ΑρχικήinetPasswords αποθηκευμένα στο μανίκι σας; και όμως ναι!

Passwords αποθηκευμένα στο μανίκι σας; και όμως ναι!

Πως θα σας φαινόταν αν τα passwords που χρησιμοποιείτε αποθηκεύονταν στο μπλουζάκι σας; Φόρεμα με ηλεκτρονική οθόνη που μπορείτε να ελέγξετε μέσω του smartphone σας; Ναι υπάρχουν ρούχα φτιαγμένα με φωτοφωταύγεια νήματα και ενσωματωμένη τεχνολογία εντοπισμού ματιών που ενεργοποιείται από τα βλέμματα του κόσμου!

Μιλάμε για τα έξυπνα υφάσματα. Το παρακάτω βίντεο σας παρουσιάζει ένα ύφασμα που αλλάζει δομή μέσω μικροσκοπικών ηλεκτρικών κινητήρων που ενεργοποιούνται από αισθητήρες φωτός που ράβονται σε όλο το ένδυμα.

Τι γίνεται όμως με τους κωδικούς πρόσβασης (passwords) που αναφέρει ο τίτλος;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κατάφεραν να διαχειριστούν επιτυχώς την πολικότητα του μαγνητισμένου υφάσματος. Χρησιμοποιώντας αγώγιμο νήμα δημιούργησαν υφάσματα και αξεσουάρ μόδας που μπορούν να αποθηκεύσουν ψηφιακά δεδομένα ή οπτικές πληροφορίες.Passwords

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το αγώγιμο νήμα χρησιμοποιείται ήδη για τη δημιουργία ενδυμάτων ή αξεσουάρ που ανάβουν ή επικοινωνούν.

Όμως όπως αναφέραμε παραπάνω οι ερευνητές του UW συνειδητοποίησαν ότι οι σιδηρομαγνητικές ιδιότητες του νήματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την αποθήκευση δεδομένων ή οπτικών πληροφοριών. Έτσι γράμματα ή αριθμοί μπορούν να διαβαστούν με ένα μαγνητόμετρο: ένα φτηνό όργανο που μετρά την κατεύθυνση και τη δύναμη των μαγνητικών πεδίων και είναι ενσωματωμένο στα περισσότερα smartphones.

Σκεφτείτε λοιπόν κωδικούς πρόσβασης που θα μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα κομμάτι αγώγιμου υφάσματος ραμμένο σε μια μπλούζα. Είναι ένα από τα πολλά projects που αναφέρουν οι ερευνητές.

Με την χρήση του αγώγιμου νήματος η ενσωμάτωση των κωδικών πρόσβασης μπορεί να γίνει χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα ή αισθητήρες. Ο Shyam Gollakota, αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Paul G. Allen School of Computer Science and Engineering του UW αναφέρει:

Χρησιμοποιούμε κάτι που υπάρχει ήδη σε ένα smartphone και δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καμία ενέργεια, οπότε το κόστος ανάγνωσης αυτού του τύπου δεδομένων είναι αμελητέο.

Ένα paper (PDF) για το πείραμα της ύφανσης δεδομένων, με τίτλο “Αποθήκευση δεδομένων και αλληλεπίδραση με μαγνητοποιημένο ύφασμα” ή “Data Storage and Interaction using Magnetized Fabric”, παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Quebec (Κεμπέκ), στο Association for Computing Machinery’s User Interface Software and Technology Symposium.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καθημερινές ραπτομηχανές για να εμπλουτίσουν κανονικό ύφασμα με το νήμα, δημιουργώντας “μπαλώματα” που θα μπορούσαν να μετατραπούν προστεθούν σε γραβάντες, ζώνες, βραχιολάκια, κολιέ ή οπουδήποτε αλλού.

Δείτε το βίντεο

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS