Ο αποκλεισμός της Huawei από το Android (σύμφωνα με απόφαση της Google), έχει προβληματίσει την κινεζική εταιρεία. Γι’ αυτό το λόγο, ακούγεται ότι η Huawei σχεδιάζει το δικό της λειτουργικό σύστημα, που θα αντικαταστήσει το Android στις συσκευές της.
Οι κάτοχοι συσκευών της Huawei δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google, όπως το Play Store, το YouTube, το Gmail κ.ο.κ. Επιπλέον, τα smartphones Huawei και Honor δεν θα λαμβάνουν μελλοντικές ενημερώσεις του Android.
Αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την εταιρεία, αφού η Huawei έχει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Όλοι αυτοί θα αναγκαστούν να αποκλειστούν από τις υπηρεσίες στη Google. Απ’ ότι φαίνεται, μόνο στην Κίνα δεν θα γίνει τόσο αντιληπτή η διαφορά, αφού εκεί είναι ήδη απαγορευμένη η Google.
Γι’ αυτό το λόγο, η Huawei θέλει να δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, ώστε οι πελάτες της να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Φυσικά, ο αποκλεισμός της Huawei θα έχει επιπτώσεις και στη Google, καθώς θα χάσει έναν μεγάλο αριθμό χρηστών.
Τι γνωρίζουμε για το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei;
Φήμες λένε ότι η Huawei σχεδιάζει το δικό της λειτουργικό σύστημα από το 2012. Ο Richard Yu, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, έχει δώσει κάποιες πληροφορίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το νέο λειτουργικό σύστημα θα περιλαμβάνει “microkernel προσανατολισμένο προς το μέλλον”. Πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας είναι είτε το φθινόπωρο του 2019 είτε η άνοιξη του 2020.
Το νέο λειτουργικό σύστημα δεν προορίζεται μόνο για smartphones, αλλά και για άλλες συσκευές Huawei, όπως tablet, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, smart wearables ακόμα και υπολογιστές.
Αλλά ακόμα και αν τα κάνει όλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει. Τι θα γίνει με όλες αυτές τις υπηρεσίες της Google, που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες τόσα χρόνια και τώρα θα πάψουν να τις χρησιμοποιούν;
Είναι εφικτή η άμεση κυκλοφορία του νέου λειτουργικού συστήματος;
Η εφημερίδα The Independent, σε μια έκθεσή της, αναφέρει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα έχει την κωδική ονομασία «Project Z» και προς το παρόν απέχει από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Huawei θα πρέπει να βασιστεί σε τρίτους προγραμματιστές εφαρμογών, προκειμένου να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εφαρμογών για το λειτουργικό της σύστημα.
Εφαρμογές
Από την άλλη μεριά, ο Yu αναφέρει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei θα υποστηρίζει web και Android εφαρμογές, ώστε οι χρήστες να μην δυσκολευτούν κατά τη μετάβαση στη νέα πλατφόρμα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η υποστήριξη εφαρμογών Android, που πρέπει να απασχολεί την εταιρεία. Τι θα γίνει με πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες όπως οι Netflix, Amazon, Snapchat, Tinder, Facebook, Uber, Discord κ.λ.π.;
Το μυστικό app store
Πέρα από το app store, που διαθέτει η εταιρεία στην Κίνα, έχει κυκλοφορήσει και μια εφαρμογή με το όνομα App Gallery, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές για τα smartphones της, εκτός της Κίνας.
Η Huawei έχει προτείνει σε πολλούς προγραμματιστές να φέρουν τις εφαρμογές Android στο App Gallery. Η Huawei, με τη σειρά της, θα τους βοηθήσει να γίνουν γνωστοί στην Κίνα, στη μεγαλύτερη αγορά smartphone σε όλο τον κόσμο.
Με το νέο app store, η Huawei σχεδιάζει να επεκταθεί στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, προσπαθεί να ανταγωνιστεί το Play Store. Δεν μένει, παρά να περιμένουμε να δούμε, αν θα τα καταφέρει.
Δεν είναι απίθανο να καταφέρει να δημιουργήσει ένα διεθνές app store. Ωστόσο, μάλλον δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, μετά τον αποκλεισμό της από τη Google.
Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Huawei αυτή τη στιγμή, είναι πολλά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε να δούμε αν θα καταφέρει τελικά να κυκλοφορήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα και να διατηρήσει την αγορά της.