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε με το ένα άτομο που δεν ξέρετε καλά, υλικό και πληροφορίες που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση αν δημοσιοποιηθούν, όπως φωτογραφίες ή βίντεο.

Αν αποφασίσετε να συναντήσετε κάποιον που έχει γνωρίσει στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει η συνάντηση να γίνει σε έναν ασφαλή, δημόσιο χώρο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS