Εάν διαθέτετε μια συσκευή Android, μπορεί να έχετε ακούσει για το λεγόμενο προεγκατεστημένο “bloatware”.
Με απλά λόγια, πρόκειται για εφαρμογές και υπηρεσίες που είναι προεγκατεστημένες σε συσκευές smartphone και tablet από τους παρόχους, τους φορείς κινητής τηλεφωνίας και τους συνεργάτες τους, μαζί με τη βασική σουίτα εφαρμογών Google και το ίδιο το Android.
Φυσικά αρκετές από αυτές τις εφαρμογές είναι χρήσιμες, όμως το γεγονός ότι πολλές από αυτές δεν δίνουν τη δυνατότητα αφαίρεσής τους από τη συσκευή αναγκάζει τους χρήστες να έχουν εφαρμογές στις συσκευές τους, τις οποίες δεν χρησιμοποιούν ποτέ και που καταναλώνουν πολύτιμο χώρο.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από τους ερευνητές του Universidad Carlos III de Madrid της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο Stony Brook στις ΗΠΑ, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα 1.742 συσκευών από 214 παρόχους, το bloatware μπορεί επίσης να είναι και επικίνδυνο για την ασφάλεια της συσκευής και των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Αρχικά ανακάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό αρχείων, που ανέρχονταν στα 424.584, εκ των οποίων μόλις το 9% αντιστοιχούσε σε APK εφαρμογών που βρέθηκαν στο Google Play.
Ποιος ήταν ο σκοπός αυτός των αρχείων;
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κύριος σκοπός των εν λόγω αρχείων είναι η παρακολούθηση των χρηστών μέσω κοινωνικών δικτύων, διαφήμισης και αναλύσεων.
Πολλά ήταν τα μεγάλα ονόματα που εμφανίζονταν τακτικά στην έρευνα, όπως το Spotify, το Facebook, το TripAdvisor και το AccuWeather.
Οι δραστηριότητες κυμαίνονταν από τη συγκέντρωση δεδομένων τοποθεσίας έως τη συλλογή μεταδεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων, επαφών και φυσικά πολύτιμων δεδομένων δραστηριότητας.
Η ανάλυση κάλυψε 144 χώρες, με την ομάδα να εντοπίζει επίσης ένα μικρό αριθμό γνωστών κακόβουλων εφαρμογών.
Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι χρήστες Android συσκευών είναι ότι τα δεδομένα που παράγουν κατά τη χρήση της συσκευής τους είναι πολύ προσοδοφόρα για τις εταιρείες. Και ο τεράστιος όγκος των προεγκατεστημένων εφαρμογών και προνομίων αυξάνει τις πιθανότητες ελαττωμάτων λογισμικού που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κακόβουλα από τρίτους.
Οι ερευνητές προτείνουν μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και οι κατασκευαστές τηλεφώνων πρέπει να αναγράφουν το εγκατεστημένο λογισμικό, αναφέροντας τον προγραμματιστή και τον σκοπό του και οποιαδήποτε συλλογή δεδομένων πραγματοποιεί.
Προτείνουν επίσης τη μεταρρύθμιση της συγκατάθεσης των χρηστών – αν και αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε μια συσκευή με δώδεκα ή περισσότερες από αυτές τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, εκάστη των οποίων μπορεί να απαιτεί ξεχωριστή συμφωνία.
Ίσως, λοιπόν, θα ήταν ευκολότερο να επιτρέπεται στους χρήστες να απεγκαταστήσουν όλες τις μη ολοκληρωμένες εφαρμογές. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα του bloatware, αλλά τουλάχιστον θα έδινε στους χρήστες κάποιο έλεγχο πάνω στο θέμα.