ΑρχικήHow ToΟ σωστός τρόπος ασφαλούς διαμόρφωσης μίας SD card για την κάμερά σας

Ο σωστός τρόπος ασφαλούς διαμόρφωσης μίας SD card για την κάμερά σας

Μια χαλασμένη SD card είναι ίσως ο χειρότερος εφιάλτης ενός φωτογράφου. Όλες οι εκπληκτικές φωτογραφίες μπορούν να χαθούν για πάντα επειδή μερικά 1 και 0 bits είναι σε λάθος μέρος !!!

Παρόλο που ίσως να μπορείτε να ανακτήσετε τις φωτογραφίες σας από μια corrupt SD card, σίγουρα δεν θέλετε να βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να τις διαμορφώσετε σωστά.
Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να εργάζεστε με υψηλής ποιότητας SD card. Η αγορά μίας φτηνής, μη επώνυμης, κάρτας δεν δικαιολογείται, ειδικά αν εκεί αποθηκεύετε μοναδικά αρχεία που δεν μπορείτε να τα ξαναβρείτε κάπου στο internet, όπως οι προσωπικές σας φωτογραφίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην χρησιμοποιείτε την καλύτερη κάρτα.
Διαγραφή VS Διαμόρφωσης
Όταν γεμίσει η SD card της φωτογραφικής σας μηχανής, πιθανότατα θα μπείτε στον πειρασμό να την δείτε από τον υπολογιστή σας, να διαγράψετε μερικές φωτογραφίες από αυτήν και στη συνέχεια να την επανατοποθετήσετε στην κάμερα σας, έτοιμη για λήψη. Μην το κάνετε!
Διαγράφοντας απλά τα αρχεία από μια κάρτα SD, είναι κακή ιδέα, για τους λόγους:

  • Κάθε πρόσθετη λειτουργία (ή χρήση, αν προτιμάτε) αυξάνει την πιθανότητα αλλοίωσης των δεδομένων.
  • Η διαγραφή μερικών φωτογραφιών είναι ένας πολύ αργός τρόπος για να αποκτήσετε χώρο σε μια κάρτα.
  • Η απόδοση της κάρτας SD υποβαθμίζεται με τη χρήση.

Αντ’αυτού, θα ήταν σωστότερο να διαμορφώσετε (format) τις SD κάρτες σας, όταν αυτές γεμίσουν (ή όποτε το μπορείτε). Η διαμόρφωση σκουπίζει και καθαρίζει την κάρτα και ταυτόχρονα ρυθμίζει ξανά τη δομή του φακέλου της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής (DCIM). Και το κάνει χωρίς τα μειονεκτήματα της απλής διαγραφής των αρχείων.
Αποθηκεύστε και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών σας
Καταρχήν μην διαμορφώσετε μια SD card που περιέχει φωτογραφίες και που δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας κάπου αλλού. Θυμηθείτε, όταν πρόκειται για την ασφάλεια των δεδομένων, ότι το ένα αντίγραφο δεν επαρκεί και καλό θα ήταν να έχετε πάντα δύο ή και περισσότερα.
Σας συνιστούμε να εισάγετε τις φωτογραφίες σας σε έναν υπολογιστή μέσω ενός προγράμματος περιήγησης φωτογραφιών και ταυτόχρονα σε ένα παροχέα αποθήκευσης cloud όπως το Dropbox ή το Google Drive κλπ (Μην χρησιμοποιήσετε το Google Photos γιατί η υπηρεσία αυτή συμπιέζει τις φωτογραφίες για εξοικονόμηση χώρου και έτσι χάνετε η αρχική τους ανάλυση). Με αυτόν τον τρόπο οι φωτογραφίες σας είναι καλά οργανωμένες και, ακόμη και αν συμβεί κάτι στον υπολογιστή σας ή στον εξωτερικό σας δίσκο, είναι ασφαλείς στο cloud.
Επαναδιαμορφώστε (Format) την SD card στην κάμερα
Μόλις είστε βέβαιοι ότι έχετε κάνει backup όλες τις φωτογραφίες της SD card σας και έχουν δημιουργηθεί πλήρως τα αντίγραφα ασφαλείας, τότε μπορείτε να διαμορφώσετε την κάρτα.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι μορφοποίησης των καρτών SD και αν δεν κάνετε κάτι εξεζητημένο (όπως να προσπαθήσετε να αλλάξετε τη μορφή ή να προσθέσετε κατατμήσεις ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο παράξενο), όλοι θα δουλέψουν μια χαρά. Αλλά οι συνηθισμένες συμβουλές από τους περισσότερους φωτογράφους και από κάθε κατασκευαστή φωτογραφικών μηχανών είναι, ότι ο καλύτερος τρόπος να διαμορφώσετε μια κάρτα SD είναι να το κάνετε με τη φωτογραφική σας μηχανή, παρά με τον υπολογιστή σας, για να ελαχιστοποιήσετε να πάει κάτι στραβά. Είναι επίσης ο ταχύτερος και πιο βολικός τρόπος, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να εμπλέξετε οποιοδήποτε πρόσθετο λογισμικό.
Έτσι, παρόλο που με τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα μπορείτε να διαμορφώσετε μια κάρτα SD, ωστόσο η συμβουλή μας είναι να τηρείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή και να κάνετε με την κάμερα (να μην κάνετε τίποτα άλλο εκτός από τη διαμόρφωσή της).
Η διαδικασία διαμόρφωσης ποικίλει λίγο από μηχανή σε μηχανή, αλλά γενικά, θα πρέπει να είναι κάπως έτσι: Με μια φωτογραφική μηχανή Canon, μεταβείτε στο Μενού > Ρύθμιση > Διαμόρφωση κάρτας (Menu > Settings > Format card). Επιλέξτε την κάρτα που θέλετε να διαμορφώσετε και έπειτα πατήστε το ΟΚ. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δυσκολεύεστε να βρείτε την επιλογή διαμόρφωσης κάρτας, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης της φωτογραφικής μηχανής σας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS