Κυριακή, 5 Απριλίου, 07:38
Αρχική inet CFA ενεργοποιήστε τη ransomware προστασία των Windows 10

CFA ενεργοποιήστε τη ransomware προστασία των Windows 10

Με την κυκλοφορία του νέου Windows 10 Fall Creators Update την περασμένη εβδομάδα, οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος απέκτησαν μια νέα λειτουργία που έχει σαν στόχο να σταματήσει απαγορεύσει στα ransomware την κρυπτογράφηση των πιο σημαντικών αρχείων του υπολογιστή.Windows 10

Ονομάζεται ελεγχόμενη πρόσβαση φακέλου (controlled folder access) και αποτελεί μέρος του Windows Defender Exploit Guard, ενός νέου χαρακτηριστικού προστασίας που υιοθετεί τα βήματα του Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET), της Microsoft.

Πώς λειτουργεί η ελεγχόμενη πρόσβαση φακέλου;

Το controlled folder access κλειδώνει τους φακέλους, επιτρέποντας μόνο σε εξουσιοδοτημένες εφαρμογές (whitelisted) να έχουν πρόσβαση και να τροποποιούν τα αρχεία που εμπεριέχονται σε αυτούς.

Από προεπιλογή, προστατεύει τους φακέλους όπου αποθηκεύονται σημαντικά δεδομένα, όπως τα έγγραφα, εικόνες, ταινίες και την επιφάνεια εργασίας.

Οι συγκεκριμένοι φάκελοι δεν μπορούν να καταργηθούν από τη λίστα προστατευμένων φακέλων, αλλά μπορούν να προστεθούν και άλλοι φάκελοι, ακόμα και αν βρίσκονται σε άλλους δίσκους, κοινόχρηστα αρχεία δικτύου και mapped drives.

“Μπορείτε επίσης να επιτρέψετε σε εφαρμογές που εμπιστεύεστε να έχουν πρόσβαση στους προστατευμένους φακέλους, οπότε αν χρησιμοποιείτε μοναδικά ή προσαρμοσμένα προγράμματα, η παραγωγικότητά σας δεν θα επηρεάζεται”, αναφέρει η Microsoft.

Εάν αντίθετα, μια μη εξουσιοδοτημένη εφαρμογή προσπαθήσει να κάνει μια αλλαγή στα αρχεία εκείνων των φακέλων, το νέο χαρακτηριστικό θα την σταματήσει και ο χρήστης θα λάβει μια ειδοποίηση για το τι συνέβη στον υπολογιστή του.

Ενεργοποιήστε την ελεγχόμενη πρόσβαση φακέλου στα Windows 10

Ο ευκολότερος τρόπος για τους οικιακούς χρήστες είναι η ενεργοποίηση μέσω του Κέντρου ασφαλείας του Windows Defender, από το μενού “Προστασία από ιούς και απειλές”.

Με ένα κλικ στις “Ρυθμίσεις προστασίας από ιούς και απειλές” αλλάξτε στον διακόπτη στο “On”. Αμέσως μετά μπορείτε να προσθέσετε νέους φακέλους στη λίστα των προστατευμένων φακέλων και τις εφαρμογές που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση. Windows 10“Σε περιβάλλοντα επιχειρήσεων, η πρόσβαση στον ελεγχόμενο φάκελο μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί και να διαχειριστεί χρησιμοποιώντας το Group Policy, PowerShell ή τη διαμόρφωση για τη διαχείριση κινητών συσκευών”, σύμφωνα με την Microsoft.

“Η λειτουργία πρόσβασης σε ελεγχόμενο φάκελο ενσωματώνεται απρόσκοπτα με την Προστασία Προστασίας Προηγμένων Απειλών του Windows Defender. Κάθε φορά που η ελεγχόμενη πρόσβαση στο φάκελο αποκλείει μια προσπάθεια να γίνουν αλλαγές στους προστατευμένους φακέλους, εμφανίζεται μια ειδοποίηση στο Windows Defender ATP. Αυτό ειδοποιεί το προσωπικό της επιχείρησης να λάβει γρήγορα μέτρα αντιμετώπισης.”

Οι προειδοποιήσεις στο endpoint μπορούν να προσαρμοστούν, έτσι ώστε οι διαχειριστές να μπορούν να τους συμπεριλάβουν οδηγίες για τους τελικούς χρήστες για το τι θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά.

Σημείωση: για την χρήση του controlled folder access, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η προστασία σε πραγματικό χρόνο στο Windows Defender Antivirus.

Windows 10 CFA Λειτουργεί;

Ακούγεται πολύ καλό αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει. Σύμφωνα με άλλους όμως το νέο χαρακτηριστικό φαίνεται να λειτουργεί άψογα…. Προς το παρόν, με τα ransomware που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...

Πώς να συνδέσω και να ρυθμίσω ακουστικά στο Windows 10 PC;

Τα ακουστικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι περισσότεροι εργαζόμαστε από...

APT Hackers χρησιμοποιούν το Crimson RAT εναντίον Ινδικών τραπεζών

Σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, μία νέα καμπάνια APT, χρησιμοποιεί το Crimson RAT και επιτίθεται σε...

ProtonMail: Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά

ProtonMail - Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά: Οι επιθέσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται καθημερινά και η...