ΑρχικήinetΔιφορούμενα τα μηνύματα που προάγει η Amazon με το νέο της προϊόν

Διφορούμενα τα μηνύματα που προάγει η Amazon με το νέο της προϊόν

Βίντεο ύποπτων ληστών κυκλοφορούν από την Amazon για την προώθηση του νέου της προϊόντος.

Πρόκειται για μια κάμερα θυροτηλεφώνου, η οποία συνοδεεύεται με μια εφαρμογή, που επιτρέπει στους χρήστες και κατόχους της να δημοσιεύουν με μεγάλη ευκολία τα δικά τους βίντεο.

Καλλιεργείται, λοιπόν, έμμεσα από την Amazon ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας για τους ανθρώπους γύρω μας, μετατρέποντας τους αγοραστές σε μάρτυρες βίαιων εγκλημάτων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προϊόντος, τέτοιες τακτικές δεν θα χρησιμοποιούνται για πάντα. Η πλήρης δήλωση ήταν η ακόλουθη:

“Οι ειδοποιήσεις του Ring βοηθούν στη διατήρηση της ασφάλειας, ενθαρρύνοντας την κοινότητα να εργάζεται απευθείας με την τοπική αστυνομία. Οι ειδοποιήσεις, δημιουργούνται χρησιμοποιώντας δημοσιευμένο περιεχόμενο από την εφαρμογή “Neighbors”, που συνδέεται με τα συστήματα της αστυνομίας. Παίρνουμε τη ρητή συγκατάθεση του πελάτη του Ring πριν από την αποστολή του περιεχομένου.Eπίσης, γίνεται χρήση των γεωγραφικών αναφορών, για να περιορίσουμε την έκθεση σε σχετικές κοινότητες. Τα μέλη της κοινότητας μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν απευθείας ή να δημοσιεύσουν συμβουλές για να βοηθήσουν την τοπική αστυνομία να έρθει σε επαφή με ύποπτα πρόσωπα ή τη διερεύνηση εγκλημάτων.”

Amazon

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά, αν κάποιος λάβει υπόψιν του, πως παρόμοιες δημοσιεύσεις έχουν υπάρξει ακόμη και στο Facebook. Κάποιες φορές, τέτοιες αναρτήσεις δεν είναι απο χρήστες αλλά από την ίδια την εταιρεία.

Μήπως είναι ηθικά διφορούμενο, πως ένας κολοσσός σαν την Amazon χρησιμοποίει τέτοιες μεθόδους προώθησης; Με το πρόσχημα της προειδοποίησης για πιθανώς επικίνδυνα άτομα, φαντάζει τουλάχιστον άδικο να στοχοποιούνται άνθρωποι έστω και μέχρι αποδείξεως της αθωότητας τους. Ποιο το αντίκτυπο για τους ίδιους, για τους χρήστες της εφαρμογής, για τους ανθρώπους που λαμβάνουν υπόψιν τους τις εν λόγω δημοσιεύσεις αλλά και για την κοινωνία μας γενικότερα;

Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί, ότι κάποια από αυτές τις δημοσιεύσεις συνετέλεσε και στο έργο της αστυνομίας. Μάλιστα, εκπρόσωπος ενός αστυνομικού τμήματος ανέφερε, ότι αν και δεν ζητήθηκε ποτέ από την Amazon να δημοσιεύσει αυτά τα βίντεο, εντούτοις η βοήθεια που έλαβαν με αυτήν τους την κίνηση ήταν σημαντική. 

Οι τρόποι προώθησης του προϊόντος που παρουσιάστηκαν, θεωρούνται τελικώς διαφήμιση ή κοινωνικό λειτούργημα; Ίσως και τα δύο; Άξιο διερώτησης λοιπόν το πόσα και ποια δικαίωματα καταπατούνται.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS